Chelaru, Dumitrescu, Tăriceanu şi Blaga, posibili candidaţi la şefia Senatului

Ziarul BURSA #Politică / 6 martie 2014

Chelaru, Dumitrescu, Tăriceanu şi Blaga, posibili candidaţi la şefia Senatului

Liderii grupurilor parlamentare din Senat vor trebui să decidă, în zilele următoare, dacă vor propune un candidat propriu în cursa pentru şefia Senatului, funcţia de preşedinte devenind vacantă prin demisia liderului PNL, Crin Antonescu. Potrivit unor surse parlamentare, pentru grupul senatorial al social-democraţilor, decizia desemnării candidatului pentru şefia Senatului va fi una "strategică". Deşi mai multe nume de social-democraţi au fost vehiculate ca posibili candidaţi, "soluţia optimă" pentru PSD-UNPR şi PC pare să fie senatorul independent Călin Popescu-Tăriceanu, însă o decizie finală ar urma să fie luată în şedinţa conducerii PSD de săptămâna viitoare.

"Încă se discută care va fi candidatul. Dar soluţia optimă care se prefigurează este domnul Tăriceanu. Oricum, dacă funcţia de preşedinte al Senatului ajunge la PSD, va fi nevoie să cedeze una dintre poziţiile din Biroul Permanent al PNL-ului. Probabil una dintre cele trei funcţii de vicepreşedinte ale PSD-ului. Aşa ar fi de bun simţ'', au declarat sursele citate de Agerpres. În ceea ce priveşte numele de social-democraţi vehiculate, sursele au precizat că este vorba despre cei doi vicepreşedinţi PSD ai Senatului - Ioan Chelaru şi Cristian Dumitrescu, acesta din urmă preluând, după demisia lui Crin Antonescu, atribuţiile de preşedinte al Senatului până la alegerea, de către plen, a unui nou titular la şefia forului. Candidatul desemnat de către grupul PSD-UNPR va primi sprijinul, în plenul Senatului, şi din partea senatorilor PC, grupul nedorind să propună un candidat propriu. Nici UDMR nu va veni, în faţa plenului, cu un candidat.

Referitor la grupul PNL din Senat, surse politice au afirmat: "Ar fi o nebunie să avem alt candidat în condiţiile în care domnul Antonescu a demisionat". De asemenea, conducerea PDL urmează să ia o decizie cu privire la acest subiect în şedinţa Biroului Permanent al partidului de luni.

Candidatul democrat-liberalilor ar putea fi Vasile Blaga, care a mai deţinut, în trecut, funcţia de preşedinte al Senatului.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi seară că propunerea pe care o va face pentru preşedinţia Senatului va fi un parlamentar care a candidat pe listele USL.

"E o singură persoană pe care o exclud, pentru că a venit şi mi-a zis foarte clar că nu vrea să candideze, e vorba de domnul Sârbu, liderul grupului", a explicat acesta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Liviu Tudor, ţepar de profesie II

    Thursday, March 6, 2014 de Cristian Stoenescu INVESTIGAŢII no comments 

    Ziarul continuă seria dezvăluirilor despre Liviu Tudor, omul lui Hrebenciuc şi Iacobov, care a creat o întreagă ţesătură financiară care a condus la prăbuşirea unor firme, sau societăţi bancare. 

    liviu-tudor 

    Liv iu Tudor şi Grupul de la Bacău au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reuşit să-şi umple conturile cu zeci de miliarde. În episodul de azi prezentăm dezvăluirile din Ziarul de Investigații despre activitatea infracţionala a reprezentantului grupului de la Bacău, condus de Viorel Hrebenciuc. 

    160 de bilete la ordin 

    Omul de afaceri Liviu Tudor este reprezentantul celebrului grup de la Bacău, condus de Viorel Hrebenciuc. Extinderea în afaceri a lui Tudor este strâns legată de Corneliu Iacubov, SIF Moldova şi Bancorex şi „gozganul rozaliu”, aşa cum l- au poreclit prienenii şi colegii de partid pe Viorel Hrebenciuc. Cât timp a fost președinte al FPP II Moldova (Fondul Proprietăţii Private, actualul SIF Moldova), Corneliu Iacobov a avalizat 160 de bilete la ordin în valoare totală de 110 milioane de dolari, în favoarea a 53 de agenți economici. Deși Consiliul de Administrație al FPP aprobase emiterea de scrisori de garanție bancară cu o limită maximă de un milion de dolari, președintele Consiliului de Administrație, Corneliu Iacobov, a procedat la emiterea unor bilete la ordin depășind în mai multe cazuri sumă de un milion de dolari şi doar pentru o singură firmă. 

    Comisia parlamentară care a anchetat în 1997 activitatea FPP-urilor de la înființare până la transformarea acestora în SIF-uri a constatat, în cazul FPP II Moldova, că mai multe firme au beneficiat de avalizarea unor bilete la ordin de către acest fond, peste valoarea de un milion de dolari. Printre acestea se numărăr societatea Max Invest SRL, al cărei patron era Liviu Tudor, care a beneficiat de trei bilete la ordin cu o valoare de 800.000 dolari fiecare. 

    Credite Bancorex de pe moşia fratelui Hrebenciuc 

    Dintre cele 160 de bilete la ordin avalizate în perioada iunie 1994 – martie 1997 de FPP II Moldova, 141 au fost în favoarea Bancorex și 19 în favoarea Bankcoop. În acea perioadă, la Filială Bacău a Bancorex era director adjunct Laurențiu Hrebenciuc, fratele fostului secretar general al guvernului, Viorel Hrebenciuc, nume de care se leagă numeroase speculații de presă cu privire la afacerile pe care Iacobov le-a derulat în Bacău. Normele Băncii Naționale a României prevăd că banca trebuie să urmărească destinația sumelor și modul în care sunt utilizați banii, dar filiala lui Hrebenciuc nu a avut prea mare „succes” în a controla „drumul milioanelor” împrumutate de fimele controlate de Tudor. 

    O altă firmă cunoscută ca a sa, Best Oil, a luat de la Bancorex 1, 6 milioane dolari pe care nu i- a mai înapoiat niciodată. Totalul creditelor luate de la Bancorex de firmele controlate de Tudor, cum scria presa vremii, a fost de 8, 4 milioane de dolari, „găuri nerge” care au ajuns la datoria publică, prin binecunosctuta suveică Bancorex- AVAS- AAAS, cum s-a numit în timp Administrarea Activelor Statului. 

    La peste zece ani de la jaful Bancorex, datoriile încă figurează în baza de date a Agenţiei pentru Administrarea Activelor Statului, dar nu în sarcina firmelor magnatului Tudor, ci la datoria publică, adică sunt acoperite din buzunarul fiecăruia dintre noi. 

    Următoarele firme cunoscute ca ale lui Liviu Tudor au păstrat gustul împrumuturilor, probabil pe linie genealogică) – ele având contracte credite la Alpha Bank cu mult peste 100 de milioane de euro. Astăzi, când Bancorex a rămas doar un caz de presă, Liviu Tudor este un manager de top şi chiar dă sfaturi despre cum să ajungi un manager de top fără a mai indica „bibliografia suplimentară” a creditelor Bancorex, via SIF Moldova. 

    VA URMA 

    Tags: afaceri, banci, Bancorex, financiar, Hrebenciuc, liviu tudor, societati, tepar

    ← Liviu Tudor, ţepar de profesie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb