Autorităţile chineze desfăşurau luni ample operaţiuni de înlăturare a câtorva sute de tone de cianură extrem de toxică în depozitul de la Tianjin, unde s-au produs săptămâna trecută exploziile, în contextul în care există temeri de poluare a mediului, transmite AFP.
Potrivit unor surse oficiale, bilanţul catastrofei, actualizat luni, a ajuns la 114 morţi, iar 70 de persoane sunt date dispărute - unele putându-se afla printre cele peste 60 de corpuri neidentificate. Peste 700 de persoane au fost spitalizate.
"Circa 700 de tone" de cianură de sodiu erau stocate în depozitul în care au avut loc explozii puternice în noaptea de miercuri spre joi, a confirmat la o conferinţă de presă He Shusheng, primarul adjunct al oraşului Tianjin.
La faţa locului se desfăşoară ample operaţiuni de curăţare, "extrem de dificile şi delicate", a spus oficialul chinez.
Eforturile sunt îngreunate de prezenţa în apropierea locului de intervenţie a 16.500 de containere pentru transportul maritim, existând teama ca ploile anunţate în cursul serii să favorizeze răspândirea în aer a cianurii toxice.
Firma care gestionează depozitul unde au avut loc exploziile, situat într-o zonă industrială din Tianjin, stoca o cantitate de cianură de sodiu de 30 de ori mai mare decât cea autorizată, a informat presa chineză.
Echipele de intervenţie au construit baraje de nisip şi pământ în jurul zonei unde au avut loc deflagraţiile - 100.000 de metri pătraţi -, pentru a evita orice scurgere de cianură şi alte elemente poluante, a mai spus primarul adjunct.
Cianura de sodiu, care se prezintă sub forma unui praf cristalin, eliberează în anumite condiţii cianură de hidrogen, un "gaz extrem de toxic, asfixiant, ce acţionează asupra capacităţii organismului de a folosi oxigenul" şi care poate fi "rapid mortal", potrivit Centrului american pentru controlul bolilor.
"Cianura de sodiu a fost depistată până la 1 kilometru de locul deflagraţiilor, dar nu în afara zonei izolate delimitate de autorităţi", au afirmat ei.