China susţine cauza Iranului

D.N.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 noiembrie 2011

China susţine cauza Iranului

Regimul de la Teheran nu este complet izolat de marile puteri ale lumii, Rusia şi mai ales China susţinând că noi sancţiuni, şi cu atât mai mult o intervenţie militară, nu vor rezolva situaţia din Iran. "Sancţiunile nu pot rezolva în mod fundamental problema programului nuclear iranian", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în timp ce Iranul este din nou ameninţat cu represalii. Acesta a răspuns imediat după publicarea raportului Agenţiei Internaţionale pen-tru Energie Atomică (AIEA), care acuză Teheranul că a încercat să se doteze cu arma atomică.

După un război al declaraţiilor, desfăşurat la cel mai înalt nivel, acum s-a trecut la ameninţări concrete. Zece ofiţeri americani vor fi ucişi în Irak şi Afganistan, dacă SUA asasinează un singur ofiţer iranian, a ameninţat un oficial militar iranian de rang înalt, citat de Fars, reacţionând faţă de o propunere de asasinare a unor oficiali militari iranieni sugerată de experţi americani. "O mână de lideri americani fără creier, care par atinşi de maladia Alzheimer, ameninţă cu asasinarea comandanţilor Gardienilor Revoluţiei. Nu trebuie să uitaţi că există comandanţi americani în Afganistan, în Irak şi în alte ţări din regiune. Dacă voi ucideţi unul singur de-ai noştri, noi vom ucide zece de-ai voştri ", a declarat generalul Amir Ali Hadjizadeh, comandantul forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei. Unii experţi militari americani au declarat într-o audiere în Congres, la sfârşitul lui octombrie, că Statele Unite ar trebui să asasineze comandanţi ai Gardienilor Revoluţiei. Jack Keane, fost comandant al Statului Major al forţelor terestre americane, a făcut această propunere şoc: "De ce să nu-i eliminăm? Aceşti oameni au omorât aproape o mie de-ai noştri. De ce să nu-i asasinăm? Nu sugerez o acţiune militară, sugerez operaţiuni clandestine".

O parte din diplomaţii ocidentali au susţinut intens înaintea publicării raportului că o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate nu este necesară pentru dictarea de noi sancţiuni. Aceştia consideră că Statele Unite şi aliaţii ar trebui să convingă India şi Turcia, în mod special, să minimalizeze relaţiile lor comerciale cu Iranul. Noile sancţiuni ar viza în special exporturile iraniene de petrol, pentru a limita fluxul de fonduri financiare către Teheran. Jeffrey Feltman, Secretar de Stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, a comentat relaţia dintre Siria şi Iran, una destul de strânsă, şi a confirmat că Teheranul are "expertiza" şi "asistenţă tehnică necesară pentru a face lucruri rele. Acesta a mai adugat că Iranul trebuie să "înceapă să se poziţioneze pentru era post-Bashar (n.r. Bashar al - Assad este preşedintele Siriei)", sugerând o schimbare de regim la Damasac, ceea ce înseamnă un aliat mai puţin pentru Iran.

Poziţia marilor puteri occidentale nu a fost mereu ostilă faţă de Iran şi de planurile sale nucleare. În urmă cu 10 ani, oficiali britanici au aprobat exportul către Iran al unor substanţe utile fabricării armelor nucleare, aşa a susţinut o anchetă a BBC, care a dezvăluit la vremea respectivă că Departamentul Comerţului şi Industriei (DTI) a permis vânzarea unei cantităti de beriliu Iranului, deşi era la curent cu încercările Teheranului de a produce o armă nucleară. Marea Britanie era în 2001 şi este şi acum semnatara unui protocol care interzice vânzarea de beriliu către anumite ţări, pe listă aflându-se şi Iranul. Beriliul este un metal cu foarte puţine întrebuinţări în industria civilă, reprezentând o componentă importantă a fabricării bombelor nucleare. Roger Berry, şeful Comitetului de monitorizare a exporturilor, afirma că nu ştie nimic despre aceste exporturi, ulterior fiind făcută o anchetă la diverse ministere fără ca rezultatele ei să fie popularizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb