Confruntarea dintre Statele Unite şi China în ceea ce priveşte componentele electronice avansate a trecut într-o nouă etapă, odată cu adoptarea unor măsuri de blocare a utilizării procesoarelor Intel şi AMD în calculatoarele guvernamentale din China.
Financial Times a scris recent că autorităţile de la Beijing au introdus noi linii directoare referitoare la utilizarea tehnologiei informaţiei, ceea ce presupune "eliminarea treptată a microprocesoarele americane de la Intel şi AMD din PC-urile şi serverele guvernamentale, pe fondul intensificării campaniei de înlocuire a tehnologiei străine cu soluţii autohtone".
În ultimele zile ale anului trecut, China Information Technology Security Evaluation Center a publicat rezultatele evaluării siguranţei şi fiabilităţii pentru produsele hardware şi software.
Lista include 18 procesoare, toate produse de companii din China, cum ar fi Huawei sau Phytium, care se află pe "lista neagră" a administraţiei americane. Procesoarele Intel şi AMD nu apar în listă. În ceea ce priveşte sistemele de operare, situaţia este similară: lista include diferite versiuni de Linux, modificate de companii din China.
Numeroşi specialişti în informatică şi programatori susţin, de mai mult timp, că Windows ar fi, de fapt, un "virus" deghizat în sistem de operare, care mai "oferă" şi largi breşe de securitate. Autorităţile chineze pot face acest pas, în condiţiile în care îşi permit să evalueze performanţa produselor Microsoft fără să cedeze în faţa diferitelor forme de stimulare oferite de gigantul american.
FT subliniază că "orientările mai stricte privind achiziţiile publice urmăresc să elimine sistemul de operare Windows al Microsoft şi software-ul de baze de date de producţie străină în favoarea opţiunilor naţionale".
Autorităţile de la Beijing răspund astfel măsurilor luate de autorităţile de la Casa Alba, prin care sunt blocate exporturile de procesoare avansate şi a tehnologiilor care permit fabricarea lor către China.
"Washingtonul a impus sancţiuni unui număr tot mai mare de companii chineze din motive de securitate naţională, a adoptat legi pentru a încuraja producerea mai multor tehnologii în SUA şi a blocat exporturile de cipuri avansate şi instrumente conexe către China", după cum aminteşte cotidianul financiar.
Directivele oficiale impun autorităţilor locale de la nivel de municipiu să includă noile condiţii în contractele de achiziţie a sistemelor de calcul.
"Reorganizarea achiziţiilor de la Beijing face parte dintr-o strategie naţională de autarhie tehnologică în sectoarele militar, guvernamental şi de stat, care a devenit cunoscută sub numele de Xinchuang", după cum mai scrie Financial Times.
Cerinţa de înlocuire a sistemelor de calcul se va aplica treptat şi întreprinderilor de stat, care trebuie să finalizeze tranziţia tehnologică către furnizorii interni până în 2027.
După cum mai scrie FT, impactul va fi puternic atât pentru Intel cât şi pentru AMD. China a fost cea mai mare piaţă pentru Intel anul trecut, cu 27% dintr-un total al vânzărilor de 54 de miliarde de dolari. Pentru AMD, cota este de 15% dintr-un total al vânzărilor de 23 de miliarde de dolari.
Condiţiile de acceptare sunt deosebit de dure. FT subliniază că "s-ar putea să fie dificil pentru Intel sau AMD să ajungă vreodată pe lista de procesoare aprobate", deoarece "companiile trebuie să prezinte documentaţia completă de cercetare şi dezvoltare a produselor, precum şi microcodurile specifice". Mai mult, "principalul criteriu de evaluare este nivelul de proiectare, dezvoltare şi producţie finalizat în China, conform unui anunţ al agenţiei de stat de testare".
Oficiali responsabili cu achiziţiile din administraţiile locale au declarat pentru FT că "a rămas o anumită marjă de manevră pentru a cumpăra calculatoare cu procesoare străine şi Microsoft Windows".
Declaraţii ale experţilor în procesoare arată că procesul de înlocuire va fi mai rapid pentru servere, deoarece numărul aplicaţiilor software care trebuie adaptate este mult mai redus.
Conform datelor preluate de Financial Times de la Zheshang Securities, nivelul necesar al investiţiilor pentru a înlocui infrastructura IT din organizaţiile guvernamentale, organizaţiile de partid şi din opt industrii majore este de circa 660 miliarde de yuani (91 miliarde de dolari) între 2023 şi 2027.
Cele două companii, precum şi autorităţile chineze nu au dorit să comenteze sau să ofere informaţii suplimentare pe marginea ştirii din Financial Times.
1. Bine le face
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.03.2024, 08:13)
Bine le face. Eu aș scoate in șuturi tot ce e american de pe piata chineză
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 08:24)
E suficient sa nu cumparati produsele americane:-)...Interzicerea lor arata ca sunt mai bune si ca populatia le vrea...calitatea unui produs nu tine cont de "economia politica":-)...E ca mujicul Lavrov, combatea de zor America in timp ce avea numai produse Apple si branduri de haine americane...penibili
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 08:27)
Este intervenție de partid, un adevărat gem pentru viitorul economic al Chinei. :
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 08:29)
si Chinezii deschid in Statele Unite o Fabrica de procesoarede peste 25 de miliarde dolari intr-un "Satuc" din USA!
Ce se mai "Cearta" astia... de dragul "telespectatorilor"...
s c c r e t
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 09:07)
Parca erau taiwanezi. Tot chinezi, da, dar alta țară, necomunista
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 09:23)
Pleaca singuri, iar chinezii, fara tehnologia americana (in general obtinuta de chinezi prin furt), se vor intoarce in cateva decenii la nivelul de unde au plecat in urma cu cateva zeci de ani.
Tehnologia si pietele americana si europeana i-au facut mari pe chinezi si tot ele pot sa ii aduca inapoi.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 09:46)
Vine Trump la putere si baga tarif de 60% la toate importurile din China. America se descurca lejer singura fara importuri din China.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 11:57)
Iar nu citesti cum trebuie. Nu procesoarele sunt bune ci multitudinea de aplicatii disponibile pe Windows. Ca sa iti explic precum unor ratati de BAC.
Aplicatiile sunt dorite dar ele ruleaza doar pe Windows. Windows ruleaza doar pe procesoarele Intel/AMD nu si pe cele chinezesti. Deci daca vrei aplicatiile, atunci trebuie sa ai Windows si un procesor american mai prost.
Dar ai dreptate cand americanii au interzis telefoanele Huawei. Ele erau si sunt cele mai bune de pe planeta.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 13:54)
Or fi dar nu de pe planeta Pamant:-)...Junk-urile lor sunt cu tehnologie 7nm in Timp de Apple e la 3nm...cand e vorba de tehnologie BRICS sunt la ani lumina fata de "Vestul colectiv":-)
Cat despre "explicatiile de BAC" esti pe linga subiect...Windows ar rula si pe junk-urile chinezesti daca ar avea licenta de la Microsoft:-)...adica chestia aia numita IP=Intelectual property
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 11:16)
Tin sa postez un cent ce trece de ireologiile "penibile" sociale democrate sau comuniste:
Capitalul: uman, monetar, intelectual... va cauta sa plece sau sa fie "blocat" atunci cand are sau nu are randamente reale in crestere sau descrestere!
Guvernele, statele, vor actiona in consecinta pentru a echilibra suprainvestitiile sau chiar scaderea dandamentelor reale din alte piete; cat si protejarea altor investitori ori capital..cat si formari de monopol sau spionaj... nu vad nimi rau in "a bloca" periodic anumite actiuni de extindere si monopolizare prin diferite forme.
Iar asta aduce un beneficul pe termen lung...chiar daca pe termen scurt sau mediu nu se vede beneficul ci deservicul.. pentru ca blocarea la acces cunostinte noi si capital...poate degrada economia blocata pe moment..dar cu timpul alte economii dezvolta noi inventii si noi capacitati si capital...pe care il pot tranzactiona iar cu economia "blocata"... de "Smecheri"...
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 11:59)
Progresul Chinei este incredibil.
Vestul este o adunatura de obezi, lenesi, analfabeti functional, cu teste Pisa la nivelul broastei de balta.
Societatea occidentala a cazut mult in urma celor asiatice. China este marea putere a planetei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 12:08)
este tara cu cei mai multi Saraci Oameni ai Strazii "nedeclarati"...si cu ceile mai multe "vise" de intemeiere familii distruse.... peste 32 milioane barbati fara pereche feminina.... Urrraaaa....
Slava Chinezica... Slava Xi Jingpingca.....
Au cea mai scazuta cantitate de aur per cap de cetatean... cea mai scazuta rezerva valutara pe cap de cetatean...ura.... Chinezica...forta... sau poate nu...
in reste e bine sa difuzeze marele "imperiu" chinez videouri si stiri de spalare pe creier a chinezilor despre anti usa si altele... in timp ce tot ei prin guvern si afaceri semneaza contracte de afaceri si fabrici cu USA... asta da prefacatorie.
Saracul se hraneste cu circ si gauri de la covrigi si bogatii cu lapte si cozonac...
s c c r e t
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 17:43)
Nu te inteleg,
in USA este la fel , din toate privintele,
cu deosebirea ca China devine 1 putere in lume,
iar USA in afara fortei militare deja este al-2
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 18:46)
china are rezerva totala valutara per cap de locuitor prea mica, vezerva de aur per cap de locuitor prea mica...
china nu are o limba internationala vorbita!
asta cu China cea mai mare putere... e o poveste de a umfla in pene tiranii si a isi continua politicile de negot afaceri... cu tertii...fara a devenii inca violenti!
la capitolul active per cap de cetatea china e saraca... la capitolul tone grau produse pe cap de cetatean china e saraca... china sta inca saraca la multe capitole...este adevarat ca au si o discrepanta exagerat de mare intre bogati si saraci...culmea unde ai spune ca "comunismul" e social..si egal itate..total.fals..monopolizar ea capitalului in china si rusia tin oameni in saracie! chiar daca detin destule "resurse"...exista un paradog al bogatiei prin resurse si a saraciei prin trai real!
s c c r e t
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 18:47)
chinezului ii trebuie intre 6 luni si 1 an sau 1,5 ani sa economiseasca salariul ca sa vada un iphone!
sau in rusia trebuie juma de an sau 1 an de salariu "amarat" ca sa vada un iphone!
s c c r e t
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 18:51)
avutia totala a unei natii se face prin socoteala totala active minsus pasive! da net!
datoria americii nu e a americii ca procent din datorie... in schimb datoria chinei e ca procent datoria lor...
putem sa spunem ca rusia sata mai bine la rezerve totale valutre cu aur inclus per cap de locuitor si la armament per cap de locuitor... nu stau groza la aur per cap de locuitor dar stau la valutar... si state din europa sau usa...stau cv bine la rezerva valutara per cetatean si chiar mai bine la aur per cap de cetatean de unde au putere de a creea in existenta noi valute creditate..si deci a isi marii noi forme de capacitati productie si aparare!
s c c r e t
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 28.03.2024, 23:57)
brocare ,China nu tipareste ca Sua ,o face mai cu perdea!
in lumea reala,sustenabila care ar trebui sa produca si sa vanda, nu doar ciupeli la intermedieri,multora de aici nu le ar fi bine!
traim bine si noi ca traim PE DATORIE COLOSALA,iar tarile care nu accepta maculatura tiparita de jandarmi planetei sunt batuti democratic de ei sau de fractiunea democratice ce provoaca un razboi civil!
asta e problema,1000 de dolari in Romania nu inseamna mai nimic,e subzistenta,in America e saracie iar in Africa,india e super decent,din cauza democratiei lui Sotea!
Cand Asia va fi fruntea si noi la remorca Sua ,vei vedea ce valoare mai are dolarul si euro,va fi rau pt noi si bine pt ei!
Chinezii au inceput cu pasi mici sa acapareze resursele Africii si Asiei centrale,aia e problema mare pt Sua,ca pe armament vintage sugeau petrol,cupru si alte metale ani de zile,dar usor usor nu mai merge ca ajunge iar la China!
dezvoltarea pe deficite mari merge pe termen limitat,dar nu degringolada actuala,de nu poti plati dobanda la 100 de lei si te imprumuti la scadenta suta,dobanda si inca 8 lei ca e banii putiniii!
daca faci 1,08*1,08*1,08...ajungi la ....fala mare si desaga goala,specificul nostru!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 15:43)
Ca sa intelegeti "miracolul" chinezesc:-)...Practic, trebuie sa le pui totul la dispozitie inclusiv codul, ei doar sa copieze:-)...Acum intelegeti de ce chinezii devin peste noapte "competitivi" doar dupa ce o firma din vest isi deschide o unitate de productie in China:-)
"companiile trebuie să prezinte documentaţia completă de cercetare şi dezvoltare a produselor, precum şi microcodurile specifice". Mai mult, "principalul criteriu de evaluare este nivelul de proiectare, dezvoltare şi producţie finalizat în China