CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9-16 MAI Nuclearelectrica, cea mai mare apreciere din BET

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 mai 2016

Nuclearelectrica, cea mai mare apreciere din BET

Prime Transaction: "SIF-urile şi Fondul Proprietatea au avut o evoluţie slabă în primul trimestru al acestui an"

Acţiunile "Nuclearelectrica" (SNN) s-au apreciat cu 6,3%, în perioada 9-16 mai 2016, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicelui principal BET şi a indicelui extins BET-XT, raportat la moneda euro.

Societatea Naţională Nuclearelectrica a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net (neauditat) de 66,861 milioane lei, cu 88,68% peste cel din perioada similară din 2015, de 35,435 milioane lei, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile societăţii au scăzut în perioada menţionată cu 2,4%, la 457,753 milioane lei, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au diminuat cu 14,42%, la 378,457 milioane lei.

Topul creşterilor de la BVB a fost însă condus de titlurile "Electroputere" (EPT), mai puţin lichide, cu o creştere de 13,23%, în perioada menţionată.

Locul al treilea în topul randamentelor a revenit Compa Sibiu, cu un plus de 6%.

Principalii indici de la BVB au înregistrat scăderi, în intervalul analizat, cel mai mult având de suferit BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, care a scăzut cu 1,05%.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 033%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,51%, raportat la euro.

În cadrul BET-FI, cel mai bine au evoluat acţiunile SIF2 Moldova, având o apreciere de 0,27%.

SIF-urile şi Fondul Proprietatea au avut o evoluţie slabă în primul trimestru al acestui an, din toate punctele de vedere, se arată într-o analiză a Prime Transaction.

Analiştii au precizat: "Scăderile abrupte de la începutul anului au dus activul net, profitul şi preţul de piaţă mai jos pentru toate cele şase societăţi, revenirea fiind doar parţială. De altfel, indicele BET-FI, format din SIF-uri şi FP, are cea mai mare scădere de la începutul anului, -10% la data de 21 aprilie 2016, faţă de -6,52 în cazul indicelui de referinţă al pieţei, BET".

În ceea ce priveşte activul net, toţi cei şase emitenţi au înregistrat scăderi în primul trimestru al anului, potrivit Prime Transaction: "S-a remarcat din acest punct de vedere SIF Transilvania (SIF3), cu o scădere de aproape 25% a activului net, însă motivul principal este recalcularea indicatorilor financiari în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS). Fără această recalculare, scăderea ar fi fost de doar 5,2%. Alte două societăţi cu scăderi mari ale activului net au fost SIF Oltenia (SIF5) şi Fondul Proprietatea, -7,57%, respectiv -5,36%. Ambele au deţineri mari la OMV Petrom (SNP), emitentul «Blue Chip» cu cea mai slabă evoluţie bursieră în ultima perioadă. Celelalte trei SIF-uri au avut scăderi mai mici ale activului net, SIF Banat- Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) fiind ajutate şi de participaţia de la Banca Transilvania (TLV), ale cărei acţiuni s-au apreciat cu 10,7% în trimestrul I 2016".

Patru dintre SIF-uri au reuşit să se menţină pe profit în ciuda scăderii activului net, mai arată analiştii: "A excelat la acest capitol SIF Moldova, cu un profit de 25,8 milioane de lei, aproape dublu faţă de profitul însumat al celorlalte trei SIF-uri. Au contribuit la acest rezultat şi tranzacţiile realizate cu acţiunile TLV, SIF-ul cumpărând aproape de minimele din ianuarie şi marcând o parte a profitului ulterior. Alături de SIF Moldova, SIF Oltenia a fost singura care a raportat un rezultat net mai bun în trimestrul I 2016 decât cel din trimestrul I 2015: un profit de 8,7 milioane de lei, faţă de doar 5,7 milioane în 2015. Şi la Fondul Proprietatea se poate vorbi de aşa ceva, pierderea din T1 2016 fiind mai mică decât cea înregistrată iniţial în T1 2015, însă Fondul a revenit ulterior asupra acelei pierderi, după ce ASF a amânat trecerea la raportările IFRS pentru începutul anului 2016.

Valoarea de piaţă a scăzut atât la SIF-uri, cât şi la Fondul Proprietatea, fără că acest lucru să ţină cont neapărat de evoluţia activului net sau a profitului. Cea mai mare scădere a fost cea a titlurilor SIF Muntenia (SIF4), -18%, deşi activul net al acesteia a fost cel mai stabil, scăzând cu doar 0,7%. Alte acţiuni cu performanţe slabe au fost cele ale SIF Banat- Crişana, -9,36%, mult mai mare decât cea a activului net".

Fondurile de investiţii din top, în perioada 9-16 mai, au avut randamente modeste.

Cea mai mare apreciere, de 0,32%, a aparţinut titlurilor "BT Index Romania ROTX", acesta fiind urmat de "FDI Monolith" (+0,3%) şi "Certinvest BET Index" (+0,18%).

Cotaţia aurului a urcat cu 1,19%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat cu 0,03% faţă de euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb