CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 FEBRUARIE - 4 MARTIE 2014 Titlurile "iFond Gold" au crescut cu 6,11%

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 martie 2014

Titlurile "iFond Gold" au crescut cu 6,11%

Titlurile fondului "iFond Gold" (simbol IFG) ar fi adus investitorilor, în perioada 4 februarie - 4 martie 2014, un profit de 6,11%, raportat la moneda europeană, clasându-se pe locul al treilea în topul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după "Cemacon" (+38,86%) şi "Retrasib" (36,55%).

Pentru anul 2013, activul net al fondului "iFond Gold" a fost de 876.783 lei, iar compania a înregistrat o pierdere de 1.269.953 lei, în creştere faţă de 2012 (1.081.836 lei).

"iFond Gold" este încadrat în categoria AOPC (Alte Organisme de Plasament Colectiv) şi este specializat în investiţii în acţiuni, având maturitatea de 5 ani, cu posibilitate de prelungire a duratei.

Acesta este primul fond sectorial românesc care permite investitorilor participarea la performanţele aurului, prin expunere pe companii din sectorul exploatării şi extracţiei aurului, conform informaţiilor oferite de site-ul companiei.

Strategia de investiţii a "iFond Gold" urmăreşte acordarea accesului investitorilor în exploatări miniere aurifere localizate în România, prin achiziţia de acţiuni la Gabriel Resources (Roşia Montană Gold Corporation) şi European Goldfields (în prezent Eldorado Gold Corporation, în urma fuziunii dintre European Goldfields şi Eldorado Gold Corporation), sau orice altă companie listată şi care va deschide exploatări miniere aurifere pe teritoriul ţării noastre.

Andreea Gheorghe, directorul general al SAI "Intercapital Investment Management", ne-a declarat: "Evoluţia negativă a valorii unitare a activului net (VUAN) iFond Gold şi implicit a rezultatelor financiare în 2013 a fost determinată de trei factori principali: evoluţia cotaţiei aurului, evoluţia generală a sectorului minier aurifer şi de evoluţia proiectului Roşia Montană. Indicele S&P TSX Global Gold, ce urmăreşte evoluţia celor mai importante companii din sector listate pe piaţa canadiană s-a depreciat în anul 2013 cu aproximativ 48%, iar acţiunile < Gabriel Resourses > s-au depreciat cu 66,95%".

Domnia sa a mai adăugat: "În luna ianuarie, VUAN iFond Gold a crescut cu 8,39% faţă de luna decembrie. Indicele S&P TSX Global Gold înregistrează pentru aceeaşi perioadă o creştere de 16,57%, iar pentru ultimele 3 luni o creştere de 1,35%.

"iFond Gold" este un fond administrat de "SAI Intercapital Investment Management", companie ce este deţinută de Intercapital Invest.

Cotaţia aurului pe pieţele internaţionale s-a depreciat ajungând la nivelul de 1.251 dolari/uncie, fiind în creştere cu 3,86% faţă de finalul lunii decembrie.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate la bursă, s-a depreciat cu 2,19% în perioada 4 februarie - 4 martie 2014.

Şi indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 2,58%, iar BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a încheiat perioada analizată cu o depreciere de 3,87%.

Cel mai bun randament de pe indicii BET şi BET-XT este oferit de "Transgaz" (TGN), cu o creştere de 3,92%.

În schimb, pe indicele BET-FI, toate acţiunile companiei au înregistrat pierderi, SIF Oltenia fiind societatea cu cea mai mică scădere (-0,66%).

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a înregistrat-o FDI STK Europe, administrat de STK Financial, ale cărui unităţi au urcat cu 4,92%, faţă de euro.

Pe locul secund se află FDI Monolith, administrat de Atlas Asset Management, cu o creştere de 0,64%, urmat de Erste Absolut Return 25 RON, administrat de SAI Erste, care a obţinut un avans de 0,40% în perioada analizată, raportat la moneda europeană.

Nicio bancă nu a oferit în perioada 4 februarie - 4 martie un profit pentru investitori în urma depozitelor în lei, raportat la euro. Cea mai mică pierdere ar fi fost obţinută în cadrul depozitelor la "Banca Comercială Feroviară" (- 1%).

În cazul depozitelor în euro, în continuare cel mai bun randament este oferit de "Marfin Bank", cu un câştig de 0,23%.

În perioada analizată, preţul aurului a urcat cu 5,04% raportat la moneda euro, în timp ce leul s-a depreciat faţă de moneda europeană cu 1,34 puncte procentuale.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar sunt "trist". Cotatia IMPact e in cadere! Mica, deocamdata! Mare, pe viitor! SPER! Desigur, e doar o speranta! Dar speranta moare ultima! De ce e speranta?Pentru ca IMPact, pentru toate "magariile" facute de ani de zile merita UN FINAL NEFERICIT! Poate gen "fotbal"? Ca tot inselaciune, tot spalare, tot evaziune a fost(E!). CONTRACTE DE V/C FICTIVE CONTRACTE DE V/C FICTIVE CONTRACTE DE V/C FICTIVE CONTRACTE DE V/C FICTIVE EVAZIUNE PRIN PRACTICARE DE TVA REDUS DE 5% EVAZIUNE PRIN PRACTICARE DE TVA REDUS DE 5% EVAZIUNE EVAZIUNE EVAZIUNE SPALARE SPALARE SPALARE INSELACIUNE! KPMG, HAI CU DEMASCAREA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb