CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6-13 MARTIE 2015 "Ropharma" preia topul randamentelor bursiere, cu un plus de numai 5,43%

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 martie 2015

"Ropharma" preia topul randamentelor bursiere, cu un plus de numai 5,43%

Vlad Vasilescu, "Blue Rock": "Scăderea indicilor bursieri, pe fondul repoziţionării investitorilor străini ca răspuns la evoluţia dolarului"

Acţiunile companiei farmaceutice "Ropharma" (RPH) au înregistrat cea mai mare creştere pe Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 6-13 martie 2015, raportat la moneda euro, aprecierea fiind de numai 5,43%.

În aceeaşi perioadă, indicii bursieri au înregistrat scăderi, BET-FI coborând cel mai mult, cu 2,68% faţă de moneda europeană.

Vlad Vasilescu, analist la "Blue Rock Financial Services", consideră că aprecierea cotaţiei "Ropharma" a fost influenţată de rezultatele bune pentru ultimul trimestru, cât şi de programul de răscumpărări.

Acţionarii Ropharma au aprobat, în noiembrie 2014, un program de răscupărare de acţiuni, în perioada 15 ianuarie - 27 noiembrie 2015, vizând un pachet de maximum 10% din acţiuni.

Vânzările companiei au crescut cu 2% anul trecut, la 418,2 milioane lei (94,2 milioane euro), iar profitul a urcat cu 12%, la 8,04 milioane lei (1,81 milioane euro).

Ropharma deţine două unităţi de producţie de suplimente alimentare şi medicamente în Târgu Mureş şi Chişinău, o unitate de producţie de lapte praf, o firmă de distribuţie, cu cinci depozite, şi o reţea proprie de 115 farmacii. Potrivit celor mai recente raportări de la BVB, omul de afaceri Mihai Miron deţine indirect 31,78% din acţiunile Ropharma. Prin Rimia Investments, el controlează 14,12% din acţiuni, iar prin ADD Pharmaceuticals un pachet reprezentând 17,66% din titluri.

În perioada 6-13 martie, indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la BVB, a scăzut cu 1,83%, în timp ce indicele extins BET-XT a coborât cu 1,91%, faţă de euro.

În cadrul acestor indici, cea mai mare creştere a aparţinut titlurilor "Nuclearelectrica" (+2,73%), în timp ce acţiunile SIF5 Oltenia au consemnat cea mai mare creştere (+0,14%) din BET-FI.

"Cred că unul din factorii care au dus la scăderi ale indicilor este repoziţionarea investitorilor străini ca răspuns la evoluţia cursului USDRON, evoluţii asemanătoare fiind observate şi în Polonia", ne-a spus Vlad Vasilescu, adăugând: "Din acest motiv, cred că semnalul pe care îl va trimite FED (Federal Reserve), miercuri (n.r. la şedinţa de politică monetară), va fi interesant de urmărit pentru piaţa locală. Un limbaj care sugerează mai degrabă răbdare, în ceea ce priveşte ridicarea dobânzilor poate duce la mişcări ale cross-ului USDRON cu efect pozitiv asupra randamentelor reale pe care un investitor din SUA le obţine pe piaţa locală, în timp ce semnale mai puternice de reversare a relaxării cantitative vor avea efectul opus".

Dolarul american a atins, ieri, un nou maxim pe piaţa valutară de la Bucureşti în raport cu leul, Banca Naţională a României calculând un curs de 4,2107 lei/dolar, în creştere cu 0,95 (0,23%) bani faţă de cotaţia de vineri de 4,2012 lei/dolar.

Producătorul de energie Nuclearelectrica (SNN) a raportat venituri totale de 1,79 miliarde lei pentru 2014, cu 12% sub nivelul din 2013. Profitul net al societăţii a fost, anul trecut, de 137 milioane lei, de trei ori mai mic faţă de anul anterior.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a blocat transferul a peste 19,4 milioane de acţiuni emise de Nuclearelectrica (SNN) pentru majorarea capitalului social, pe o perioadă de două săptămâni, în contextul în care Fondul Proprietatea a contestat în instanţă decizia AGA de aprobare a majorării.

În perioada analizată, cel mai bun plasament ar fi fost titlurile FDI Audas Piscator, care s-au apreciat cu 7,96%, temperându-şi creşterea consemnată în perioada anterioară.

Administratorul fondului, SAI Atlas Asset Management, a pus aprecierea din ultima perioadă pe seama poziţionării activelor în pregătirea demarării programului de relaxare cantitativă de către Banca Centrală Europeană, din această lună.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, topul plasamentelor a fost completat de titlurile "Raiffeisen Confort Euro" (+0,42%) şi "Simfonia1" (0,24%).

Pe piaţa bancară, Millennium Bank, preluată recent de OTP Bank, ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,03%), cât şi la cele în lei, însă acestea ar fi fost negative (-0,11%), pe fondul deprecierii leului cu 0,16% faţă de moneda europeană.

În perioada analizată, aurul a înregistrat o apreciere cu 0,06% faţă de euro, la cursul BNR.

Cotaţia aurului, ca şi cele ale altor mărfuri, este influenţată de aprecierea dolarului, potrivit analiştilor.

Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, ne-a spus recent, că dolarul are şi va continua să aibă o influenţă majoră în traiectoria viitoare a multor mărfuri, nu doar a aurului, ceea ce va asigura o perioadă prelungită de volatilitate crescută, oferind traderilor «intra-day» şi pe termen scurt oportunităţi să beneficieze de aceste mişcări de piaţă, prin instrumente derivate".

Potrivit analistului Saxo Bank, şi piaţa de obligaţiuni de americane ar putea influenţa cotaţia aurului.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb