CHIAR DACĂ PRIMA DE RISC ESTE ÎN CREŞTERE, Analiştii: România trebuie să se finanţeze de pe pieţele străine

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 noiembrie 2011

Analiştii: România trebuie să se finanţeze de pe pieţele străine

Prima de risc a ţării noastre, exprimată în cotaţiile CDS cu maturitate la cinci ani (n.r. credit default swap) a ajuns la nivelul de 409 puncte de bază, în creştere cu 38,6% de la începutului anului.

Nivelul actual al CDS-urilor se apropie de maximul acestui an, de 472 puncte de bază, înregistrat pe 4 octombrie. Prima de risc măsoară costul asigurării împotriva falimentului de ţară şi determină, de asemenea, randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane.

Reprezentanţii Guvernului se află, în această perioadă, într-un turneu de promovare a emisiunii de titluri de stat (n.r. Medium Term Notes - MTN) cu care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să iasă pe pieţele externe până la sfârşitul lunii noiembrie. Prin acest program, MFP intenţionează să atragă între 500 de milioane de euro şi 2 miliarde de euro. Emisiunea este programată pentru sfârşitul lunii noiembrie, dar lansarea depinde şi de condiţiile de piaţă, urmând ca dobânda să fie stabilită la momentul lansării.

Lucian Isar, analist economic, ne-a declarat că ieşirea pe pieţele externe cu o emisiune MTN reprezintă o iniţiativă foarte bună.

Domnia sa ne-a precizat: "Chiar dacă spread-ul este mai mare, Româ-nia trebuie să fie prezentă în permanenţă în pieţe. Nu are niciun sens să urmărească minimele pentru că are foarte mult de finanţat, trebuie să înlocuiasca finanţarea de la FMI şi să lungească maturitatea medie a datoriei. Costul mai mare pe care-l va obţine România este în realitate preţul ambiţiei de a nu ieşi mai mult în 2009 şi 2010 şi de a recurge la finanţare din piaţa locală".

Radu Crăciun, directorul de inves-tiţii al "Eureko Pensii", ne-a declarat că momentul nu este ideal, dar trebuie să ne uităm şi la ce alternative există.

Domnia sa ne-a precizat: "Oportunitatea trebuie judecată şi prin pris-ma nevoii de finanţare. Trebuie analizat în ce măsură Ministerul Finanţelor Publice are un "buffer" (n.r. rezervă) de lichiditate care să-i permită finanţarea deficitului bugetar."

În opinia domniei sale, MFP nu are un "buffer" de lichiditate, iar finanţarea de pe piaţa internă relevă apetitul băncilor pentru maturităţile scurte. Radu Crăciun a adăugat că instituţiile de credit se apropie de nivelul maxim de titluri de stat naţionale pe care le pot avea în portofoliu.

"România nu este nici cea mai ris-cantă ţară, dar nici cea mai bună pentru investiţii, este undeva la mijloc", potrivit domniei sale.

În regiune, ţările care au o primă de risc mai mică decât cea a Româ-niei sunt Bulgaria şi Polonia, cu CDS-uri de 363 puncte de bază şi respectiv 266 de puncte de bază.

În schimb, Ungaria are un nivel al CDS-urilor peste cel al ţării noastre, de 567 puncte de bază. Prima de risc a Ungariei a crescut în contextul în care "Standard & Poor's" (S&P) a anunţat că ar putea revizui în scădere ratingul de ţară în categoria nerecomandată investitorilor, după ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicaţii negative, urmând o decizie similară a "Fitch", potrivit Bloomberg.

"S&P" a acordat României ratingul "BB+", cea mai ridicată treaptă din categoria nerecomandată pentru investiţii şi imediat sub ratingul "BBB-" al Ungariei. "Fitch" şi "Moody's" au acordat României calificativele "BBB-" şi "Baa3", recomandate investitorilor, la fel ca în cazul Ungariei. Perspectivele de rating ale ţării noastre din partea celor trei agenţii sunt stabile.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb