Cererea DNA de arestare a Elenei Udrea va fi discutată luni în plenul Camerei

C.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 februarie 2015

Adriana Săftoiu, despre scandalul Elenei Udrea: "Tăcerea lui Băsescu este absolut asurzitoare, grosolană"

Niţu îi cere lui Zgonea începerea procedurilor pentru arestarea Elenei Udrea în dosarul "Microsoft"

Udrea susţine că nu a cerut sau primit bani de la Dinu Pescariu

Rudel Obreja, arestat în dosarul "Gala Bute"

Obreja: "Procurorii vor să fac un denunţ împotriva Elenei Udrea"

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, audiat la DNA

Fostul ministru, acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere

Udrea ameninţă cu noi dezvăluiri

------------

Actualizare 20:47 Cristian Rizea (PSD) a anunţat că o dă în judecată pe Udrea, după ce l-a calificat drept "lipsit de caracter"

Deputatul PSD Cristian Rizea a anunţat, ieri seară, la un post TV, că o va da în judecată pe Elena Udrea, după ce l-a calificat ca făcând parte dintre oamenii "lipsiţi de caracter şi moralitate".

Rizea a afirmat că a privit "siderat" afirmaţiile făcute de Udrea la adresa lui şi că şi-a contactat deja avocaţii.

"Niciodată nu i-am cerut nimic doamnei Udrea. Vreau ca doamna Udrea să clarifice aceste acuzaţii, să spună ce bani am luat şi o rog să urmeze calea legală. Mi-am contactat avocaţii şi o dau în judecată", a spus social-democratul.

Afirmaţiile lui Cristian Rizea vin după ce Elena Udrea a declarat că deputatul PSD ar face parte din categoria oamenilor "lipsiţi de caracter şi moralitate, care cântă aşa cum li se spune".

Cristian Rizea a mai arătat că avea o relaţie de amiciţie de 14 ani cu Udrea: "Singura mea vină este că o cunosc pe Elena Udrea de 14 ani, dar asta nu înseamnă că voi renunţa la principiile mele şi că între Udrea şi statul de drept voi alege Udrea. Nu eram prieteni, că nu ne vizitam, nu făceam afaceri împreună, nu am fost atât de intimi pe cât s-ar crede; am fost amici".

(V.B.)

---

Actualizare 20:38 Adriana Săftoiu, despre scandalul Elenei Udrea: "Tăcerea lui Băsescu este absolut asurzitoare, grosolană"

Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, se declară şocată de tăcerea lui Traian Băsescu în scandalul Elenei Udrea, susţinând că aceasta nu ar fi existat ca om politic fără sprijinul fostului preşedinte, scriu surse din presă.

Fostul purtărtor de cuvânt al Palatului Cotroceni a afirmat: "Şocul acestor zile vine de la Traian Băsescu, nu de la Elena Udrea. Tăcerea lui este absolut asurzitoare, grosolană. Elena Udrea nu ar fi existat niciodată ca om politic, dacă nu ar fi fost ambiţia lui Traian Băsescu de a o impune cu forţa împotriva tuturor evidenţelor. Că şi-a dorit şi Elena Udrea e limpede. Dar putea să îşi dorească mult şi bine, dacă nu dorea domnul Preşedinte".

"Politicianul Elena Udrea a existat cu ajutorul lui Traian Băsescu, iar Traian Băsescu a putut pentru că nu s-au opus nici cei care acum o acuză şi nici cei care acum tac, doar-doar nu se apropie de ei tăvălugul", a mai spus Săftoiu, adăugând: "Eram sigură că Elena Udrea va fi cea care se va desolidariza de el, când nu va mai fi Preşedinte. Ei bine, oricâte mi-aş fi imaginat despre Traian Băsescu, asta mă depăşeşte: Traian Băsescu îi spune Elenei Udrea, după zece ani, că îi este bine în sânul familiei".

(V.B.)

---

Actualizare 16:02 Niţu îi cere lui Zgonea începerea procedurilor pentru arestarea Elenei Udrea în dosarul "Microsoft"

Procurorul General a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Elena Udrea, fost ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi actual membru al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă, precum şi a infracţiunilor de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Totodată, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor: încuviinţarea arestării preventive a Elenei Udrea, respectiv a înlocuirii controlului judiciar cu măsura arestării preventive sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere; încuviinţarea reţinerii şi arestării Elenei Udrea sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă, precum şi a infracţiunilor de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, potrivit comunicatului emis de Ministerul Public.

(A.C.)

------------

Actualizare 15:47 Udrea susţine că nu a cerut sau primit bani de la Dinu Pescariu

Deputatul PMP Elena Udrea susţine, într-o postare publicată astăzi pe Facebook, că niciodată nu i-a cerut bani lui Dinu Pescariu, dar admite că afaceristul a rugat-o să intervină la generalul SRI Florian Coldea, ca să-i deblocheze un cont din Elveţia.

În acelaşi timp, Udrea este nemulţumită de faptul că propriul denunţ la adresa lui Florian Coldea "nu este considerat serios".

Fostul ministru a transmis: "Citesc în presă că Dinu Pescariu ar fi declarat anchetatorilor în decembrie 2014 că mi-ar fi dat 500.000 de euro pentru a interveni în dosarul Microsoft.

1) Deşi este doar un denunţ al unui inculpat care rămâne permanent liber în ciuda faptului că este artizanul afacerii Microsoft, el este luat de bun. Denunţul meu despre generalul Coldea nu este considerat serios.

2) Niciodată nu i-am cerut bani lui Dinu Pescariu şi niciodată nu mi-a dat bani, direct sau indirect.

3) Este adevărat însă că Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont din Elveţia, pentru că aflase că un alt inculpat din dosarul Microsoft îşi deblocase contul intr-o situatie similară, după intervenţia avocatului Rareş Dan, apropiat al lui Florian Coldea. Între timp, avocatul respectiv este apărătorul lui Pescariu. Culmea, lucrul acesta l-am amintit chiar eu în denunţul pe care l-am făcut. Înainte să apară declaraţia lui Pescariu...

Cum spunea Tolontan (Cătălin Tolontan, jurnalist GSP - n.r.): «follow the money» (citat din filmul "Toţi oamenii preşedintelui, despre investigaţia privind afacerea Watergate - n.r."). Las presa să afle dacă există sau nu un inculpat în dosarul Microsoft care a avut contul deblocat.

În ceea ce priveşte speculaţiile din denunţul lui Gabriel Marin împotriva mea (făcut în ianuarie!!!), fac precizarea că nici măcar nu îl cunosc pe acesta şi nu cred că l-am întâlnit în viaţa mea. Deci, nu văd cum poate fi luat în considerare un denunţ al unui om care nici măcar nu mă cunoaşte. Plus că acest domn a tot dat declaraţii în vara trecută şi nu a zis nimic de mine. Apare acum şi face un denunţ în care mă pomeneşte pe mine???"

(V.B.)

---

Rudel Obreja, arestat în dosarul "Gala Bute"

Obreja: "Procurorii vor să fac un denunţ împotriva Elenei Udrea"

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost arestat preventiv, astăzi, pentru 30 de zile în dosarul "Gala Bute", în care procurorii DNA cer şi arestarea Elenei Udrea, scriu surse din presă.

Decizia a fost luată de Tribunalul Bucureşti.

Anterior, Rudel Obreja afirmase că procurorii vor ca el să facă un denunţ împotriva Elenei Udrea iar refuzul său a condus la formularea cererii de arestare preventivă.

"Nu arunc niciodată cu noroi ca să mă scap eu", a declarat azi Rudel Obreja, care s-a prezentat la Tribunalul Bucureşti, unde judecătorii au analizat cererea DNA de arestare preventivă a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB).

Obreja a precizat că oricum nu ar putea face un denunţ împotriva Elenei Udrea deoarece "nu am cu ce".

Acesta a invocat în favoarea argumentaţiei sale faptul că celelalte persoane anchetate în acest caz, respectiv primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, sunt cercetaţi în arest la domiciliu, după cum a decis Tribunalul Bucureşti, în noaptea de marţi spre miercuri.

În alt dosar, Obreja a stat în arest preventiv între 5 ianuarie şi 6 martie 2014, fiind acuzat că i-ar fi cerut un milion de euro lui Sorin Ovidiu Vântu, promiţându-i să intervină pe lângă judecătorii ICCJ ca să-i obţină o soluţie favorabilă într-un proces.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 12:58

Cererea DNA de arestare a Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute" va fi discutată luni la ora 18:00 în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit surselor din presă.

Tot luni, înainte de şedinţa plenului, Comisia Juridică urmează să dea un aviz în acest caz, aviz care este consultativ.

(A.C.)

------------

Actualizare 11:37 Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, audiat la DNA

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, s-a prezentat azi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul "Gala Bute", potrivit surselor din presă.

El este cercetat în stare de arest la domiciliu pentru trafic de influenţă, comisă în calitate de consilier personal al ministrului al Dezvoltării Regionale şi Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL.

(Alexandru Costea)

----------

Arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea este cerută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarele "Gala Bute" şi "Microsoft", noi acuzaţii fiind aduse fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ca reacţie la cererile procurorilor pentru arestarea sa, Elena Udrea a spus că va trimite o scrisoare tuturor ambasadelor străine din ţara noastră, ca să le relateze situaţia actuală din România.

Domnia sa a spus că va aduce "o minimă probă" legată de o presupusă vizită a lui Sebastian Ghiţă în arest la fostul său soţ Dorin Cocoş, în cadrul unui interviu pe care îl avea programat aseară.

"Eu nu am nimic de pierdut. Ei au de pierdut, domnul Coldea (n.r. Florian Coldea, director interimar SRI) are de de pierdut", a declarat Elena Udrea.

Fostul ministru a declarat, vineri, într-un interviu acordat Hotnews, că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-a relatat că, la solicitarea actualului director interimar al SRI Florian Coldea, i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea, România TV.

Procurorii DNA susţin că Elena Udrea a cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri vizat în dosarul Microsoft, anchetatorii arătând, totodată, că aceasta a încălcat condiţiile controlului judiciar, motiv pentru care se impune arestarea ei.

"În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014", arată DNA într-un comunicat, după ce a cerut la Camera Deputaţilor avizarea arestării Elenei Udrea.

Totodată, procurorii notează că, după ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, pe 29 ianuarie, Elena Udrea a încălcat dispoziţiile legale ale acestei măsuri preventive, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.

Declaraţiile deputatului vizează fondul dosarului Microsoft, care este în curs de anchetare, motiv pentru care acestea pot influenţa declaraţiile fostului ei soţ, Dorin Cocoş, şi ale unui martor care nu a fost încă audiat, motivează procurorii.

DNA a cerut, ieri, Camerei Deputaţilor arestarea Elenei Udrea, acuzată de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea), trafic de influenţă (fapte în legătură cu derularea contractului e - România), trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2010, o persoană din cercul relaţional al lui Dorin Cocoş a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro, contractat de Elena Udrea la o bancă.

Din cercetările efectuate rezultă că preluarea creditului a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar şi a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiţiei ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit.

Astfel, în perioada aprilie 2013 - iunie 2013, Cocoş, în mod direct precum şi prin intermediul societăţii pe care o controlează - Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, respectiv prin intermediul unor rude sau apropiaţi, a încheiat mai multe "Promisiuni bilaterale de vânzare - cumpărare a unui bun viitor", având ca obiect suprafeţe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul achiziţionat din creditul menţionat, teren situat în Bucureşti, spun procurorii.

În total, în baza "Promisiunilor de vânzare - cumpărare", inculpatul Cocoş urma să asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul său relaţional. S-a stabilit, de asemenea că, în baza unui act adiţional din 28.06.2013, promitentul cumpărător, rudă a lui Dorin Cocoş, a achitat în contul creditului suma de 100.000 de euro, după ce anterior mai achitase încă 100.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, reiese că preluarea creditului şi încheierea promisiunilor de vânzare - cumpărare ar fi reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiţiei şi a provenienţei sumelor de bani din care se efectuau plăţile aferente creditului, respectiv mita primită în urma infracţiunilor de corupţie săvârşite.

Totodată, rezultă că Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit, de la două persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

"Inculpatul Cocoş Dorin a pretins şi primit suma de 9.000.000 euro şi a disimulat provenienţa şi beneficiarul real al acesteia în baza înţelegerii cu Udrea Elena Gabriela. Această înţelegere rezultă în mod explicit din modul de dobândire al bunurilor, din novarea creditului, din modul de partajare al acestora, precum şi din probatoriul testimonial", spun anchetatorii.

DNA mai arată că, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie ceruse aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, după ce procurorii au extins urmărirea penală pe numele ei şi pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute".

Cererea respectivă a ajuns la Camera Deputaţilor, Biroul Permanent al acestui for legislativ urmând să se reunească astăzi, la ora 12.00, pentru a decide care va fi parcursul acestei noi solicitări a Justiţiei, au spus surse oficiale, citate de Mediafax.

Procurorii DNA au extins cercetările faţă de Elena Gabriela Udrea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Potrivit procurorilor, faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada 2010 - 2012.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La ce TV merge Udrea diseara?

    Berbantilor, n-o lasati singurica, s-o pape lupul al' rau! Nu va ascundeti sub mese! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb