Investitorii care au cumpărat în urmă cu o lună acţiunile "Sinteza" au avut ieri cel ridicat randament lunar. Cursul mediu ale acestora, exprimat în euro, s-a apreciat cu 16,23%. Cei care au mizat pe acţiunile SIF "Banat Crişana" şi-au majorat valoarea reală a investiţiei cu 9,84%.
Persoanele care au mizat pe cele mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei şi şi-au format un portofoliu cu structura indicelui BET nu au fost la fel de inspirate. Scăderea indicelui bursier, calculat în euro, a determinat o diminuare cu 7,68% a valorii portofoliului lor în ultima lună. Cei care au cumpărat pe 19 martie acţiunile SIF şi şi-au format un portofoliu cu structura indicelui BET-FI aveau ieri o valoare suplimentară de 7,23% faţă de cea din urmă cu o lună. Cîştigul a fost determinat de creşterea valorii indicelui, exprimat în euro, în ultima lună.
Plasamnetul în unităţi ale fondurilor mutuale şi-a menţinut cel mult valoarea din urmă cu o lună, în termeni reali. Persoanele care au cumpărat unităţile "BCR Dinamic" aveau ieri cu 2,24% mai mult decît în urmă cu o lună, datorită aprecierii valorii unităţii fondului. Dacă o exprimăm în euro, creşterea reală a valorii unităţii fondului "BCR Dinamic" a fost de numai 0,08%. Valoarea unităţii fondului "Fortuna Classic", exprimată în euro, s-a diminuat în ultima lună cu 0,46%, în timp ce persoanele care au cumpărat unităţile "Stabilo" au pierdut 0,7% din valoarea sumei investite.
Cea mai bună dobîndă pentru depozitele lunare în lei a fost oferită de "Finansbank", "Eurom Bank" şi CEC, dar aceasta nu a fost suficientă ca să acopere deprecierea leului în raport cu euro. Depozitele consitituite la una dintre cele trei instituţii şi-au diminuat valoarea reală cu 0,17%. Sumele păstrate acasă, în lei, valorau ieri cu 1,57% mai puţin decît în urmă cu o lună, din cauza deprecierii leului în raport cu euro. Investitorii care au optat pentru un depozit lunar în euro, şi-au majorat suma iniţială cu maxim 0,3% dacă alegeau "Garanti Bank".