Cîştigul maxim lunar înregistrat ieri de persoanele care şi-au plasat disponibilităţile băneşti sub diferite forme de investiţie a fost de 4,2% din valoarea iniţială investită (valorile luate în calcul au fost exprimate în euro). De acest profit s-au bucurat cei care au cumpărat acţiuni emise de "Oltchim" Rîmnicu-Vîlcea în data de 23 iulie şi le-au păstrat pînă ieri.
Preferinţa pentru fondurile deschise de investiţii a fost răsplătită cu un randament maxim de 1,87%, adus de variaţia preţului exprimat în euro al unităţii de fond "Orizont", în perioada de analiză.
Dobînzile din depozitele bancare în lei pe termen de o lună au adus cîştiguri mai mici, cel mai mare fiind de 1,65% din valoarea depusă. Profitul respectiv a intrat în buzunarele investitorilor care au ales, în 23 iulie, "Alpha Bank", "Romanian International Bank" sau "Eurom Bank" pentru constituirea de depozite bancare în lei pe termen de o lună (calculul a fost realizat cu valori exprimate în euro).
Păstrarea disponibilităţilor în lei acasă s-a dovedit ieri rentabilă, dar cîştigul adus este mult mai mic decît în cazul investirii. Aprecierea monedei naţionale faţă de cea europeană cu 0,27% a determinat creşterea valorii leului în raport cu euro, cu procentul respectiv, în perioada analizată. Indicii bursieri BET (euro) şi BET-FI (euro) au înregistrat, ca şi în ziua precedentă, scăderi faţă de valoarea din urmă cu o lună.
Notă: Ponderea acţiunilor în indicele BET FI este următoarea: SIF1 - 19,75%, SIF2 - 16,38%, SIF3 - 19,34%, SIF4 - 25,91%, SIF5 - 18,62%. Ponderea acţiunilor în indicele BET este următoarea: BRD-25%, SNP-25%, TLV-19,07%, AZO-7,6%, TER-7,04%, ALR-5%, INX-4,66%, ATB-4,19%, OLT-1,84%, RBR-0,59%.