Centrul şi periferia

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 februarie 2023

Cristian Pîrvulescu

Prin declanşarea războiului din Ucraina, Vladimir Putin a dorit să forţeze redesenarea geopolitică a lumii. De aceea, invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie anul trecut a reuşit să bulverseze scena politică internaţională, obligând majoritatea statelor lumii la o reorganizare şi repoziţionare strategică. Centrul şi periferia nu mai sunt astăzi la fel de evidente. Ce rol mai are SUA? Dar Europa? Să fie oare, acest război ocazia pentru a da pagina colonialismului, iar Sudul global să devină centru?

Pentru Vladimir Putin, lumea post­belică a permis în mod nedrept - căci URSS a învins nazismul - hegemonia americană şi a ideologiei acesteia, democraţia liberală, o situaţie care a condus la izolarea în estul Europei şi în final la prăbuşirea Uniunii sovietice în 1991. De aceea, atunci când, spre sfârşitul primului mandat prezidenţial, a devenit conştient de ceea ce avea să fie "misiunea sa istorică", a asumat ca obiectiv politic reluarea ofensivei imperiale ruseşti spre Vest oprite de Primul Război Mondial şi de slăbiciunile URSS din timpul stalinismului târziu şi a dezgheţului hruşciovist. Pentru Vladimir Putin şi ideologii săi reconstrucţia lumii politice de la sfârşitul secolului al XIX-lea devenise un obiectiv fundamental. Din acel moment Rusia refuza democraţia liberală şi asuma plenar restabilirea "lumii ruseşti" cu toate caracteristicile sale. Pentru ca această operaţiune să aibă succes, ordinea mondială trebuie schimbată, iar centrul de putere trebuie să se mute dinspre Vest spre Est.

Privite retrospectiv, eforturile Rusiei de a deveni factor de putere mondial - mai întâi în Orientul Mijlociu odată cu intervenţia decisivă de partea lui Assad în războiul civil din Siria, produsă în acelaşi timp cu dislocarea Turciei din zona de influenţă americană şi poziţionarea acesteia împotriva Vestului (numai dacă ar fi să ne amintim de criza refugiaţilor din 2016), şi mai apoi ofensiva Wagner din Africa, mai întâi în Libia şi apoi în zona sud sahariană - au avut rolul de a clătina poziţia geostrategică a ceea ce putiniştii numesc Vestul global şi de a pregăti condiţiile pentru noua ordine mondială.

Africa şi America Latină, în mai mare măsură decât Asia - care pare să fi fost rezervată Chinei - nu sunt pe marginea acestei dinamici. Zona Americii Latine - criticată virulent în ultimul an din cauza bunăvoinţei sale faţă de Rusia - deşi este considerată oarecum periferică în jocul internaţional, este pusă cu ocazia acestui război în faţa unor dileme câtă vreme principii şi norme internaţionale pe care statele din această parte a lumii le-au susţinut, precum neutilizarea forţei militare, neintervenţia, interzicerea ameninţării nucleare sunt folosite pe scară largă tocmai de cei pe care îi sprijină şi care se cred îndreptăţiţi să aspire la susţinere necondiţionată. Dacă în Africa aceste dileme sunt mai puţin exprimate - deşi ele există - în America latină războiul ruso-ucrainean ridică întrebări fundamentale despre tipul de argumente ce poate fi folosit în competiţia pentru puterea globală.

În raport cu cele trei caracteristici fundamentale ale acţiunii strategice pe plan global care pot fi regăsite sistematic, indiferent de loc sau timp - utilizarea instrumentală a violenţei, capacitatea de a mistifica credibil şi de a-ţi înşela adversarii şi formarea de coaliţii şi alianţe pentru a-şi proteja sau creşte puterea - Rusia pare să fi reuşit să le folosească, cu un succes variabil, doar pe primele două. Să se fi înşelat? Periferia să nu vrea sau să nu poată să ia locul Centrului? Simpla retorică a decolonializării nu pare să fie suficientă pentru a schimba dintr-odată polii puterii globale. Iar faptul că ponderea economică a atât de blamatului Vest global este covârşitoare va face ca apetitul pentru susţinerea schimbării centrelor de putere globale să nu fie susţinută cu prea mare entuziasm.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. din text =

    "eforturile Rusiei de a deveni factor de putere mondial"  

    ce putere mondiala ?  

    care rusie ?  

    rusia care nu este in stare sa cucereasca Bahmut-ul de luni de zile ?  

    rusia care nu poate trece Niprul ?

    deci ziarele rad de rusia dar tot ziarele vor sa bage frica in oameni spunind ca rusia vrea sa ajunga " Factor de putere mondial " !!!???? 

    1. SĂ CREASCĂ, SĂ SE IMPUNĂ ÎN LUME ȘI SĂ TRĂIASCĂ FEDERAȚIA RUSĂ, ÎMPREUNĂ CU VLADIMIR PUTIN ȘI !

    din text =

    "Rusia refuza democraţia liberală"  

    care "democratie liberala " ? 

    aia care spune ca este OK ca Ucraina sa semneze un tratat de pace si apoi sa nu il respecte ?  

    aia in care europa se face ca nu vede minciunile ucrainei ?  

    aia in care europa se face ca nu vede cun ucraina discrimineaza minoritatile dar in acelasi timp aceeasi europa minte fara rusine ca ucraina lupta pentru valorile europene ?  

    aia in care europa cere romaniei sa respecte valorile europene dar in cazul ucrainei se preface ca nu vede discriminarea impotriva minoritatilor ?  

    daca asta este democratia liberala de tip europeana ,....sa si-o tina ... 

    nici mie nu imi trebuie ipocrizia si minciunile europei  

    ceea ce europa nu vrea sa recunoasca = daca ucraina si-ar fi respectat minoritatile asa cum romania isi respecta minoritatile = acest razboi nu ar fi existat !  

    dar europa a realizat pe timpul covidului = ca oamenii pot fi condusi cu frica  

    si atunci trebuie sa bage frica in oameni = COVID , incalzire globala , vin rusii .... ceva frica ... ceva .. sa tremuram cu totii si ne cautam salvarea in politicienii mincinosi  

    ati uitat ce era acum 30 de ani ?  

    de la vine racirea globala , la gaura de ozon , la ploi acide , si tot asa .... trebuie sa ne fie frica de ceva ...

    1. Mesaj la 1.54 noaptea sau dimineata devreme:) , tura de noapte cumetre? intra mai multe ruble pe tura asta, nu?

      E limpede ca dv spuneti Adevarul ! Corect ar fi fost ca Ucraina sa respecte integritatea si suveranitatea Rusiei , asa cum s-a angajat prin Memorandumul de la Budapesta -semnat impreuna cu Rusia , USA si UK in 1994 . Din pacate , Ucraina a invadat Rusia pe 24 februarie 2022 ... Dar doctorul ce a spus ?

    Dl. Pîrvulescu este o voce lucida intr-un noian de baliverne zgomotoase! Mie mi se pare ca reuseste sa capteze esenta celor ce se intampla.

    1. UN CAMELEON ! ...

    Hegemonia americana ---> o mizerie, la fel ca "democratia liberala" un concept gol de continut care nu tine de foame nimanui.

    Capitalismul = un sistem in care unii se imbogatesc accelerat iar restul abia au bani de mancare.

    Un sistem profund corupt, mizerabil !!! 

    1. Da

      AȘA ESTE !

      Te-a lovit rau in cap...secera si ciocanul.

      Pai asa este. Acum sa-ti raspunzi tie insuti sincer, unde ai vrea sa emigrezi, in SUA Europa de vest sau Rusia Iran China Coreea de nord? Unde ai putea sa-ti injuri presedintele si premierul pentru greselile adevarate pe care le fac si totusi sa nu intri in puscarie sau sa cazi de la etaj sau sa te ineci in cada fara apa?

    ... imaginez un tren de jucarie ... toata lumea il place ... toata lumea cumpara, trenuletzul meu de jucarie ... trebuie sa ajunga undeva ... pentru ca toata lumea il cumpara ... ma listez la bursa ... toata lumea il cumpara ... woops, dar unde il produc?1 ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb