Unul dintre simbolurile Capitalei din perioada comunistă, Cinema Favorit din Drumul Taberei a dispărut în acest an. Teoretic urmează să beneficieze de o soartă mai bună, urmând să devină dintr-un cinematograf de cartier un "mall cultural". Investiţia este una consistentă, 57.000.000 de lei, iar termenul de construcţie este de 3 ani.
Lucrările de reconstrucţie au început în luna februarie, dar ritmul nu este unul foarte alert spre nemulţumirea cetăţenilor din zonă, încă marcaţi de şantierul liniei de metrou, care s-a prelungit nepermis de mult. La demararea lucrărilor, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a vorbit despre timpul de realizare a Centrului Cultural European "Favorit", dar şi despre faci-lităţi: "Ne aflăm într-un loc emblematic, atât pentru Sectorul 6, cât şi pentru ceilalţi bucureşteni. Este o investiţie care, din păcate, a stagnat mulţi ani, dar pentru care am semnat ordinul de demolare, iar aici, în 36 de luni, ne vom putea bucura de tot ceea ce înseamnă Centrul Cultural European Favorit. Sala de spectacole are 706 locuri şi discutăm de un centru cultural multifuncţional cu mai multe săli. Vom avea o bibliotecă publică deschisă, cu o capacitate relativ mare, unde vor putea veni cetăţeni din sector şi nu numai, vom avea ateliere, unde copiii vor putea practica dansuri sau alte activităţi culturale. După cum am văzut în partea tehnică a proiectului, nu ar trebui să avem probleme cu respectarea termenului de finalizare a lucrărilor. Este adevărat, aici nu dis-cutăm numai de construcţia efectivă, unde vom avea aceste săli, ci şi de partea din faţă, unde vom avea o piaţetă reamenajată. (...) Vom amenaja inclusiv partea din faţa cinematografului, tot ce înseamnă partea de spaţii verzi, alei şi am început discuţii cu proprietarii spaţiilor pentru a-i convinge să investească în faţadele magazinelor. Finanţări vom asigura, pentru că discutăm de 57.000.000 de lei finanţabili pentru o perioadă de trei ani de zile şi nu este o problemă pentru bugetul Sectorului 6".
Centrul Cultural European "Favorit" va fi dotat cu cinematograf 3D, sală de spectacole multifuncţională cu o capacitate de 706 locuri, plus alte două săli de dans şi balet cu suprafaţa de 150 mp fiecare, bibliotecă publică, iar în holul de la parter vor putea fi organizate vernisaje. În plus, ecranul de pe faţada noii clădiri va fi acţionat electric şi va permite celor din exterior să vadă proiecţii video culturale. "Aici nu vorbim de un simplu cinema, ci de un centru cultural multifuncţional. A trebuit să zidim pe vechea amprentă, dar asta nu ne-a împiedicat să găsim o variantă de clădire care să răspundă nevoilor actuale ale comunităţii", a explicat Radu Teacă, arhitectul care a proiectat Centrul Cultural "Favorit". Investiţia este asigurată prin fonduri din bugetul local al Sectorului 6. Lucrările de construcţie vor fi realizate de societatea Aedificia Carpaţi, câştigătoarea licitaţiei publice. Marilena Trică, reprezentant al "Iniţiativa Favorit", grupul de iniţiativă civică din Sectorul 6 care a susţinut reorganizarea fostului cinema, a vorbit despre această investiţie: "Ne bucurăm că, din 2010 de când lucrăm cu Primăria, am convins autorităţile să transforme cinema Favorit în centru cultural. Vom ţine legătura şi în continuare cu comunitatea, cu autorităţile locale şi cu constructorul pentru a ne asigura că va fi respectat termenul de construcţie de 36 de luni". După finalizarea lucrărilor de construcţie, administraţia locală va moderniza piaţeta din faţa fostului cinema, atât pe partea de spaţii verzi, cât şi aleile de acces.