CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5-12 MARTIE Ole Hansen, Saxo Bank: "Aprecierea dolarului influenţează cotaţiile mărfurilor"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 martie 2015

Ole Hansen, Saxo Bank: "Aprecierea dolarului influenţează cotaţiile mărfurilor"

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Ne uităm cu interes la lira sterlină"

Indicii bursieri afişează scăderi pe piaţa de capital, în perioada 5-12 martie 2015, dobânzile sunt la niveluri extrem de reduse, iar aurul a afişat o apreciere palidă, la cursul BNR, astfel că investitorii au ceva bătăi de cap în căutarea de randamente.

Cel mai bun plasament, în perioada menţionată, a fost reprezentat de fondul FDI Audas Piscator, ale cărui titluri au crescut cu 10,6% raportat la moneda euro, pe fondul unei poziţionări a activelor în pregătirea demarării programului de relaxare cantitativă de către Banca Centrală Europeană, după cum ne-a transmis administratorul SAI Atlas Asset Management.

În acest peisaj, dolarul se apreciază fulminant, analiştii aşteptând că moneda americană să ajungă la paritate cu euro, până la finalul anului.

Aprecierea dolarului influenţează cotaţiile mărfurilor, potrivit lui Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

"Aurul a revenit în teritoriu negativ pe 2015, după ce debutul în forţă adusese promisiunea unei potenţiale reveniri a metalului galben, ulterior pierderilor de după vârful din 2011", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Incertitudinea legată de introducerea potenţială a unei runde la scară largă a programului de relaxare cantitativă (QE) în Europa, îngrijorările legate de Grecia şi decizia Băncii Centrale Elveţiene să renunţe la pragul faţă de euro, la jumătatea lui ianuarie sunt factori ajută la creşterea cererii pentru investiţiile în aur, considerat activ de refugiu".

Potrivit reprezentantului Saxo Bank, din ianuarie până acum. introducerea QE de către BCE şi concentrarea investitorilor pe acţiunile de politică monetară ale US Federal Reserve au lovit euro şi au impulsionat dolarul la maximul ultimilor 12 ani, nu doar faţă de moneda europeană, dar şi faţă de câteva monede globale majore.

Ole Hansen ne-a mai spus: "Cu cererea pentru active de refugiu în scădere şi dolarul într-o apreciere fulminantă, aurul a fost lăsat fără susţinere şi a cedat în faţa unei vânzări masive, timp de o lună, pe parcursul căreia s-au înregistrat 8 zile consecutive de scădere, situaţie întâlnită numai de câteva ori de la renunţarea la standardul aur în 1970.

Dolarul are şi va continua să aibă o influenţă majoră în traiectoria viitoare a multor mărfuri, nu doar a aurului, ceea ce va asigura o perioadă prelungită de volatilitate crescută, oferind traderilor «intra-day» şi pe termen scurt oportunităţi să beneficieze de aceste mişcări de piaţă, prin instrumente derivate".

Potrivit analistului Saxo Bank, şi piaţa de obligaţiuni de americane ar putea influenţa cotaţia aurului. În prezent, bondurile SUA sunt corelate invers cu performanţa aurului, conform domniei sale.

"Soliditatea economiei americane este reflectată prin evoluţia obligaţiunilor, datele economice mai bune împingând randamentele mai sus (şi cotaţia aurului mai jos), ceea ar putea grăbi acţiunile Fed", a mai adăugat domnul Hansen.

Domnia sa apreciază că atractivitatea pentru aur vine din faptul că 23 de bănci centrale din lume au relaxat politicile monetare, de la începutul anului, şi din faptul că obligaţiuni de refugiu în ţări precum Germania oferă randamente negative.

"Consensul în piaţă este, în prezent, că preţurile vor fi mai reduse la aur, dar rămâne întrebarea în ce măsură factorii care influenţează negativ aurul, pe lângă întărirea dolarului, nu au fost deja incluşi în preţ", ne-a mai declarat analistul citat.

Pe fondul unei economii americane puternice care va conduce, cel mai probabil în vara acestui an, la normalizarea politicii monetare americane, dolarul câştigă teren nu doar împotriva principalelor valute, ci şi relativ la mărfurile fungibile, printre care şi aurul, ne-a spus şi Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct al "Tradeville".

Domnia sa ne-a declarat: "Momentan, bursele sunt şi ele uşor afectate de această perspectivă privind politica monetară americană, iar bursa locală nu a făcut excepţie, mai ales dacă ţinem cont de faptul că unul dintre principalii săi emitenţi (OMV Petrom) este în prezent afectat de prăbuşirea cotaţiilor petrolului.

În ceea ce priveşte Bursa de Valori Bucureşti, considerăm că toate cele de mai sus ţin de o conjunctură nefericită, dar tranzitorie, care crează mai degrabă o oportunitate investiţională şi nu un motiv serios de îngrijorare. Atât evoluţia recentă, cât şi estimările privind economia României, sunt pozitive, iar eforturile depuse de instituţiile pieţei pentru modernizarea bursei locale au şanse bune să propulseze BVB în rândul pieţelor emergente".

Domnul Dumitrescu adaugă că, investitorii români au, de asemenea, acces la un întreg univers investiţional în care, alături de un broker autorizat şi experimentat, pot explora diverse instrumente şi pieţe financiare de pe întreg mapamondul: "Ne uităm, de exemplu, cu interes la lira sterlină, dar şi la o eventuală depreciere suplimentară a cotaţiilor petrolului. Suntem interesaţi de bursele din China, Japonia şi India, dar şi de anumite companii din segmentul american de biotehnologie".

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 0,89%, în perioada 5-12 martie, în cadrul acestuia cea mai bună performanţă fiind afişată de acţiunile "Nuclearelectrica" (SNN), cu un plus de 2,44%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,75%, în timp ce BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,1%.

Cele mai bune randamente pe piaţa de capital au fost aduse de acţiuni puţin lichide, în top situându-se acţiunile "Sinteza" Oradea (STZ), cu o apreciere de 6,47%, în intervalul analizat. Acestea au fost urmate de "Ropharma" (RPH), cu un plus de 6%, şi de "Şantierul Naval Orşova", cu o creştere de 5,95%.

Pe piaţa bancară, Millennium Bank, preluată recent de OTP Bank, ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro, cât şi la cele în lei, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,21% faţă de moneda europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb