CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 IULIE Romgaz urcă cu peste 4%

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 iulie 2018

Romgaz urcă cu peste 4%

Acţiunile producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz (SNG) au marcat un avans de 4,34%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 5 - 12 iulie, urcând, astfel, pe prima poziţie în clasamentul celor mai rentabile acţiuni din componenţa indicelui BET, în perioada avută în vedere.

Creşterea preţului acţiunii emitentului apare în contextul în care, ultima zi din intervalul menţionat, 5 iulie, reprezintă data ex-dividend, când cotaţia SNG a înregistrat o corecţie de circa 14,13%. Astfel, o bază de raportare redusă, dată de un preţ mai scăzut, favorizează o apreciere procentuală ridicată.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţioare incluse în intervalul avut în vedere, cotaţia SNG a oscilat între o scădere de 0,15%, apărută pe data de 11 iulie şi o creştere de 1,86%, consemnată pe data de 10 iulie, în toate şedinţele de tranzacţionare din perioada 6 - 12 iulie, volumul înregistrat situându-se sub media celor 20 de zile anterioare.

În raportul de analiză tehnică pentru acţiuni listate al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), publicat de echipa de la BT Capital Partners pe data de 9 iulie, se notează: "Ajustarea ex­-dividend a forţat o regândire a nivelurilor tehnice pentru SNG, suporturile (n.r. niveluri de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) critice reconfigurându-se în jurul cotei de 31 de lei - aici avem atât proiecţii şi retrageri Fibonacci (n.r. concepte de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport, sau de rezistenţă - niveluri de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei), cât şi o rezistenţă ce s-a activat în două rânduri în 2017. Mai mult decât atât, tot în jurul nivelului de 31 de lei, se situează şi linia de suport a canalului de trend ascendent conturat de la minimele din 2016 încoace.

În consecinţă, este destul de probabil să vedem SNG stabilizându-se sau chiar începând să recupereze de la aceste niveluri (n.r. situate în zona preţului de 31 lei). O confirmare solidă în acest sens ar reprezenta-o eventuala revenire a acţiunii SNG peste nivelul de 33 de lei".

Joi, 12 iulie, preţul titlului emitentului a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 32,85 de lei/unitate, sub pragul indicat de analiştii de la BT Capital Partners.

În acest an, producătorul de gaze naturale a distribuit acţionarilor un dividend brut de 4,99 lei/acţiune, atât din profitul anului trecut cât şi din rezerve.

Compania a raportat, în primul trimestru din 2017, un profit net de 501,2 milioane de lei, în scădere cu 10,64% faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017, de 560,9 milioane de lei.

Acţionarul principal al Romgaz este Statul Român, care, prin Ministerul Energiei, are o participaţie de 70%.

Valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de 12,66 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SNG în indicele BET, care a urcat cu 1,41%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată, este de 11,55%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o creştere de 0,73%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 iulie, în timp ce indicele BET-XT, ce înglobează cele mai lichide 25 de companii de la bursă a marcat o apreciere de 1,11%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie s-a apreciat cu 6,56%, în perioada menţionată.

Pe data de 12 iulie, preţul acţiunii SIF1 a urcat cu 3,11%, în contextul unui volum de 26.816 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 43.430 de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la bursa noastră, în perioada 5 - 12 iulie, este condus de acţiunile Altur (ALT), cu un avans de 8,27%, în raport cu moneda euro.

Joi, 12 iulie, cotaţia ALT a urcat cu 2,6%, pe fondul unui volum de 46.020 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 135.000 de unităţi.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei este ocupată de titlurile SIF1, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Romcarbon (ROCE), ce au marcat un avans de 4,8%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 iulie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,59%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 1,24%, în timp ce titlurile Raiffeisen Benefit, care s-au apreciat cu 0,92%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,48%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 5 - 12 iulie, cu 0,05%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,09%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 4,15%, în intervalul 5 - 12 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.240 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 107,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb