Actualizare 17:37 Iuliu Winkler (UDMR): "Insolvenţa CEH poate deschide o şansă pentru sectorul energetic hunedorean"
Intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) poate reprezenta o şansă reală pentru deschiderea de noi oportunităţi în domeniul energetic din judeţ, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, liderul organizaţiei judeţene Hunedoara a UDMR, astăzi, la Deva, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
Parlamentarul european al UDMR a declarat că decizia de a cere insolvenţa CEH este una radicală, care trebuia luată mai devreme. "Dacă se va declanşa procedura de insolvenţă iar aceasta nu va înregistra derapaje atunci se poate deschide o şansă pentru sectorul energetic din Hunedoara fie că este vorba despre Paroşeni, Mintia sau chiar despre relansarea mineritului în Valea Jiului. (...) Oricum este vorba despre o performanţă să ai o datorie de peste 1,2 miliarde de lei. Aici vorbim despre incompetenţă şi hoţie şi din câte am înţeles DNA va stabili o răspundere", a spus Iuliu Winkler.
Deputatul european a arătat că îl cunoaşte pe ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi are încredere în decizia pe care a luat-o în privinţa CEH. "Insolvenţa poate duce la tăierea a tot ceea ce este bolnav şi poate salva ceea ce funcţionează. (...) În condiţii de eficienţă putem vorbi chiar de relansarea mineritului", a mai spus Winkler, care a mai subliniat că viitorul CEH depinde inclusiv de finalizarea strategiei energetice a României.
(S.A.)
----------
Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis pe 29 decembrie 2015, după vizita de lucru a ministrului Energiei, să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, aceasta având datorii de 1,2 miliarde lei şi conturile poprite.
"Cererea de intrare voluntară în insolvenţă a fost depusă la Tribunalul din Hunedoara, această decizie fiind luată de Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara luni seara, după o analiză complexă a situaţiei companiei. Acţionarul majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, va propune un administrator judiciar, urmând ca instanţa să decidă care va fi acesta", au afirmat reprezentanţii CA.
Aceştia au precizat că măsura de intrare voluntară în insolvenţă este o formă de protecţie de care compania are nevoie împotriva creditorilor, care cer executarea silită.
Mâine, la Tribunalul Hunedoara este programat şi termenul de judecată în dosarul în care 18 creditori solicită declanşarea procedurii de insolvenţă la CEH.
Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, de asemenea, este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului. În structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni.
Complexul, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.
1. si Oltchim a avut oporrtunitate
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.01.2016, 19:31)
domnule Winkler. Sper ca domnul ministru sa nu fie la fel de paralel ca dumneavoastra cu materia numita economie. Ce inseamna 275 milioane de Euro la 650 de angajat? Redeventele Petrom in Romania sau 25% din pensiile ocupationale ale OMV in Germania si Austria:-)