CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 SEPTEMBRIE  BET - FI, singurul indice în creştere, dintre cei analizaţi

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 septembrie 2019

BET - FI, singurul indice în creştere, dintre cei analizaţi

Indicele BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,52%, în intervalul 4 - 11 septembrie, reprezentând singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi a cărui cotaţie s-a apreciat, în perioada menţionată.

Este o performanţă datorată exclusiv SIF-urilor, în condiţiile în care FP, cel mai important emitent din compoziţia coşului financiar, cu o pondere de 31,37%, s-a confruntat cu o depreciere a cotaţiei de 0,14%, în intervalul 4 - 11 septembrie.

Marţi, 10 septembrie, Senatul a avut pe ordinea de zi, Proiectul de lege privind reglementarea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), ce conţine, printre altele, eliminarea pragului de 5% de deţinere la SIF-uri.

Totuşi, proiectul nu a mai fost supus la vot ca urmare a prelungirii alegerilor pentru fotoliul de preşedinte al Senatului, astfel încât, este posibil să fie adoptat tacit de către senatori în data de 21 septembrie şi să meargă către Camera Deputaţilor.

Eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, poveste veche a bursei noastre, este percepută de analişti şi brokeri ca fiind benefică pentru piaţă în condiţiile în care s-ar crea premisele ca investitori puternici să concentreze în mod legal pachete mari de acţiuni la societăţile de investiţii financiare, pentru ca apoi să încea-pă un proces de restructurare şi eficientizare a activităţii.

În data de 10 septembrie, toate cele cinci SIF-uri au cunoscut creşteri semnificative ale cotaţiilor, cele mai mari fiind bifate de acţiunile SIF Moldova (SIF2), al căror preţ a urcat cu 5,22% şi SIF Banat - Crişana (SIF1), ce au crescut cu 4,87%.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 3,23%, cele ale SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 3,2%, cel mai redus avans, de 2,83%, fiind consemnat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5).

În plus, în toate cele cinci cazuri, volumul s-a situat peste media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce reflectă interesul sporit din acea zi bursieră din partea participanţilor pieţei pentru acţiunile SIF.

A fost un entuziasm de scurtă durată, în următoarea şedinţă preţurile tuturor SIF-urilor cunoscând deprecieri, pe volume relativ modeste.

Din punct de vedere tehnic, indicele BET-FI se află pe un trend ascendent pe graficul zilnic atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia situându-se peste mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile, uzuale pentru a defini aceste orizonturi de timp.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,51%, în intervalul 4 - 11 septembrie.

Cu un avans de 4,16%, acţiunile titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre de capital.

Ponderea titlurilor BVB în indicele BET este de numai 0,5%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a avut un recul de 0,1%, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile SIF3, a căror pondere în indicele extins este de 1,6%.

Topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Ves Sighişoara (VESY), a căror cotaţie a urcat cu 12,8%, în intervalul 4 - 11 septembrie.

Cu o creştere a preţului de 6,02%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată, acţiunile Erste Group Bank (EBS) se situează pe poziţia a doua a clasamentului randamentelor bursei noastre, podiumul acestui top fiind completat de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), a căror cotaţie a cunoscut un avans de 5,22%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, din intervalul 3 - 10 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, ce au raportat o creştere de 3,46%.

Unităţile fondului Certinvest BET-FI Index au avut un plus de 1,87%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile FDI Omninvest,care au avut un randament de 1,22%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 3,09%, în perioada 4 - 11 septembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,14%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,11%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 3,88%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.060 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 181,13 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb