Cele 350 de cinematografe ale României trec în administrarea Consiliilor locale, prin adoptarea marţi, de către deputaţi, a unui amendament la proiectul legii cinematografiei. Consiliile locale vor decide în privinţa menţinerii obiectului principal de activitate al cinematografelor, prin asumarea răspunderii administrării acestora. În cazul în care Consiliile locale nu au posibilitatea să le întreţină, cinematografele vor fi scoase la privatizare, prevede amen-damentul adoptat de deputaţi.
Amendamentul propus de deputaţii PRM şi UDMR Lia Olguţa Vasilescu şi Marton Arpad, rezolvă o adevărată dispută creată săptămâna trecută pe marginea proiectului de lege, completând articolul care se referă la privatizarea cinematografelor al cărui conţinut i-a determinat pe deputaţi să poarte discuţii foarte aprinse. Cu acel prilej, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că este "vorba despre un tun imobiliar", în condiţiile în care cinematografele vor fi privatizate pe nimic, iar terenul de dedesubt va fi subevaluat, informează Rompres. "Este vorba despre acele cinematografe din centrele oraşelor pentru care s-a bătut palma să se transforme în mall-uri. Ministrul al culturii Adrian Iorgulescu s-a dat de gol în timpul dezbaterilor din comisie în privinţa faptului că există deja o reţea prin care să fie preluate aceste cinematografe", a susţinut deputatul PRM.
Lia Olguţa Vasilescu le-a cerut colegilor săi să nu voteze o lege susţinută de un ministru "care a transformat casa marelui compozitor George Enescu în cârciumă".
În replică, deputatul liberal Mona Muscă a subliniat că proiectul legii cinematografiei a fost dezbătut îndelung, până în prezent, şi armonizat cu directivele Uniunii Europene, în urma negocierilor cu Comisia Europeană. Retrimiterea articolului privitor la privatizarea cinematografelor la comisia de cultură a fost decisă, în cele din urmă, în urma afirmaţiilor deputaţilor PRM Lia Olguţa Vasilescu şi UDMR Marton Arpad, potrivit cărora amendamentele la actul normativ nu le-au fost luate în considerare, respectiv un amendament a dispărut din textul raportului la proiectul de lege. Amendamentul deputaţilor Marton Arpad şi Lia Olguţa Vasilescu reglementează posibilitatea preluării, în 45 de zile, a cinematografelor de către consiliile locale. Potrivit actului normativ, Centrul Naţional al Cinematografiei devine organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul cinematografiei, activitatea fiind finanţată din venituri proprii şi din subvenţii alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.