China spune că spionul CIA a fost descoperit după recrutarea de către SUA în Italia

T.B.
Internaţional / 11 august 2023

China spune că spionul CIA a fost descoperit după recrutarea de către SUA în Italia

China a descoperit un presupus spion al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) , un cetăţean chinez care a lucrat pentru un grup militar-industrial şi i s-au oferit bani şi imigrare în SUA în schimbul unor informaţii militare sensibile, a declarat Ministerul Securităţii de Stat din Beijing, relatează aljazeera.com.

Ministerul Securităţii Statului a declarat vineri într-o declaraţie că un bărbat de 52 de ani, pe nume Zeng, a fost trimis în Italia pentru studii, unde s-a împrietenit cu un agent CIA staţionat la ambasada SUA la Roma.

Oficialul ambasadei l-a convins pe Zeng să furnizeze "informaţii sensibile despre armata [chineză]" în schimbul "o sumă uriaşă de despăgubiri" şi asistenţă pentru Zeng şi familia sa pentru a se muta în Statele Unite, a spus ministerul într-un comunicat publicat online.

S-a descoperit că Zeng a semnat un acord de spionaj cu SUA şi a primit instruire înainte de a se întoarce în China pentru a desfăşura activităţi de spionaj, a informat postul de stat CCTV din China, conform sursei citate.

CCTV a spus că au fost luate "măsuri obligatorii" împotriva lui Zeng, dar nu a oferit alte detalii.

Media de stat din China Global Times a raportat că numele presupusului angajat al ambasadei SUA era "Seth" şi că a cultivat o relaţie cu Zeng prin "cine, ieşiri şi opere".

"Zeng a devenit treptat dependent din punct de vedere psihologic de Seth, iar Seth a profitat de acest lucru pentru a insufla valorile occidentale în Zeng. Sub solicitarea lui Seth, poziţia politică a lui Zeng a fost zguduită", a informat Global Times.

"Pe măsură ce schimburile dintre cei doi s-au adâncit treptat, Seth i-a dezvăluit lui Zeng că este membru al postului CIA din Roma", a spus ziarul.

Cazul lui Zeng a fost trimis procurorilor de stat din China, a adăugat acesta, transmite aljazeela.com.

Ambasada SUA la Beijing nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea agenţiei de presă Reuters.

Relaţiile dintre SUA şi China s-au înrăutăţit în ultimii ani din cauza unei game de probleme, inclusiv a securităţii naţionale.

Washingtonul a acuzat Beijingul de spionaj şi atacuri cibernetice, acuzaţie pe care China a respins-o.

China a declarat, de asemenea, că este ameninţată de spioni şi şi-a intensificat supravegherea asupra a ceea ce consideră că sunt activităţi de spionaj.

La începutul acestei luni, Ministerul Securităţii de Stat a declarat că ţara ar trebui să-şi încurajeze cetăţenii să se alăture activităţii de contraspionaj, inclusiv prin crearea de canale pentru ca indivizii să raporteze activităţi suspecte, precum şi să le laude şi să le recompenseze.

Ministerul a spus că trebuie instituit un sistem care să facă "normal" ca masele să participe la contraspionaj.

Luna trecută, China a introdus o lege antispionaj care interzice transferul oricăror informaţii legate de securitatea şi interesele naţionale fără a defini aceşti termeni.

Noua lege a alarmat SUA, în timp ce ambasadorul Uniunii Europene în China a declarat în mai că nu este sigur că deschiderea economiei chineze este compatibilă cu legea contraspionajului, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb