CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIE Topul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 februarie 2019

Topul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 5 - 12 februarie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB s-au clasat acţiunile Conted (CNTE), al căror preţ a înregistrat un salt de 28,78%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 5 - 12 februarie, preţul acţiunii CNTE a variat între o apreciere de 14,81%, înregistrată în data de 6 februarie, în contextul unui volum tranzacţionat de 209 unităţi, şi o scădere de 0,72%, suferită în şedinţa din 11 februarie, pe fondul unui rulaj de doar 79 de acţiuni.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 43.963,6 lei.

La finalul primelor nouă luni ale anului trecut, producătorul de textile din Dorohoi afişa o pierdere de aproape 1,35 milioane de lei, peste cea suferită în aceeaşi perioadă a anului 2017, de 0,19 milioane de lei, în condiţiile în care vânzările au coborât cu 28,35% în perioada încheiată la 30 septembrie 2018, până la 7,9 milioane de lei.

Raportat la preţul de închidere din data de 12 februarie, de 27,8 lei/acţiune, valoarea de piaţă a societăţii din Dorohoi este de circa 6,6 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Amonil (AMO), a căror creştere a fost de 18,82%, în raport cu moneda euro.

În intervalul 5 - 12 februarie, preţul acţiunii AMO s-a tranzacţionat între o scădere de 5,26%, înregistrată în data de 6 februarie, în contextul unei lichidităţi de 5,13 milioane de acţiuni, şi un salt de 11,76%, consemnat în şedinţa din 5 februarie, pe fondul unui volum 9,58 milioane de titluri.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 2,11 milioane de lei, a raportat pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2018 o pierdere netă de circa 1,37 milioane de lei, în creştere cu 8,75% faţă de pierderea consemnată în primele nouă luni ale anului anterior, de aproximativ 1,25 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile companiei, pentru perioada analizată, este de 38.811,3 lei.

Cu o apreciere de 10,65%, în perioada 5 - 12 februarie, acţiunile Cemacon (CEON) au urcat pe a treia treaptă a podiumului rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În cele şase zile bursiere din intervalul analizat, cotaţia emitentului a oscilat între o creştere de 10,42%, înregistrată pe 12 februarie, în contextul unui volum de circa 0,7 milioane de unităţi şi o scădere de 0,33%, consemnată în data de 8 februarie, pe fondul unui rulaj de doar 0,02 milioane de acţiuni.

Suma transferurilor cu titlurile CEON, în intervalul menţionat, a fost de 402.122,35 de lei.

Societatea a raportat, pentru primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 22,68 milioane de lei, în creştere cu circa 64% faţă de perioada similară a anului trecut, de 13,86 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 162,22 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de doar 478.897,25 lei, cu mult mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Transelectrica (TEL), cel mai rentabil emitent din indicele BET care a cumulat, în perioada 5 - 12 februarie, transferuri în sumă de 5.606.089,25 lei.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 174,93 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea TEL la bursă este de 1,53 miliarde de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 1,63%, în perioada 5 - 12 februarie, preţul acţiunilor TEL cunoscând o creştere, în intervalul menţionat, de 6,26%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat un avans de 1,33%, în perioada 5 - 12 februarie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile Teraplast (TRP), care au crescut cu 10,06%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul menţionat.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o depreciere de 0,67%, în intervalul 5 - 12 februarie, cel mai bun randament din cadrul acestui coş de acţiuni fiind avut de emitentul SIF Banat - Crişana (SIF1), ale cărui titluri s-au apreciat cu 3,87%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 februarie, este condus de titlurile Active Dinamic, care au crescut cu 1,87%.

Pe poziţia a doua a acestui top se găsesc unităţile fondului FDI Omnivest, care au avut un avans de 1,86%, podiumul acestui clasament fiind completat de fondul BT Maxim, ale cărui titluri s-a apreciat cu 1,23%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,15%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,06%, în intervalul 5 - 12 februarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,09%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a apreciat cu 5,1%, în perioada 5 - 12 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 3.581 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 63,62 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb