Liderul chinez Xi Jinping a lansat, la finele săptămânii trecute, un apel către ţara sa şi Asia Centrală să exploateze pe deplin oportunităţile de cooperare în domeniul economic, în cadrul unui plan ambiţios de dezvoltare a regiunii.
"În primul rând, trebuie să consolidăm construcţia instituţională. Am înfiinţat mecanisme de întâlnire în domeniul afacerilor externe, economie, comerţ şi vamă, precum şi un consiliu de afaceri. China a propus, de asemenea, instituirea unor mecanisme de întâlnire şi dialog în domeniul industriei şi investiţiilor, agriculturii, transporturilor, răspunsului în situaţii de urgenţă, educaţiei şi partidelor politice, care vor fi platforme pentru o cooperare reciproc avantajoasă între ţările noastre", a declarat liderul chinez, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing, adăugând: "Trebuie să extindem legăturile economice şi comerciale. China va lua mai multe măsuri de facilitare a comerţului, va moderniza tratatele bilaterale de investiţii şi va deschide «căile verzi» pentru vămuirea simplificată a produselor agricole şi secundare în toate porturile de frontieră dintre China şi ţările din Asia Centrală. (...) Trebuie, de asemenea, să aprofundăm conectivitatea. China se va strădui să crească volumul transportului transfrontalier de mărfuri, să sprijine dezvoltarea coridorului de transport internaţional transcaspic, să sporească capacitatea de trafic a autostrăzii China- Kârgâzstan-Uzbekistan şi a autostrăzii China-Tadjikistan-Uzbekistan şi va merge mai departe cu consultările privind calea ferată China- Kârgâzstan-Uzbekistan. China va încerca să modernizeze porturile de frontieră existente într-un ritm mai rapid. (...) Trebuie să extindem cooperarea energetică. Dorim să propunem un parteneriat de dezvoltare energetică China-Asia Centrală. Ar trebui să grăbim construcţia liniei D a gazoductului China-Asia Centrală, să extindem comerţul cu petrol şi gaze, să urmărim cooperarea în lanţurile industriale energetice şi să consolidăm colaborarea în domeniul energiei noi şi al utilizării paşnice a energiei nucleare".
Afirmaţiile preşedintelui chinez au fost lansate în cadrul unei întâlniri cu liderii regiunii, evidenţiind influenţa tot mai mare a Beijingului în Asia Centrală - zonă care, în mod tradiţional, a fost o sferă de influenţă a Rusiei. Conform planului anunţat, Beiingul este pregătit să coordoneze strategiile de dezvoltare a regiunii alături de Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.
Xi Jinping a mai spus: "Trebuie să promovăm inovaţia ecologică. China va colabora cu ţările din Asia Centrală în domenii precum îmbunătăţirea şi utilizarea terenurilor saline-alcaline şi irigarea care economiseşte apă, va construi împreună un laborator comun pentru agricultură în ţinuturile aride şi va aborda criza ecologică a Mării Aral. China sprijină înfiinţarea de firme de înaltă tehnologie şi de parcuri industriale IT în Asia Centrală. (...) Trebuie să îmbunătăţim capacităţile de dezvoltare. China va formula un program special de cooperare China-Asia Centrală pentru reducerea sărăciei prin ştiinţă şi tehnologie, va implementa «schema de îmbunătăţire a tehnologiei şi competenţele China-Asia Centrală», va înfiinţa mai multe ateliere Luban în ţările din Asia Centrală şi va încuraja companiile chineze din Asia Centrală să creeze mai multe locuri de muncă locale. Pentru a consolida cooperarea noastră şi dezvoltarea din Asia Centrală, China le va oferi ţărilor din Asia Centrală un total de 26 de miliarde de yuani, sprijin financiar şi granturi".
Summitul China-Asia Centrală a fost primul organizat după stabilirea relaţiilor diplomatice, în 1992 (după căderea URSS), între Beijing şi republicile mai sus menţionate. Reuniunea la care preşedintele Chinei a subliniat că ţara sa ar trebui "să preia conducerea" în acest proiect de dezvoltare a regiunii şi "să aprofundeze încrederea reciprocă strategică", a avut loc în timp ce preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu liderii G7 în Japonia.
• Xi Jinping: "Trebuie să ne opunem în mod hotărât ingerinţei externe în afacerile interne ale statelor"
Liderul de la Beijing a adus în atenţie şi necesitatea extinderii cooperării în domeniul securităţii, în vederea combaterii "separatismului, terorismului şi extremismului". Xi Jinping a precizat: "Cele şase ţări ar trebui să se opună în mod hotărât ingerinţei externe în afacerile interne ale statelor din regiune şi încercărilor de a instiga la revoluţii colorate".
Potrivit liderului chinez, Beijingul şi ţările din Asia Centrală trebuie să aprofundeze încrederea reciprocă şi să ofere "sprijin clar şi puternic" în ceea ce priveşte interesele fundamentale, precum suveranitatea, independenţa, demnitatea naţională şi dezvoltarea pe termen lung.
"China este pregătită să ajute ţările din Asia Centrală să-şi îmbunătăţească aplicarea legii, securitatea şi capacitatea de apărare", a subliniat oficialul de la Beijing, adăugând că summit-ul a adăugat un nou elan dezvoltării şi revitalizării celor şase ţări, aducând "o puternică energie pozitivă în pacea şi stabilitatea regională".
"Vom cultiva împreună o nouă paradigmă de cooperare complementară şi de succes la nivel înalt", a menţionat oficialul chinez.
• Premierul Rusiei se va întâlni cu Xi Jinping în China, săptămâna aceasta
Prim-ministrul rus Mihail Mişustin va vizita China în zilele de 23-24 mai, pentru discuţii cu omologul său chinez Li Qiang şi cu preşedintele Xi Jinping, informează CNN.
Guvernul rus a anunţat: "Vor fi luate în discuţie probleme de actualitate ale cooperării ruso-chineze în domeniul comercial şi economic. O atenţie deosebită va fi acordată interacţiunii în industrie, energie, infrastructură de transport, agricultură şi alte domenii".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, a declarat vineri că există "o rezistenţă puternică, un potenţial suficient şi un spaţiu vast de cooperare între cele două ţări".
Xi Jinping: "Lumea are nevoie de o Asie Centrală prosperă. O Asie Centrală dinamică şi prosperă va ajuta oamenii din regiune să-şi atingă aspiraţia pentru o viaţă mai bună. De asemenea, va da un impuls puternic redresării economice globale".
------------
Xi Jinping: "Lumea are nevoie de o Asie Centrală armonioasă. Conflictele etnice, conflictele religioase şi înstrăinarea culturală nu sunt trăsătura definitorie a regiunii. În schimb, solidaritatea, incluziunea şi armonia sunt obiectivele poporului din Asia Centrală. Nimeni nu are dreptul să semene discordie sau să alimenteze confruntări în regiune, cu atât mai puţin să caute interese politice egoiste".
------------
Xi Jinping: "Lumea are nevoie de o Asie Centrală interconectată. Binecuvântată cu avantaje geografice unice, Asia Centrală are temelia, condiţia şi capacitatea potrivită să devină un important centru de conectivitate al Eurasiei şi să aducă o contribuţie unică la comerţul cu bunuri, interacţiunea dintre civilizaţii şi dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei în lume".
------------
Vladimir Norov, fost ministru de Externe al Uzbekistanului, citat de CGTN: "Regiunea Asiei Centrale a fost influenţată de China de peste 2000 de ani, încă din timpul Drumului Mătăsii. Parteneriatul actual între China şi Asia Centrală se bazează pe beneficii reciproce, încredere reciprocă şi respect reciproc".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 00:28)
Asa se intampla cand 2 se cearta, al 3-lea castiga
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 00:39)
Asa se intampla cand statele satule de amenintarile rusiei caunta spijin la vecinul mai puternic...De asta am intrat si noi in NATO sa acapam de rusia...In rusia tot timpul exista pericolul sa ajunga la putere un descreierat cu ambitii imperiale care sa porneasca razboi cu vecinii,asa cum face chiar acum in Ucraina...Niciodata nu te poti increde in rusia...Ei stiu doar limbajul fortei...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 15:44)
LA EI FORTA, LA NOI DOLCE FARNIENTE ... "RASPLATIT" DE STRAINE MANIPULARI!
2. Era si timpul
(mesaj trimis de Radu în data de 22.05.2023, 09:52)
Era si timpul
Coruptia si ipocrizia Americii a ajuns la liman
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 13:58)
China se pretinde lider regional în dauna Sovietului.
Globalizarea și cooperarea cu SUA sunt elementele de bază ale strategiei de dezvoltare a Chinei, aspect omis de filfizonii analfabeți economic.