CHIAR DE ANUL ACESTA, Guvernul vrea ca Pilonul II de pensii private să devină opţional

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2018

Guvernul vrea ca Pilonul II de pensii private să devină opţional

Teodorovici: "Mecanismul de transfer al pensiei de la Pilonul II la I va fi pe masa Guvernului până la jumătatea anului"

Actualizare 14:10 Viorica Dăncilă: "Nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii"

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat astăzi pregătirea unui "cadru nou" pentru Pilonul II de pensii, afirmând că "nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II de pensii".

Aceasta a susţinut, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, că "finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II reprezintă una din priorităţile" executivului, în trimestrul următor.

"Ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii", a precizat Dăncilă.

Premierul a anunţat totodată formarea unei "echipe" care va discuta cu administratorii de pensii private şi cu reprezentanţii beneficiarilor "pentru a crea un cadru nou, european".

Obiectivul este ca până la sfârşitul trimestrului doi acest nou cadrul legislativ să obţină avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a putea fi aprobat de Guvern.

(D.I.)

--------------

Actualizare 12:20 Tineretul Naţional Liberal: "Pilonul II de pensii a fost transformat în Fondul Personal de Îmbogăţire al lui Liviu Dragnea"

Tineretul Naţional Liberal (TNL) afirmă că discuţia din jurul Pilonului II de pensii nu aduce beneficii decât liderului PSD, Liviu Dragnea, şi partidului pe care acesta îl conduce.

Într-un comunicat remis Redacţiei, deputatul PNL Mara Mareş afirmă: "Scopul Pilonului II de pensii (pensia privată obligatorie) este acela al strângerii unei pensii private, care vine în completarea pensiei acordate de sistemul public. Spre deosebite de Pilonul I de pensii, administrat de stat, Pilonul II este administrat de companii private, aşadar pensile din Pilonul II sunt nominale şi reprezintă PROPRIETATEA partipantului. Fiecare participant născut după 1990 care are un contract de muncă este participant la Pilonul II, acesta fiind obligatoriu pentru persoanele până la 35 de ani, şi opţional pentru persoanele între 35 şi 45 de ani".

În acelaşi timp, Mareş susţine că potrivit legii, "contribuţia la Pilonul II trebuia să fi ajuns la 6%", adăugând că "pentru PSDragnea nici legea nu este importantă, nici viitorul tinerei generaţii, reducând contribuţia la 3,75%".

În opinia membrului TNL, "reducerea contribuţiei pentru pensiile private obligatorii de la 5,1% la 3,75% din salariile brute este doar un pas în planul PSDragnea de a desfiinţa Pilonului II de pensii. Acesta va fi sacrificat pentru că Liviu Dragnea nu are de unde să se achite de toate promisiunile electorale iresponsabile şi populiste şi să îşi satisfacă loialii şi camarila. Cu alte cuvinte, Pilonul II de pensii sau fondul personal de acumulare a fost transformat în Fondul Personal de Îmbogăţire al lui Liviu Dragnea, al PSD şi de satisfacere a populismelor partidului-stat".

Mareş precizează în acest sens: "noi, tânăra generaţie, vom fi tot o generaţie de sacrificiu. Atunci când vom ieşi la pensie, nu vom beneficia de aceasta, pentru că dacă se va menţine principiul solidarităţii între generaţii în detrimentul principiului contributivităţii, vom observa că bugetul asigurărilor sociale de stat va fi în stare de colaps. Obiectivul pe termen lung al PSD este acela de a-i transforma pe cei din tânăra generaţie în masă de manevră, dependenţi de populismele şi măsurile iresponsabile ale partidului-stat, aşa cum se întâmplă şi la ora actual cu o parte din electoratul acestui partid".

În cele din urmă, TNL, prin vocea Marei Mareş face apel la tinerii din ţara noastră "interesaţi de viitorul lor şi care nu se lasă păcăliţi de ingineriile fiscale disperate ale lui Liviu Dragnea de a cârpi bugetul de stat, să protesteze prin toate mijloacele pe care le au la îndemână împotriva intenţiilor PSD privind desfiinţarea Pilonului II de pensii", subliniind că "Prin eliminarea sistemului de pensii private - scopul final al actualei guvernări - România se întoarce cu cel puţin 20 ani în urmă".

(D.I.)

--------------

Guvernul face paşi către implementarea ideii ca salariaţii să îşi poată transfera contribuţiile de la Pilonul II de pensii private obligatorii la Pilonul I, intenţie criticată dur de mediul de afaceri.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat, ieri, că mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.

Domnia sa a explicat: "Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone".

El a precizat că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II: "Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală".

Deşi autorităţile au negat vehement desfiinţarea sau naţionalizarea Pilonului II, faptul că el devine, din obligatoriu, opţional, echivalează cu desfiinţarea, căci opţional este deja Pilonul III de pensii private facultative.

Teodorovici a precizat, ieri, că în multe zone statul a dovedit că nu poate să fie un administrator mai bun decât privatul, dar nu este vorba, neapărat, despre sectorul de pensii.

Măsura anunţată de autorităţi a primit critici, atât din mediul politic, cât şi din cel privat.

În luna martie, Partidul Naţional Liberal (PNL) a transmis că se va opune şi va folosi toate mijloacele legale pentru a opri desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii pe care o pregăteşte guvernarea condusă de Dragnea şi Tăriceanu, conform unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Acesta a arătat că guvernarea PSD - ALDE doreşte să desfiinţeze cât mai repede cu putinţă Pilonul II de pensii administrate privat: "Deşi trebuia să crească la 6%, conform legii, nivelul contribuţiilor la Pilonul II de pensii a fost redus de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, ceea ce înseamnă o reducere a pensiilor private cu 20% la finalul stagiului de cotizare, iar acum PSD şi ALDE vor pur şi simplu desfiinţarea acestuia.

Desfiinţarea sistemului de pensii administrate privat înseamnă că guvernarea PSD - ALDE anulează dreptul la o pensie privată‚ decentă‚ suplimentară faţă de pensia publică, pentru 7 milioane de români.

Potrivit lui Radu Hanga, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), fondurile de pensii au devenit un jucător foarte important pe piaţa locală de capital, la finalul anului 2017 acestea având o expunere de aproape 8 miliarde de lei pe acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Domnia sa a spus, în cadrul unei conferinţe organizare de ziarul "BURSA": "Cred că, în momentul acesta, injectează între unu şi două miliarde de lei anual în piaţă ca investiţii noi, din contribuţiile pe care le primesc. Prezenţa lor este vitală pentru dezvoltarea în continuare a pieţei".

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, în creştere cu 25,73% faţă de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

Ideea naţionalizării pensiilor private se vehiculează de câţiva ani.

În 2014, Victor Ponta a declarat, într-un interviu, că s-a discutat cu FMI despre naţionalizarea pensiilor private. Domnia sa a spus, atunci: "Despre naţionalizarea Pilonului 2, a fondurilor obligatorii private de pensii? Am discutat-o de multe ori cu Fondul Monetar. Nu eu personal, ci ministrul de Finanţe. Din punctul meu de vedere, e treaba viitorului Guvern să decidă, e mult mai inteligent să găseşti o cale legislativă prin care fondurile private de pensii să investească în România, fie în piaţa de capital, fie în diverse alte proiecte, astfel încât să nu fie nevoie să naţionalizăm niciun leu din pilonul de pensii private. Dar, deocamdată, ei pun bani doar în bonduri de la Ministerul de Finanţe".

Ulterior, Victor Ponta a clarificat că, în opinia sa, fondurile de pensii private trebuie să facă şi alte investiţii în economie, pe lângă titlurile de stat. Fostul prim-ministru a spus, în cadrul unei emisiuni tv: "Singurii care au naţionalizat total au fost ungurii, polonezii au o soluţie de mijloc. Părerea mea a fost că soluţia pentru fondurile private de pensii este de a le deschide către investiţii în economie, nu doar către titluri de stat, şi cred că este mai bine decât să le naţionalizăm. Deci, eu personal, ca prim-ministru, am ales ideea de a lăsa fondurile private şi de a găsi o soluţie împreună cu Comisia Europeană şi FMI de a deschide posibilitatea de investiţii pentru fondurile private dincolo de a cumpăra titluri de stat, şi către alte zone, către piaţa de capital, către zone care să se simtă după aceea în economie".

În Ungaria, autorităţile au decis, în 2010, naţionalizarea activelor fondurilor de pensii private pentru a reduce deficitul bugetar, rezultând un transfer de active de 10 miliarde de euro de la aceste fonduri către bugetul de stat. Legea adoptată de guvernul de la Budapesta prevedea că cei care nu îşi cedau de bună voie economiile şi îşi continuau contribuţia la fondurile private, nu vor mai putea beneficia niciodată de pensie de la stat, deşi vor continua să contribuie la sistemul public de pensii.

Polonia a oferit şi ea un exemplu de model de confiscare a pensiilor private. Planul guvernului polonez a constat în transferarea la stat a obligaţiunilor suverane poloneze deţinute de fondurile private de pensii şi anularea lor, pentru ca astfel să fie redusă datoria ţării, fără a se oferi compensaţii.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Optional in Romania = Desfiintare. Olguta va spune romaniilor plini de educatie financiara (exact atat cat e un melc) urmatoarele: Vreti Pilonul I garantant de Stat, sigur si cu "randament" 100000000% sau vreti sa va dati banii de pensie strainilor care fug cu ei in spinare si nu ii veti mai vedea niciodata si veti muri saraci si in boli chinuitoare? Aceasta va fi optionalitatea pentru Pilonul II. Cam ce credeti ca o sa aleaga romanii?

    1. Dar e bine. Stiti de ce? Pentru ca multi de la fondurile de pensii (de la SAI-uri) sunt niste (fragment eliminat conform regulamentului) cu pretentii de Wall Street

      Asa cum zici tu ca sunt cei de la fondurile de pensii, tot sunt mai buni decat satul roman care "administreaza" pilonul I.

      Daca renunti la P II, banii avuti acolo iti vor disparea in secunda urmatoare, vor alimenta gaurile negre ale statului nesatul, care gauri nu sunt deloc putine si nici mici, si vei ramane cu speranta ca trebuie sa-ti asigure si tie cineva o pensie pe la 70 de ani, ca doar ai muncit pana atuci si ai cotizat la pusculita psd  

      Rămâi la PII. Devine opțional. Ai libertatea de a alege să fii deștept. Ți-e teamă că vei trece singur pe PI?

      Sau ție îți place capitalismul securist obligatoriu? 

    Cred ca o parte din actualii contributori isi vor mentine platile catre pilonul II, deci bani noi vor mai veni. Daca cele 41 miliarde raman in pilonul II, administratorilor de fonduri de pensii le va ramane suficient capital de investit ca sa continue administrarea. Daca sunt in stare sa faca plasamente bune.

    Plasamentele in titluri de stat si comision anual de administrare de 2,5% nu sunt o solutie pe termen lung, in conditiile in care obligatiunile guvernamentale pe termen lung ofera doar 4-5% randament, iar pe termen scurt 2-3%. 

    Deci cei care vor sa faca o administrare eficienta a fondului de pensii trebuie sa se puna pe treaba. 

    Dupa unele calcule, actualul sistem public de pensii va putea plati o pensie medie de doar 200 ron peste 30 de ani, deci nici la pensia de stat nu este mare fericire.  

    Si cand a scapat Misa porumbelul cu nationalizarea, greii PSD erau la A3 spunand ca nu s-atinge nimeni de pilonul II. Si acuma vin cu optionale. Optionalele lor vor fi facute in asa fel incat sa nu mai poti sa optezi pentru P II, vor gasi scutiri de taxe de impozite avantaje fiscale RATB gratuit naiba stie si multi vor ceda uitand avantajele P II care inseamna niste bani individuali pe persoana fizica cum zicea un filozof in viata si care pot fi si mosteniti, pe cand la stat scapa cine poate, pilonul I mereu va avea bani de la buget de la cei care muncesc, cati or mai ramane. Au reusit sa faca cioburi fiscalitatea si finantele din tara asta cum nici criza n-a reusit. Bani sa avem ca ei idei au fara numar.

    Si eu sunt PENTRU ca pilonul II sa devina optional, concomitent cu pilonul I. Fiecare persoana sa poata opta fie pentru pilonul I fie pentru pilonul II fie un mixt intre cele doua. Ar trebui sa apara si varianta in care contributiile platite pe pilonul I sa poata fi transferate pe pilonul II. Asa este corect!

    1. ...am vrut sa spun si eu.

      "Optionalitatea" sa fie biunivoca - sa vedem atunci cati si-ar mai incredinta atunci banii statului roman.

      Dar, deh, beneficiarii de pensii speciale nu vor sa afle raspunsul la aceasta intrebare... 

      pentru cei care sunt platiti sa comenteze asa. Pentru cei care gandesc singuri, corect este ca banii pe care i-ai acumulat acum pentru viitor, pentru pensie, sa ramana unde sunt acum si sa se inmulteasca pana ajungi la pensie, nu sa se duca acum pentru plata pensiilor ALTORA. Politicienii sa se descurce sa plateasca pensiile ALTORA, ca pe ALE LOR si le-au asigurat, si-au facut pensii speciale. Oricum, Pilonul I si Pilonul II nu ar trebui sa fie concurente.

      Tot ce este la pilonul II sa treaca la Pilonul I iar pilonul II sa fie desfiintat asa cum au facut-o deja tari mult mai avansate precum Polonia si Ungaria...

      Statul social și solidaritatea între generații nu pot fi opționale pentru că vor fi cadavre pe străzi. Sau noi vrem în UE doar pentru a fi jefuiți.

      Contributii platite pe pilonul 1 sa fie transferate pe P2?? Pai in P1 nu se acumuleaza nimic, niciodata, luna de luna contributiile platite de noi merg catre actualii pensionari. Asta e solidaritatea intre generatii, asta e PAYG (pay as you go)

      Sunt tari mai avansate decat Polonia si Ungaria care au pensii private. Asadar eu as zice sa ne uitam la cei din varf, nu la cei care sunt putin deasupra noastra.

      tu sigur ai pensie speciala de vorbesti de solidaritate!!! ipocritule!

    Orice discutie despre pilonul I si II trebuie sa inceapa prin desfiintarea pensiilor speciale. Altfel discutia si orice analiza nu au sens.

    1. Nu cred ca exista voința politica pt asa ceva.

    Ma mir că pe nimeni de aici nu este șocat de logica d-lui Ministru: "Teodorovici a precizat, ieri, că în multe zone statul a dovedit că nu poate să fie un administrator mai bun decât privatul, dar nu este vorba, neapărat, despre sectorul de pensii"

    Deci să dam noi cu totii un cec în alb d-lui ministru ca să oferim posibilitatea statului să ne arate că totuși poate fi un bun administrator în domeniul pensiilor (private), dacă în alte domenii a dat chix cu brio ! :-( 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb