Chiar nu le este ruşine?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 ianuarie 2020

Cătălin Avramescu

Am crezut că visez. Treceam prin dreptul statuii lui Carol I din Piaţa Palatului, când atenţia mi-a fost atrasă de un detaliu bizar. Era chiar acolo, sub coada calului. O placă cu numele foştilor primari Adrian Videanu şi Sorin Oprescu. Dacă mâ gândesc bine, era menţionat şi un fost ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu. Posibil şi alţii. Nu mai ştiu exact, pentru că deja era ceva profund în neregulă.

Chiar nu au nicio ruşine aceşti oameni? Să îţi pui numele pe soclul statuii lui Carol I este o dovadă de maxim tupeu. Desigur, Adrian Videanu şi Sorin Oprescu nu şi-au gravat ei înşişi numele pe placa respectivă. Dar îmi imaginez că ştiau. Poate chiar au fost prezenţi la inaugurare. Oricum, e imposibil ca cei doi primari să nu fi trecut prin zonă. Dacă nu ei, vreun cunoscut. Aşa că trebuie să trag concluzia că celor doi li se pare normal ca numele lor să fie scrise acolo.

Asta îmi aduce aminte de o întâmplare petrecută acum câţiva ani, în Egipt. Un turist chinez şi-a scrijelit numele cu briceagul pe pereţii mormântului unui faraon. "Zheng Xi a fost aici!". Acolo însă poliţia l-a prins pe măgar, iar Ministerul chinez de Externe a transmis un comunicat în care le cerea turiştilor chinezi să nu facă ţara de ruşine.

La noi, ce să le ceri?... Pe undeva, este de înţeles. Sorin Oprescu a stat mai mult prin tribunale, cu avocaţii. Apropos, ce se mai întâmplă cu dosarele de corupţie ale acestui domn? - în al cărui mandat Capitala a început să arate... ca pe vremea Gabrielei Firea.

Să revenim la plimbarea mea prin Piaţa Palatului. Intru la Biblioteca Centrală Universitară. Aveam nevoie să citesc un microfilm. Ghinion. Sălile profesorilor, unde se află şi aparatura necesară citirii microfilmelor, erau închise în weekend. După care doamna de la recepţie mi-a cerut bani pentru a-mi face un abonament.

Sunt profesor la Universitate. La Biblioteca Centrală Universitară mă duc să lucrez. Cum să ceri bani profesorilor şi cercetătorilor Universităţii ca să intre în propria bibliotecă? Câtă neruşinare îţi trebuie să te gândeşti la aşa ceva? Este ca şi cum compania de transport urban i-ar cere bani de motorină şoferului de autobuz pe care l-a angajat.

Dar de ce mă mir? La BCU este director, din câte văd, tot nelipsita Mireille Rădoi. Despre ale cărei legături cu "serviciile" presa a scris, în repetate rânduri. Între isprăvile "academice" ale eternei Rădoi se numără şi coordonarea a două cărţi scrise... în penitenciar... de Dorin Mucea, condamnat la patru ani şi şase luni pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Plec eu acasă, cu coada între picioare şi microfilmul în geantă. Acolo, des-chid televizorul şi ce credeţi? Alt exemplu de neruşinare totală. Gabriela Firea este, de la o vreme, pe toate ecranele. Probabil simte degringolada din conducerea PSD şi s-a gândit că dacă Dăncilă a reuşit, ea de ce să fie mai prejos? Are însă o problemă: imaginea dezastruoasă. În ultimele săptămâni, staţiile de monitorizare a calităţii aerului au înregistrat valori cumplite.

Afacerea este foarte suspectă. Din câte înţeleg, marea problemă este emisia, în timpul nopţii, a unor mari cantităţi de pulbere. Bănuiesc că acestea vin de la nişte fabrici de pe teritoriul oraşului. După cum este posibil ca o altă parte a noxelor să provină de la rablele cărora socialiştii le-au dat liber la înscriere. Oricare ar fi explicaţia, este clar că Primarul General are o responsabilitate. Judecând însă după tonul oţărât şi după ameninţările cu cremenalul, Gabriela Firea are alte idei. După ea, totul este bine. Iar dacă nu este bine, vinovaţi sunt alţii...

Închei cu un exemplu de pe la alţii. Doar nu suntem singuri în acest vârtej al neruşinării, nu? Nici Anglia nu mai este ce a fost... Meghan Markle şi prinţul Harry au anunţat că se retrag din primul plan al familiei regale. Presa britanică este, pe bună dreptate, incandescentă. Cei doi îndrăgostiţi au sifonat până acum milioane bune din banul public. Acum se pare că vor să "brănduiască" unele produse cu numele lor. Altfel spus, să facă bani din faima familiei regale. Meghan, din câte văd, a şters-o deja în Canada, lăsându-l pe bietul Harry să dea explicaţii Reginei.

Am mai spus-o acum ceva vreme şi, cu regret, constat că am avut dreptate, Meghan Markle, o actriţă de mâna a treia, este o râzgâiată a soartei. Faptul că ea îşi manifestă, vocal, susţinerea pentru această doctrină voodoo a timpurilor noastre, feminismul, nu mă miră. Sunt însă surprins că prinţul Harry a căzut în această capcană. În cele din urmă, totuşi, e major şi vaccinat, deci responsabil.

Sunt sigur că cei doi văd lucrurile altfel. Ei trăiesc într-o lume în care ruşinea, ca mecanism de control, nu mai are eficienţa de altădată. Dimpotrivă. A face ceva neruşinat este o dovadă de "empowerment", de "diversitate".

Mă pregăteam să pun punct, când văd ştirea. "Un român a făcut circ în pielea goală pe aeroportul din Munchen". Chiar aşa scrie. Era înainte de îmbarcarea în avionul care îl aducea în ţară, presupun.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb