China a descoperit un presupus spion al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) , un cetăţean chinez care a lucrat pentru un grup militar-industrial şi i s-au oferit bani şi imigrare în SUA în schimbul unor informaţii militare sensibile, a declarat Ministerul Securităţii de Stat din Beijing, relatează aljazeera.com.
Ministerul Securităţii Statului a declarat vineri într-o declaraţie că un bărbat de 52 de ani, pe nume Zeng, a fost trimis în Italia pentru studii, unde s-a împrietenit cu un agent CIA staţionat la ambasada SUA la Roma.
Oficialul ambasadei l-a convins pe Zeng să furnizeze "informaţii sensibile despre armata [chineză]" în schimbul "o sumă uriaşă de despăgubiri" şi asistenţă pentru Zeng şi familia sa pentru a se muta în Statele Unite, a spus ministerul într-un comunicat publicat online.
S-a descoperit că Zeng a semnat un acord de spionaj cu SUA şi a primit instruire înainte de a se întoarce în China pentru a desfăşura activităţi de spionaj, a informat postul de stat CCTV din China, conform sursei citate.
CCTV a spus că au fost luate "măsuri obligatorii" împotriva lui Zeng, dar nu a oferit alte detalii.
Media de stat din China Global Times a raportat că numele presupusului angajat al ambasadei SUA era "Seth" şi că a cultivat o relaţie cu Zeng prin "cine, ieşiri şi opere".
"Zeng a devenit treptat dependent din punct de vedere psihologic de Seth, iar Seth a profitat de acest lucru pentru a insufla valorile occidentale în Zeng. Sub solicitarea lui Seth, poziţia politică a lui Zeng a fost zguduită", a informat Global Times.
"Pe măsură ce schimburile dintre cei doi s-au adâncit treptat, Seth i-a dezvăluit lui Zeng că este membru al postului CIA din Roma", a spus ziarul.
Cazul lui Zeng a fost trimis procurorilor de stat din China, a adăugat acesta, transmite aljazeela.com.
Ambasada SUA la Beijing nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea agenţiei de presă Reuters.
Relaţiile dintre SUA şi China s-au înrăutăţit în ultimii ani din cauza unei game de probleme, inclusiv a securităţii naţionale.
Washingtonul a acuzat Beijingul de spionaj şi atacuri cibernetice, acuzaţie pe care China a respins-o.
China a declarat, de asemenea, că este ameninţată de spioni şi şi-a intensificat supravegherea asupra a ceea ce consideră că sunt activităţi de spionaj.
La începutul acestei luni, Ministerul Securităţii de Stat a declarat că ţara ar trebui să-şi încurajeze cetăţenii să se alăture activităţii de contraspionaj, inclusiv prin crearea de canale pentru ca indivizii să raporteze activităţi suspecte, precum şi să le laude şi să le recompenseze.
Ministerul a spus că trebuie instituit un sistem care să facă "normal" ca masele să participe la contraspionaj.
Luna trecută, China a introdus o lege antispionaj care interzice transferul oricăror informaţii legate de securitatea şi interesele naţionale fără a defini aceşti termeni.
Noua lege a alarmat SUA, în timp ce ambasadorul Uniunii Europene în China a declarat în mai că nu este sigur că deschiderea economiei chineze este compatibilă cu legea contraspionajului, conform sursei citate.