CEL PUŢIN LA NIVEL DECLARATIV Conflictul ruso-ucrainean, tot mai aproape de graniţele noastre

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie 2015

Analist moldovean: "România analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Transnistria"

Bogdan Aurescu: "Informaţia este profund ridicolă"

Jurnalist Financial Times: "Atenţie la Transnistria"

Tensiunile dintre Rusia, Transnistria, Republica Moldova şi Ucraina se amplifică, apropiindu-se tot mai mult de graniţele ţării noastre.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat recent Republica Moldova şi Ucraina de faptul că ar fi impus o blocadă social-economică foarte dură regiunii transnistrene şi a promis, la Tiraspol, că Rusia va fi "întotdeauna alături de Transnistria", potrivit Deutsche Welle.

Pe de altă parte, un post de televiziune al Ministerului rus al Apărării a susţinut recent că România ar analiza posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

"Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România", susţine analistul Ernest Vardanean, precizând: "În conducerea României există două opinii privind posibilitatea unei intervenţii în Republica Moldova şi în Transnistria (...). Premierul Ponta este nerăbdător să găsească o provocare care să îi permită să trimită trupe în Republica Moldova. Preşedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal să nu facă nimic încă. Cuvântul-cheie este «încă»".

Scenariul prezentat nu a rămas fără ecou la Tiraspol, expertul militar Viktor Kravtov atrăgând atenţia, potrivit site-ului Tiras.ru, că regimul separatist condus de Evgheni Şevciuc este capabil să mobilizeze 50.000 de militari rezervişti în doar câteva zile, pentru a face faţă unui conflict cu Ucraina sau cu armata Republicii Moldova. "Situaţia s-ar schimba în cazul unui conflict cu România, stat membru NATO", a spus Kravtov, subliniind însă că, într-o astfel de situaţie, se poate miza pe susţinerea militară a Rusiei. Informaţiile vehiculate de postul Zvezda TV, aparţinând Ministerului rus al Apărării, nu au fost confirmate din nicio altă sursă.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat ieri drept "profund ridicolă" această informaţie, adăugând că o continuare a eforturilor de soluţionare a dosarului transnistrean în formatul 5+2 este foarte importantă şi că acesta este "unicul format care poate să aducă o soluţie cuprinzătoare".

Bogdan Aurescu şi-a exprimat totodată preocuparea pentru reluarea "substanţială" a violenţelor în estul Ucrainei, arătând că acest lucru reprezintă "o încălcare serioasă" a aranjamentelor de la Minsk.

Şeful diplomaţiei române a amintit că OSCE şi-a asumat recent un "rol-cheie" în eforturile de soluţionare a conflictului din Ucraina, dar şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de "impactul destabilizator" al crizei din această ţară asupra altor state din organizaţie, confruntate cu conflicte prelungite, în special Republica Moldova.

"Ca şi în cazul Republicii Moldova şi al Georgiei, prezenţa trupelor şi armamentelor străine pe teritoriul Ucrainei fără consimţământul explicit al statului gazdă este absolut inacceptabilă, contrară principiilor de drept internaţional şi angajamentelor asumate în cadrul organizaţiei", a adăugat Bogdan Aurescu.

Preşedintele României Klaus Iohannis a spus că ţara noastră sprijină negocierile în formatul 5+2 în privinţa Transnistriei, iar rezolvarea conflictului din republica separatistă "rămâne o prioritate majoră pentru România.

"Sprijinim negocierile în formatul 5+2 (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, SUA şi UE observatori - n.red.) ca unic cadru care garantează transparenţa şi legitimitatea unei soluţii durabile bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internaţional, inclusiv în cadrul OSCE", se arată într-un mesaj al lui Klaus Iohannis către Ministerul Afacerilor Externe.

Serghei Jelezniak: "Rusia ar putea fi nevoită să înceapă războiul în Transnistria"

Rusia ar putea fi nevoită să înceapă războiul în Transnistria, a declarat vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, citat de Deutsche Welle, sugerând că, de data aceasta, armele vor fi îndreptate împotriva Ucrainei. El s-a arătat iritat de numirea ex-preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili, în calitate de guvernator al regiunii Odessa de către preşedintele Poroşenko. Oficialul rus a spus că aceasta a nemulţumit şi Tiraspolul, insinuând că Saakaşvili şi-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forţele ruse de pacificare din regiunea transnistreană. "În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruşi din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul", a spus Jelezniak, adăugând: "Ei au înţeles că nu pot implica Rusia într-un conflict militar şi au început să se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar în Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetăţeni ruşi, plus pacificatorii noştri".

Jurnalist Financial Times: "Atenţie la Transnistria"

"Atenţie la Transnistria", avertizează Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, într-un articol publicat recent pe blogurile FT referitor la faptul că regiunea separatistă a Republicii Moldova "se conturează ca următorul punct fierbinte în relaţia Rusia-Ucraina". Buckley citează semnale trase de publicaţia pro-Kremlin Izvestia şi un tweet recent al unuia dintre cei mai cunoscuţi analişti de politică externă ai Rusiei, Dmitri Trenin, cum că "la Moscova creşte îngrijorarea că Ucraina şi Moldova vor încerca să preseze puternic Transnistria, provocând un conflict cu Rusia".

Buckley face trimitere la avertizarea făcută marţi de un editorialist al ziarului Izvestia, cum că Rusia "se confruntă în mod serios cu posibilitatea repetării situaţiei [n.r. din 2008, când Rusia a intrat în război împotriva Georgiei], de data aceasta în Transnistria".

Potrivit sursei citate de Hotnews, tensiunile legate de regiunea separatistă au fost declanşate de votul din 21 mai al Parlamentului Ucrainean, de a suspenda cooperarea militară cu Rusia, vot ce a pus capăt acordului din 1995 prin care Rusia primea drepturi de tranzitare a Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria. Blocarea tranzitului prin Ucraina înseamnă că Rusia îşi poate aproviziona baza militară din acest teritoriu pe cale aeriană, prin Chişinău, apoi traversând teritoriul Moldovei.

Situaţia vine în condiţiile în care Rusia se plânge că Moldova a reţinut recent şi a deportat mai mulţi soldaţi ruşi, iar analistul Dmitri Trenin a pretins, pentru Financial Times, că Ucraina ar fi desfăşurat sisteme antiaeriene lângă frontieră.

Petro Poroşenko: "Rusia pregăteşte o invazie masivă în estul Ucrainei"

Kremlinul acuză Kievul de acte provocatoare

Rusia pregăteşte o invazie asupra Ucrainei, acuză preşedintele Petro Poroşenko, pe fondul intensificării confruntărilor în regiunile separatiste est-ucrainene, informează BBC News online, citat de Mediafax.

Poroşenko susţine că 9.000 de militari ruşi sunt pe teritoriul ucrainean, declarând în Parlamentul de la Kiev: "Există riscuri uriaşe de reluare a confruntărilor militare de mare amploare".

"Armata ucraineană trebuie să fie pregătită pentru o nouă ofensivă din partea inamicului, chiar şi pentru o invazie de mare amploare de-a lungul frontierei cu Rusia. Trebuie să fim pregătiţi pentru asta", a insistat Poroşenko, precizând că armata ucraineană are 50.000 de militari mobilizaţi în estul ţării.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Kievul că, din cauza acţiunilor sale, procesul de pace din estul Ucrainei riscă să fie "spulberat". Acordurile de pace Minsk 2, semnate în 12 februarie, sunt în permanenţă ameninţate să fie spulberate din cauza autorităţilor de la Kiev care încearcă să scape de obligaţiile lor de a stabili un dialog direct cu separatiştii, a spus Lavrov, citat de agenţia Interfax, în cadrul unei conferinţe privind securitate desfăşurată la Moscova.

"Tentativele de destabilizare a situaţiei şi de provocare de tensiuni sunt evidente", a declarat şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că "actele provocatoare sunt organizate de forţele ucrainene".

Confruntările militare s-au intensificat, miercuri, în estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi, potrivit estimărilor ONU.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atenţie la Transnistria - următorul punct fierbinte în relaţia Rusia-Ucraina (????) = parca era/este teritoriul Rep.Moldova? Rusia-Rep.Moldova nu au nimic de impartit! Asa suna strategia de diversiune si provocare a NATO-SUA?

    "numirea ex-preşedintelui (penal international, in solda Dep. de Stat)georgian, Mihail Saakaşvili, în calitate de guvernator al regiunii Odessa de către preşedintele Poroşenko, a nemulţumit şi Tiraspolul, Saakaşvili şi-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forţele ruse de pacificare (ca in Osetia de Sud, cind a inceput razboiul Ruso-Georgian) din regiunea transnistreană.","În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruşi din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul" - exact asta fac NATO-SUA peste tot in lume, inclusiv prin crearea Al-Qaida ('80) si acum Statul Islamic ('13-'14). Deci atac-provocare la care sa "intervina impotriva agresorului" care-si sprijina/apara oamenii - "În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruşi din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul", (blocarea tranzitului CF si auto prin Ucraina), izolati prin nerespectarea acordurilor in vigoare! In acest caz actiunea Rusiei este de asteptat si chiar se mizeaza pe el, "acolo locuiesc peste 160 de mii de cetăţeni ruşi", (provocarea de dezlantuire cu "aratarea agresorului" si deci legitimizarea in fata opiniei publice dezinformate/manipulate europene), fiind identic dar "linistit" cu cel din 16.03.2014 cu referendumul din Crimea, cind oamenii au putut vota in liniste viitorul pe care si-l doresc, considerat inacceptabil dar altul, tras de par, fara referendum, este acceptabil, in Kosovo - de' Albania e in coasta tuturor balcanilor!  

    Atunci intrebarea: Romania nu tine cu cetatenii de etnie română, care traiesc pe aceasta planeta? 

    "Three B-52 strategic bombers deployed to Europe on Friday (5.06.2015) to participate in military exercises with NATO partners in the Baltic region and Poland, the US Strategic Command" - asta fiind ce? 

    "Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (9.06.2015) vine în contextul în care două dintre instituţiile care fac parte din această structură de securitate a ţării, Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE) au la conducere directori interimari, în urma demisiei lui George Maior şi Teodor Meleşcanu. - si nu pentru a avea o imagine mai clară asupra amplorii şi pagubelor produse de defrişările ilegale " - adica nu mai exista decit control militar, subordonat structurilor NATO ... Administratia Barack Obama analizeaza un plan care prevede instalarea de rachete nucleare in Europa si Asia pentru a putea distruge tinte nucleare pe teritoriul Rusiei, potrivit agentiei Associated Press, Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea folosirii armelor nucleare impotriva unor tinte militare din Rusia, ca reactie la presupusa incalcare de catre Moscova a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat in anul 1987. ... deci? 

    "Tentativele de destabilizare a situaţiei şi de provocare de tensiuni sunt evidente", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că "actele provocatoare sunt organizate de forţele ucrainene". si nu numai - are dreptate!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb