Achiziţia Syngenta de către compania de stat ChemChina nu va aduce schimbări la nivelul celor două companii, au declarat reprezentanţii Syngenta, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa.
Potrivit reprezentanţilor companiei elveţiene, producătoare de pesticide şi seminţe, tranzacţia de 43 de miliarde de dolari nu aduce schimbări majore în companie.
Nu vor interveni schimbări din niciun punct de vedere, iar activitatea se va desfăşura ca şi până acum, aspect care este şi în interesul angajaţilor, au precizat reprezentanţii Syngenta, cu menţiunea că şi operaţiunile din ţara noastră vor rămâne, de asemenea, neschimbate.
Jon Parr, directorul de operaţiuni al Syngenta pentru Europa şi America Latină, susţine că această achiziţie vine în contextul în care China întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi securitatea alimentară. Mai mult, domnia sa susţine că este necesară şi consolidarea sectorului de agribusiness, la nivel planetar, motiv pentru care mai sunt în derulare şi alte tranzacţii ale marilor companii din piaţă.
Domnul Jon Parr ne-a declarat: "Achiziţia Syngenta a fost una strategică şi vine în contextul în care China a elaborat un plan pe cinci ani, prin care şi-a propus să facă progrese în toate domeniile. Noi punem un deosebit accent pe activitatea noastră de cercetare, iar ChemChina ne susţine în acest sens. Această tranzacţie nu implică reduceri de costuri, lucrurile se vor desfăşura ca şi până acum.
Achiziţia Syngenta de către ChemChina, ne oferă stabilitate pe termen lung, dar rămânem o companie elveţiană. Syngenta va rămâne Syngenta".
Conform domnului Sergiu Staicu, directorul general al Syngenta România, anul acesta divizia din ţara noastră se apropie de o creştere de două cifre faţă de cea din 2016.
Domnia sa a afirmat că una dintre provocările majore cu care se confruntă fermierii şi sectorul agricol de la noi este reprezentată de extremele climatice, făcând referire la ninsoarea şi la temperaturile scăzute din luna aprilie, dar şi la zilele caniculare din ultima lună, care le-au provocat fermierilor mari probleme.
Ţara noastră are, totuşi, un potenţial agricol uriaş, a mai precizat directorul general al Syngenta România, datorită suprafeţei imense de teren arabil, cu menţiunea că trebuie să facem tot posibilul pentru a mări această suprafaţă.
Potrivit domnului Sergiu Staicu, ţara noastră reprezintă o piaţă foarte importantă pentru Syngenta, motiv pentru care compania va continua să investească la noi şi să-şi consolideze prezenţa pe piaţă.
Domnia sa a adăugat: "Pentru 2018 ne-am bugetat o creştere din perspectiva veniturilor, creştere care va antrena şi investiţii, mai ales în condiţiile în care suntem al doilea stat ca producţie de seminţe din Europa".
Ţara noastră este un stat foarte important pentru Syngenta, a afirmat Ioana Tudor, responsabilul diviziei pentru tratamentul seminţelor din cadrul companiei, menţionând că în următorii doi ani, vor fi lansate noi produse pe partea de fungicide, pentru culturile de cereale, porumb şi sfeclă de zahăr de la noi.
Seminţele produse în ţara noastră sunt exportate în multe state din străinătate, compania concentrându-şi, în principal, activitatea de la noi pe culturile de floarea-soarelui, a mai adăugat doamna Tudor.