CFRO: Peste 800 de fermieri semnează petiţia Clubului pentru finanţarea irigaţiilor din PNRR

F.D.
Miscellanea / 18 august 2022

Peste 800 de fermieri semnează petiţia Clubului pentru finanţarea irigaţiilor din PNRR

Clubul Fermierilor Români face demersuri pentru susţinerea iniţiativelor care urmăresc dezvoltarea sectorului agroalimentar românesc şi îşi exprimă deschis dorinţa de a fi alături de instituţiile statului român ca partener social, prin expertiza pe care o poate oferi asupra acestui sector, se arată într-un comunicat de presă.

În acest sens, se subliniază importanţa includerii în PNRR a finanţărilor dedicate reabilitării şi modernizării structurilor hidroameliorative - irigaţii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului din România, pentru asigurarea rezilienţei şi competitivităţii agriculturii româneşti.

Clubul Fermierilor Români a lansat recent o petiţie "Agricultura României are nevoie de apă pentru ca Europa să îşi asigure securitatea alimentară", semnată până în prezent de peste 800 de reprezentanţi ai celor mai performante ferme din ţara noastră.

Conform sursei citate, prin această petiţie, se solicită urgentarea demersurilor Guvernului pe lângă Comisia Europeană pentru modificarea PNRR şi alocarea de fonduri pentru agricultură, cu prioritate pentru sistemul de irigaţii şi desecare-drenaj.

Garantarea securităţii alimentare a Uniunii Europene, şi nu numai, reprezintă o nouă provocare pentru statele membre, având în vedere situaţia geopolitică actuală. Efectele pandemiei de COVID-19 şi războiul din Ucraina au arătat necesitatea acordării de prioritate la finanţare a proiectelor din agricultură care contribuie la reducerea riscurilor climatice, creşterea randamentelor şi producţiilor agricole.

Începând cu luna noiembrie a anului 2020, Clubul Fermierilor Români a contribuit cu argumente tehnice la identificarea şi elaborarea unui cadru optim privind modernizarea structurilor hidroameliorative dedicate infrastructurii de desecare-drenaj.

"Am pus la dispoziţia autorităţilor elemente de analiză a riscului şi argumente privind importanţa creşterii competitivităţii agriculturii româneşti prin modernizarea şi extinderea amenajărilor hidroameliorative, care susţin necesitatea, oportunitatea şi beneficiile asigurării finanţării în cadrul PNRR a îmbunătăţirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei la nivel naţional, pentru a susţine agricultura performantă din România", declară Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

Împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Clubul Fermierilor Români a întreprins elaborarea unei lucrări de cercetare intitulată "Studiu privind necesitatea reabilitării, modernizării şi extinderii amenajărilor hidroameliorative din Sud - Vestul României". Acest document tehnic a fost realizat în urma unor discuţii purtate cu reprezentanţi din conducerea MADR, MMPA, ANIF, AFIR şi Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, astfel încât implementarea acestuia să poată beneficia de o abordare integrată, iar fermierii din zonele respective să se poată bucura de realizarea unor intervenţii care să le permită obţinerea unor producţii mai ridicate, cu un consum de resurse logistice şi financiare mult diminuate.

Clubul Fermierilor Români a transmis în permanenţă argumente tehnice autorităţilor naţionale privind importanţa identificării unor finanţări care să vizeze soluţionarea crizei lipsei de apă pentru culturile afectate de seceta pedologică la nivel naţional, se mai arată în comunicat.

"Considerăm absolut necesară elaborarea imediată a unei Strategii şi implementarea unui Plan naţional de gestionare sistemică şi integrată a apei şi solului pentru agricultură, printr-un demers multi-sectorial la care să participe ministerele relevante şi reprezentanţii fermierilor. Această iniţiativă va avea cu siguranţă un impact major asupra siguranţei şi securităţii alimentare la nivel european, dar şi un impact favorabil asupra unei distribuţii de forţă de muncă în spaţiul rural românesc, care va atrage tinerii din diaspora şi va conduce la repopularea spaţiului rural românesc", consideră Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului.

În sensul celor menţionate, este necesară coordonarea acţiunii tuturor ministerelor relevante - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - pentru solicitarea urgentă către Comisia Europeană a amendării PNRR, prin includerea finanţării programelor pentru o agricultură românească rezilientă şi competitivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb