Cel mai mare parc din municipiul Buzău, transformat în cea mai mare pădure-parc din Europa

A consemnat Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 25 ianuarie 2022

Cel mai mare parc din municipiul Buzău, transformat în cea mai mare pădure-parc din Europa

(Interviu cu primarul Buzăului, Constantin Toma)

Pădurea din care face parte Parcul Crâng, cel mai mare din municipiul Buzău, se întinde pe aproape 178 de hectare, adică o suprafaţă de două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori mai mare decât Cişmigiu. Deocamdată, din această pădure doar o suprafaţă de zece hectare este amenajată pentru promenadă şi agrement, restul fiind străbătut doar de cărări din pământ, folosite de pădurarii de la Romsilva, care până pe 19 ianuarie au administrat fondul forestier. Executivul a aprobat prin Hotărâre de Guvern transferul gratuit al pădurii Crâng, în suprafaţă de 177,78 hectare, în proprietatea publică a municipiului Buzău, cel care a fost, de altfel, proprietarul acestei păduri din 1 mai 1881 până pe 11 iunie 1948, iar după naţionalizare pădurea a fost administrată de stat, prin Romsilva. Iniţiativa de trecerece din nou în proprietatea municipiului aparţine actualului primar Constantin Toma, care, odată ce a obţinut Hotărârea de Guvern vrea să transforme pădurea în cea mai padure urbană din Europa, adică să depăşească parcul Tiergarten din Berlin, cel care deţine în prezent acest loc fruntaş, fiind cel mai mai mare parc din Europa. Dacă va putea face acest lucru, municipiul Buzău va avea şi cea mai mare suprafaţă de spaţiu verde din România, adică 100 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru pădurea Crâng, acum după cinci ani, a intrat în proprietatea municipiului Buzău?

Constantin Toma: Pentru prima dată am vorbit despre această iniţiativă de retrocedare a pădurii Crâng municipiului Buzău în 2016. În 2017 am început demersul. În 2018 am obţinut Legea 220/2018 şi iată, după 4 ani după ce a apărut legea, în 2022, avem şi Hotărâre de Guvern, din care se transferă gratuit aproape 178 de hectare din proprietatea statului, prin Romsilva, către municipiul Buzău, în proprietatea publică a municipiului Buzău. Bineînţeles, tema, prin această lege, este să transformăm pădurea într-o pădure parc, şi, nota bene, este şi finanţabilă pe fonduri europene. Hotărârea de Guvern spune ca în maxim 30 de zile Romsilva să predea. O să vorbim cu cei de la Romsilva ca acest demers să se întâmple cât mai repede. Bineînţeles, vom prinde în bugetul de anul acesta, chiar acum suntem în dezbatere publică, deci pe 10 februarie vom prinde bani pentru un studiu de fezabilitate şi studiile care se fac, astfel încât, în mai puţin de 2 ani, spune legea, dar noi vrem chiar anul acesta, să terminăm acest studiu necesar. Pădurea Crâng va fi transformată într-o pădure parc, care va deveni una dintre cele mai mari păduri parc din Europa. Eu sper să fie chiar cea mai mare, pentru că în momentul acesta este Tiergarden, pădure urbană, de 192 de ha. Cu ce vom mai planta, vom ajunge la 200 de ha. Dar până atunci, trebuie să scoatem toată uscăciunea din Crâng şi, cu ajutorul proiectului european, să plantăm alţii, cu cele două specii de bază, stejarul de luncă şi fagi.

Reporter: Ce răspunsuri urmăriţi să obţineţi în urma acestui studiu de fezabilitate?

Constantin Toma: Acest studiu ne va aduce exact ce trebuie să facem, inclusiv aranjamentul, astfel încât, conform Legii, să putem îndepărta ceea ce este uscat, respectiv acest ulm, care, aşa cum se ştie, este atacat de o ciupercă care nu poate fi tratată, nici la noi, nici în altă parte.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru parcul Crâng? Cum va fi reamenajată această pădura-parc de care vorbiţi?

Constantin Toma: Procesul de transformare în pădure-parc presupune mai multe obiective. Această pădure, în primul rând, trebuie să fie regenerată, în al doilea rând, să poată fi vizitată şi, pentru a-i mări atractivitatea, se va împodobi şi cu o grădină botanică pe care o vom face împreună şi cu Banca de Gene a României, care este chiar în Crâng, Banca de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice, condusă de dl. Costel Vînătoru. Vom crea şi un science center astfel încât copiii să se îndrepte mai mult spre ştiinţele exacte şi spre tehnologii, astfel încât să dorească la maturitate să fie ingineri şi muncitori înalt calificaţi. Dar cel mai important este că întreaga pădure Crâng va fi vizitabilă şi vom avea mare grijă, astfel încât această avere să ne ajute foarte mult. Inclusiv cu ce vom planta în Crâng, inclusiv prin extinderea Crângului, prin plantările masive pe care o să le facem şi în alte zone ale Buzăului, vom ajunge pe primul loc în România în ceea ce priveşte metrii pătraţi de spaţiu verde pe locuitor. În momentul de faţă, Uniunea Europeană ne obligă la cel puţin 26 de mp. Pe locuitor, Buzăul are 23, însă în câţiva ani de zile vom ajunge la 100 de mp, ceea ce este extraordinar, în condiţiile în care oraşul cel mai verde din România este Miercurea-Ciuc, cu 42, 5. Este un element de atracţie şi un element de sănătate, la urma urmei.

Reporter: Ce sumă veţi cuprinde în bugetul pentru 2022 pentru studiu de fezabilitate?

Constantin Toma: Vom vorbi cu cei de la I.C.A.S, să vedem pe unde sunt preţurile şi vom prinde bănuţii necesari astfel încât să putem crea acest studiu, chiar începând de anul acesta. Urmează să ne întâlnim cu dumnealor, astfel încât specialiştii să decidă şi să avem cea mai bună soluţie de a salva Crângul.

Reporter: Urmăriţi să accesaţi şi fonduri europene pentru amenajarea acestui parc?

Constantin Toma: Nu ştim exact costul total al amenajărilor, dar va fi destul de mare. Problema este că, prin PNRR, există o axă specializată chiar pe această tranziţie verde. Şi ce este mai verde decât să regenerezi o pădure şi s-o faci mai mare şi să poată fi folosită de cetăţenii? Banii sunt din fonduri europene, iar noi nu vom cheltui niciun ban. Vom trece imediat la a face toate demersurile pentru a avea un proiect tehnic, viabil, pe care să-l finanţăm din fonduri europene. Astăzi, pădurea Crâng este într-o stare jalnică şi avem obligaţia de a o regenera şi de a o transforma într-o Pădure Parc Urbană, cea mai mare din România şi foarte posibil din U.E.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb