Acţiunile "Electromagnetica" (ELMA) din Bucureşti s-au apreciat, în perioada 4 - 11 august, cu 15,69%, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, raportat la moneda euro.
Electromagnetica deţine licenţă de furnizare de energie electrică din anul 2001, licenţă de producător de energie din anul 2007 şi este producător de sisteme de măsurare şi distribuţie a energiei electrice, aparataj electric, corpuri de iluminat şi sisteme de iluminat eficiente energetic pe baza tehnologiei LED, elemente de automatizare a traficului feroviar. Pe lângă produsele proprii, societatea fabrică subansamble electrice şi electronice, subansamble metalice şi din mase plastice injectate, scule şi matriţe. Sub titulatura de Electromagnetica Business Park, societatea oferă servicii de închiriere pentru spaţiile excedentare.
Potrivit strategiei de dezvoltare a societăţii, evoluţia viitoare are în vedere desfăşurarea unui mix de activităţi complementare, care să ofere stabilitate pe termen lung, precum şi derularea de activităţi adiacente care să permită valorificarea superioară a resurselor existente. Oficialii companiei precizează: "Un rol esenţial îl joacă activitatea de cercetare-dezvoltare, care a permis extinderea către domenii aflate în expansiune, precum iluminatul cu LED. O caracteristică importantă este utilizarea exclusivă a surselor proprii de finanţare pentru investiţii în modernizarea şi retehnologizarea capacităţilor de producţie".
Electromagnetica are în portofoliu peste 300 de modele destinate iluminatului stradal, comercial şi industrial, birourilor şi locuinţelor. Printre clienţii care au apelat la soluţiile de iluminat eficiente energetic produse de Electromagnetica se numără lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri, reţele de benzinării, farmacii, bănci, municipalităţi, unităţi din diferite ramuri industriale etc. Ca urmare a ritmului susţinut de creştere, iluminatul cu LED este segmentul cu cea mai mare pondere în producţia Electromagnetica.
În ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică a Electromagnetica, acest serviciu se desfăşoară către un număr de peste 350 de clienţi din diferite ramuri economice. Activitatea este una reglementată şi este caracterizată de o cifră de afaceri mare şi de o marjă de profit mică.
Un al segment de care se ocupă Electromagnetica sunt sistemele de telegestiune a energiei electrice şi contoare. Sistemul ENERGSys este un sistem de contorizare inteligentă şi telegestiune a energiei de concepţie proprie, care şi-a dovedit eficienţa în timp, potrivit datelor transmise de societate către BVB. Sistemele aflate în funcţiune numără peste 40.000 de puncte de măsurare. Principalii clienţi sunt operatorii reţelelor de distribuţie de energie electrică.
De asemenea, Electromagnetica deţine un ansamblu de 10 microhidrocentrale amplasate în bazinul râului Suceava, cu o putere instalată de 5,4 MW. O parte din necesarul de certificate verzi pentru activitatea de furnizare este asigurat prin producţia de energie din surse regenerabile.
Electromagnetica se ocupă şi cu injecţia de mase plastice, aparatajul electric, scule şi matriţe. Produsele din mase platice injectate, împreună cu aparatajul electric şi matriţele, sunt principalele produse la export. O parte însemnată din producţia de matriţe este pentru uz intern.
Electromagnetica administrează şi peste 32500 mp de spaţii de închiriat la sediul central din Bucureşti, cu destinaţia de birouri, depozite, producţie, prestări servicii şi săli de conferinţă. Gradul de ocupare este de peste 92%.
Anul trecut, Electromagnetica a avut o cifră de afaceri de 429,5 milioane de lei şi un profit de 7,5 milioane de lei, faţă de o cifră de afaceri de 404,2 milioane de lei şi un profit net de circa 16 milioane de lei, în 2013.
Asociaţia PAS Electromagnetica deţine 29,6% din acţiunile societăţii, iar SIF OLTENIA - 25,1%.
Acţiunile Boromir Prod Buzău s-au situat pe locul al doilea în top trei acţiuni cel mai bun plasament la BVB, în perioada 4 - 11 august, cu o creştere de 10,86%, iar pe locul al treilea au fost acţiunile Prodplast Bucureşti (+10,7%).
În perioada 4-11 august, indicele BET, al celor mai lichide zece societăţi, s-a depreciat cu 0,26%, indicele BET-FI a crescut cu 0,58%, iar indicele extins BET XT s-a majorat doar cu 0,03%.
Cea mai bună acţiune din BET - în perioada 4 - 11 august - a fost
BRD - Groupe Societe Generale cu o creştere de 2,51%, din BET - FI - SIF Transilvania, cu o apreciere de 3,13%, iar din BET-XT -acţiunea Electromagnetica (+15,69%).
Pe segmentul fondurilor, titlurile FDI Audas Piscator au crescut cu 3,27%, FDI Napoca s-au apreciat cu 1,87%, iar BT Maxim s-a mărit cu 1,74%.
Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 4 -11 august, la Millennium Bank (0,03%). În cazul depozitelor în lei, niciuna din băncile pe care le monitorizăm nu ar fi oferit randament, deponentul pierzând cel mai puţin din piaţă tot la Millennium Bank, circa 0,18%. Dobânzile la depozitele în lei sunt corelate cu evoluţia cursului de schimb.
Aurul s-a apreciat cu 1,24%, în intervalul analizat, în timp ce leul s-a depreciat uşor faţă de moneda unică (0,23%).