CHEVRON, DESPRE RETRAGEREA DIN ŢARA NOASTRĂ: "Proiectul din România nu poate concura cu alte oportunităţi de investiţie"

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 22 februarie 2015

Foto: Chevron.com

Foto: Chevron.com

Proiectul Chevron din ţara noastră nu poate concura cu alte oportunităţi de investiţie ale companiei, au transmis, ieri, reprezentanţii corporaţiei, la solicitarea ziarului BURSA, după ce, vineri, un oficial al gigantului american anunţase retragerea din România.

"În 2014, Chevron România a finalizat activităţile de explorare a concesiunii Bârlad, precum şi un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenţia de a renunţa la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunităţi de investiţie din portofoliul global al Chevron", se arată în poziţia oficială a companiei.

Societatea precizează că rezultatele lucrărilor din ţara noastră vor fi predate Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi vor rămâne în custodia statului.

"Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România", conchide Chevron.

Corporaţia petrolieră Chevron a anunţat, vineri, că renunţă la interesele sale privind concesiunile câmpurilor cu gaze de şist din ţara noastră (ultimul proiect de acest fel pe care gigantul american intenţiona să îl dezvolte în Europa), potrivit The Wall Street Journal (WSJ).

Luna trecută, Chevron anunţa că abandonează activităţile de explorare în domeniul gazelor de şist din Polonia, iar în 2014, firma a reziliat acordurile din Lituania şi Ucraina, vizând acelaşi sector.

WSJ apreciază că retragerea gigantului american din industria europeană a hidrocarburilor de şist va fi o mutare dezamăgitoare pentru unele guverne de pe continent, care intenţionau să reproducă în Europa boom-ul gazelor de şist din SUA, în speranţa de a reduce dependenţa de importurile gazeifere, în principal din Rusia.

Totuşi, progresele făcute în domeniu au fost lente. Rezultatele dezamăgitoare din explorările făcute în Polonia, precum şi opoziţia locală la fracturarea hidraulică (tehnica folosită pentru extragerea gazului din rocă) au descurajat eforturile Chevron. În plus, unele state cu geologie promiţătoare pentru industria de profil, precum Franţa şi Germania, au impus un moratoriu pe fracturarea hidraulică.

Marea Britanie a ridicat moratoriul asupra fracturării hidraulice la finele lui 2012. În această ţară, companiile trebuie să obţină şapte autorizaţii şi să treacă printr-un îndelungat proces de planificare până când le este permis să foreze şi să aplice fracturarea. Până acum, în Regatul Unit doar câteva puţuri au fost forate, dintre care numai unul prin fracturarea hidraulică, în 2011.

Săptămâna aceasta, British Petroleum (BP) a transmis, în raportul anual privind perspectiva pe energie, că sunt şanse mici ca să existe, în următorii 20 de ani, o producţie semnificativă de hidrocarburi de şist în Europa (incluzând Marea Britanie), condiţiile pe continentul nostru nefiind la fel de propice pentru dezvoltarea sectorului de activitate precum cele din SUA.

În Polonia, corporaţiile ExxonMobil şi Marathon Oil (SUA), precum şi Total (Franţa) au renunţat deja la proiectele privind hidrocarburile de şist.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au plecat temporar !!! Sa nu ne-mbatam cu apa clorurata !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb