Reprezentanţii firmei SC Millennium Building SRL au depus, ieri, la Tribunalul Bucureşti, Secţia conflicte de muncă, asigurări sociale şi administrativ fiscal, o cerere prin care solicită strămutarea procesului privind legalitatea construcţiei unui imobil lângă Catedrala "Sf. Iosif din Bucureşti.
Potrivit avocaţilor care reprezintă Arhiepiscopia Romano-Catolică, firma SC Millennium Building SRL doreşte strămutarea procesului de la Tribunalul Bucureşti, deoarece compania are suspiciuni că această instanţă este influenţată de campania din presă îndreptată împotriva construirii imobilului. Urmează ca cererea să fie soluţionată miercuri de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti a amânat, pentru 13 septembrie, dezbaterile în acest dosar. Până atunci judecătorii vor studia mai multe acte depuse de cele două părţi implicate în proces.
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a solicitat, pe 28 aprilie a.c., Tribunalului Bucureşti, anularea autorizaţiei de construcţie 179/18/B/43074/24.02.2006 emisă de Primăria Sectorului 1, precum şi stoparea lucrărilor. Pârâţii în acest dosar sunt Administraţia Locală, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, statul român, reprezentat de Ministerul Culturii şi Cultelor, Inspectoratul de Stat în Construcţii al Municipiului Bucureşti şi Societatea Millennium - Building Deve-lopment SRL, care este interesată de demararea proiectului Cathedral Plaza.
Arhiepiscopia acuză Primăria Generală de ilegalităţi în concesionarea terenului, pe care se construieşte acum blocul de 75 de metri înălţime.
Primăria Sectorului 1 a fost chemată în justiţie deoarece a emis autorizaţia fără acordul Bisericii, iar primarul Andrei Chiliman nu avea competenţa de a semna autorizaţia, conform Legii monumentelor, potrivit secretarului eparhial Francisc Doboş.
"MCC trebuia să garanteze starea edificiului Catedralei şi activitatea cultului, conform statutului instituţiei", iar Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost dat în judecată pentru că "trebuia să verifice dacă în certificatul de urbanism există acordul notarial al Arhiepiscopiei şi să nu admită lucrări la o distanţă de 10 metri de Catedrală, în lipsa acestui document. Firma SC Millennium Building SRL este citată ca beneficiar al autorizaţiei", consideră Doboş.