CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 DECEMBRIE Alro - liderul creşterilor din BET-XT

MIHAI GONGOROI
Investiţii Personale / 17 decembrie 2018

Alro - liderul creşterilor din BET-XT

Acţiunile Alro (ALR) au marcat, în intervalul 6 - 13 decembrie, o creştere de 3,06% în raport cu moneda unică europeană, reprezentând titlurile cu cea mai bună rentabilitate din structura indicelui extins BET-XT, în perioada avută în vedere.

Pentru cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul menţionat, cotaţia titlurilor ALR s-a tranzacţionat între o depreciere de 1,41%, înregistrată în data de 10 decembrie, în contextul unui rulaj de doar 3.321 de acţiuni, şi o apreciere de 3,17%, consemnată în şedinţa de joi, 13 decembrie, pe fondul unui rulaj de 20.499 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 29.200 de unităţi.

În acea zi, acţionarii combinatului din Slatina au aprobat distribuirea de dividende suplimentare în suma de 326,6 milioane de lei, din care aproape 202,86 milioane de lei reprezintă profitul net înregistrat în perioada ianuarie - septembrie 2018, iar suma de 123,74 milioane de lei provine din rezultatul reportat din anii anteriori.

Dividendul brut ce va fi primit de acţionari în data de 18 ianuarie 2019 este de 0,45756 lei/titlu care, raportat la cotaţia ALR de miercuri, 12 decembrie, de 3,47 lei, oferă investitorilor un randament brut de 13,19%.

Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor primi dividende, este 8 ianuarie. Implicit, data ex-dividend, prima zi în care cei care achiziţionează acţiuni ALR nu mai beneficiază de dividende este 7 ianuarie.

În acest an, producătorul de aluminiu a distribuit acţionarilor un dividend brut de 0,53523 de lei/acţiune.

De la începutul lui 2018 şi până în prezent, cotaţia titlurilor ALR a cunoscut o creştere de 6,44%, în raport cu moneda unică europeană.

Pentru primele nouă luni ale acestui an, Alro a raportat un profit net de 233,53 milioane de lei, mai mic cu circa 13% în comparaţie cu profitul net realizat în perioada similară a anului trecut, de 256,75 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri consolidată, la perioada încheiată pe 30 septembrie, a crescut cu 12%, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017, până la circa 2,3 miliarde de lei.

Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski deţine 84,19% din producătorul de aluminiu, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,21% din emitent, iar 5,59% din Alro se tranzacţionează liber la bursa locală.

Valoarea de piaţă a emitentului, raportat la cotaţia din 13 decembrie, este de circa 2,55 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor producătorului de aluminiu din Slatina în indicele BET-XT, care a coborât cu 0,49%, în perioada menţionată, este de 1,33%.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o depreciere de 0,64%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută, în intervalul analizat, de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care au crescut cu 1,59%, în raport cu moneda euro.

Joi, 13 decembrie, preţul acţiunii SFG a urcat cu 0,95%, pe fondul unui rulaj de doar 34 de titluri, mult sub media celor 20 de zile anterioare, de 7.757 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a fost singurul din cele trei coşuri de acţiuni analizate care a înregistrat o apreciere, în intervalul 6 - 13 decembrie, de 0,94%, în raport cu moneda euro.

Cu o creştere de 1,85%, în raport cu moneda euro, titlurile SIF Transilvania (SIF3) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada avută în vedere.

Topul randamentelor de la BVB, în perioada 6 - 13 decembrie, este condus de titlurile Ves (VESY), cu o apreciere de 13,41%, în raport cu moneda unică europeană, pe poziţia a doua găsindu-se acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP), cu o creştere de 5,4%.

Clasamentul rentabilităţilor bursei noastre este completat de acţiunile ALR.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 decembrie, este condus de titlurile Erste Bond Flexible RON, care au urcat cu 0,44%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Simfonia, cu o creştere de 0,42%, în timp ce titlurile BRD Obligaţiuni, care s-au apreciat cu 0,41%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere marginală de 0,03%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 6 - 13 decembrie, cu 0,15%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,19%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 4,71%, în intervalul 6 - 13 decembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:45, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.313 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 57,71 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. unde vor ajunge actiunile ALRO dupa exdividend,

    a uitat sa ne zica dom' Mihai 

    1. Unde ajunge orice actiune care da dividend. Iti faci iluzii ca cele care nu dau dividend sunt cele mai grozave?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb