CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 DECEMBRIE 2013 - 7 IANUARIE 2014 Şantierul Naval Orşova - apreciere de 25%, impulsionată în ultimele şedinţe

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 ianuarie 2014

Şantierul Naval Orşova - apreciere de 25%, impulsionată în ultimele şedinţe

Electroputere Craiova rămâne cu cel mai bun randament, de 137,97%

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "SNO are potenţialul de a genera profituri în viitorii ani"

Radu Ciofu, "Admiral Markets": "Cred că scăderea preţului aurului se va opri în această zonă"

Acţiunile companiei craiovene "Electroputere" (simbol EPT) au adus investitorilor, în perioada 7 decembrie 2013 - 7 ianuarie 2014, cel mai bun randament din piaţă, de 137,97%, raportat la moneda unică europeană, potrivit unei analize a ziarului "Bursa".

Cotaţia EPT a închis şedinţa din 7 ianuarie 2014 la 0,0287 lei/unitate.

Brokerii consideră că evoluţia puternic ascendentă a acţiunilor companiei craiovene a fost una speculativă, compania neavând fundamente pentru o asemenea creştere.

La BVB, a doua creştere, în perioada analizată, a fost înregistrată de către dezvoltatorul imobiliar "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP), care s-a clasat la o diferenţă de 105 de puncte procentuale faţă de "Electroputere". Acţiunile IMP au crescut de la 0,4302 lei/unitate, preţul de închidere de pe 6 decembrie 2013, până la 0,56 lei/unitate, valoarea la care au închis pe 7 ianuarie.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest" este de părere că la "Impact" a fost o luptă între acţionari, şi că probabil aceştia au vrut să cumpere cât mai multe acţiuni IMP. Domnul Murgoci consideră că interesul pentru "Impact" se păstrează în continuare, cotaţia IMP rămânând, în continuare, în intervalul 0,5 - 0,6 lei/unitate.

Locul al treilea al podiumului a fost ocupat de producătorul de nave şi structuri plutitoare "Şantierul Naval Orşova" (simbol SNO), a cărui cotaţie a avansat, în intervalul analizat, cu 25,45%. Cotaţia SNO a crescut de la 1,3 lei/unitate, pe 6 decembrie 2013, la 1,684 lei/unitate pe 7 ianuarie 2014.

Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct "Tradeville", apreciază că, în cazul unei redresări a economiei UE, este posibil ca transporturile feroviare şi cele fluviale să fie favorizate. Domnia sa ne-a declarat: "În ceea ce priveşte ţara noastră, un reviriment al economiilor Uniunii Europene este foarte probabil să însemne un plus de cerere din partea principalului partener economic al României. Ca atare, este posibil ca transporturile feroviare şi cele fluviale să fie favorizate, în detrimentul celor maritime. Ca atare, deşi în prezent profitabilitatea nu este una foarte bună, SNO are potenţialul de a genera profituri economice în viitorii ani. Mai mult, bilanţul solid (grad de îndatorare de doar 20% şi lichiditate curentă bună) ajută compania în cazul în care noi comenzi ar impune o structură financiară mai agresivă. Trebuie totuşi menţionat că există concurenţă importantă în această ramură industrială, atât în ţara noastră, cât şi la nivel regional (în special fosta Iugoslavie, Polonia şi Ucraina). Pentru acest motiv, creşterile recente sunt mai greu de pus pe seama fundamentelor economice."

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest", este de părere că "avem de-a face cu o companie care a crescut fără fundamente economice".

Domnia sa ne-a spus: "Cu siguranţă, SNO este speculată de anumiţi investitori, iar compania este una cu o lichiditate redusă şi mă aştept să vedem o volatilitate ridicată în continuare".

Directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest" consideră că nu putem avea aşteptări prea mari în privinţa rezultatelor financiare ale companiei.

Marcel Murgoci ne-a declarat că nu vede motivele pentru care cotaţia SNO a beneficiat de această creştere. "Probabil că societatea încearcă, pe cât se poate, să revină pe profit, să vedem rezultatele ultimului trimestru", a adăugat directorul de tranzacţionare de la "Estinvest". Domnia sa ne-a mai spus că, probabil, creşterea acţiunilor SNO este de natură speculativă.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,01%, în perioada analizată, raportat la moneda euro. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 1,45%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,2% în intervalul 7 decembrie 2013 - 7 ianuarie 2014.

Plasamentele în aur au adus investitorilor un randament pozitiv în intervalul 7 decembrie 2013 - 7 ianuarie 2014, urcând cu 0,81%.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.226 dolari, pe pieţele internaţionale. Radu Ciofu, broker "Admiral Markets", consideră că preţul aurului are un suport foarte puternic în jurul acestei valori, fiind vorba despre minimul anului 2013.

Brokerul este de părere că scăderea se va opri în această zonă: "Pe termen scurt, este greu ca preţul aurului să crească puternic, aşa că mă aştept la o perioadă de consolidare în jurul acestei valori".

În intervalul 7 decembrie 2013 - 7 ianuarie 2014, leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,98%. Astfel, cursul oficial, pe 6 decembrie, a fost de 4,4567 lei pentru un euro, iar pe 7 ianuarie, Banca Naţională a afişat un curs de 4,5010 lei pentru moneda unică europeană.

Claudiu Cazacu, analist-şef "XTB România", este de părere că începutul de an a fost mai slab pentru leu, din cauza aşteptărilor privind reducerea dobânzii de referinţă a BNR, a prudenţei investitorilor într-un an electoral, dar şi a contextului global de diminuare a apetitului pentru risc, pe fondul normalizării politicii FED.

Domnul Cazacu apreciază că intrările de capital din partea românilor din afara graniţei au fost "înghiţite" de tendinţa mai largă a pieţei, nefavorabilă leului.

"Leul are şansa unei echilibrări şi poate chiar a unei aprecieri pe termen foarte scurt, dar săptămânile viitoare pot aduce o depăşire a pragului de 4,5", ne-a mai declarat analistul-şef al "XTB România".

Fondul "Active Dinamic" a urcat, în perioada 7 decembrie 2013 - 7 ianuarie 2014, cu 2,59%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (-0,61%) şi cele în euro (0,23%). Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost "BT Index Austria ATX", care a crescut cu 1,27%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 1,02%.

Depozitele în euro ar adus cele mai bune randamente la "Marfin Bank", respectiv 0,23%, în intervalul analizat.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, tot la "Marfin Bank" au înregistrat randamente negative, de -0,61%, raportat la moneda unică europeană, fiind totuşi banca care şi-a răsplătit cel mai bine deponenţii.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb