Chinezii participă la privatizarea Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 26 noiembrie 2013

De la stânga la dreapta: Bogdan Stănescu - administratorul special al Oltchim,Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan - administratorii judiciari ai combinatului, Andrei Gerea - ministrul Economiei şi reprezentantul companiei chineze Junlun Petroleum.

De la stânga la dreapta: Bogdan Stănescu - administratorul special al Oltchim,Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan - administratorii judiciari ai combinatului, Andrei Gerea - ministrul Economiei şi reprezentantul companiei chineze Junlun Petroleum.

17 ianuarie - termen propus pentru depunerea ofertelor angajante

Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) au semnat, ieri seară, o scrisoare de intenţie cu oficialii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum pentru participarea consorţiului de companii chineze la privatizarea combinatului vâlcean.

Andrei Gerea, ministrul Economiei, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că administratorii Oltchim se angajează să asigure transparenţa deplină şi tratamentul nediscriminatoriu în cadrul procedurii de vânzare, laolaltă cu respectarea regulamentelor europene în cadrul procedurii de vânzare a Oltchim. Partea chineză şi-a exprimat intenţia de a participa la selecţia transparentă de oferte, în condiţiile sus-menţionate.

Domnul Gerea a subliniat: "Există un interes major şi sperăm să se concretizeze în cât mai multe oferte de preluare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ne dorim pentru Oltchim un investitor capabil să dezvolte afacerile combinatului şi să menţină actualii angajaţi. Scrisoarea de intenţie este un gest simbolic, dar care are o încărcătură mare pentru combinatul vâlcean. Aceasta se referă doar la Oltchim, nu şi la rafinăria Arpechim. Aşa cum am mai spus, putem asigura condiţiile necesare de discuţii cu OMV Petrom pentru investitorii interesaţi să preia rafinăria Arpechim".

Administratorii judiciari ai Oltchim au adăugat că pe 2 decembrie creditorii combinatului sunt convocaţi să aprobe evaluarea societăţii, înfiinţarea Oltchim 2 (societate tip special purpose vehicle curăţată de datorii şi strategia de selecţie pentru investitori). Administratorii propun ca 17 ianuarie să fie termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru Oltchim.

Ministrul Economiei a subliniat că va avea discuţii, în perioada următoare, cu toţi investitorii care şi-au manifestat interesul pentru preluarea Oltchim.

Ziarul BURSA a publicat, recent, informaţia că delegaţia chineză care a vizitat platforma Oltchim a evaluat combinatul din punct de vedere tehnic şi a făcut şi o primă estimare a investiţiilor necesare. Potrivit mai multor surse din combinat, chinezii s-au declarat încântaţi de starea tehnică a Oltchim şi au estimat necesarul investiţional la circa jumătate de miliard de euro în eventualitatea în care vor prelua combinatul la pachet cu rafinăria Arpechim. Sursele noastre afirmă că suma include şi finanţarea necesară pentru modernizarea combinatului şi capitalul de lucru pentru început.

Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, şi compania rusească Oil Gas Trade.

Conform unor surse din combinat, evaluarea Oltchim ar indica o valoare de lichidare de 170 de milioane de euro şi o valoare de vânzare de 290 milioane de euro în cadrul reorganizării.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu ii mai tot dati inainte cu Chimcomplex asta ca ne-am lamurit de Vuza.

    Isi face reclama. 

    1. acest vuza a taiat multe instalatii din acest complex al lui,zicea ca ar lua si rafinaria pitesti sa o taie probabil ca la altceva nu se pricepe,functionarea in sistem integrat aduce profit

    Unde a fost Vuza pana acum?Daca vroia sa faca ceva acest colos OLTCHIM-ARPECHIM putea fi cumparat mai demult cand amandoua combinatele functionau la capacitate dar numai pentru noi si OMV nu sant rentabile.De ce a cumparat OMV daca nu era rentabili?Acesta a fost scopul lor,sa nu mai fim pe piata cu produsele de la OLTCHIM si ARPECHIM.

    Aveti dreptate!Ma refer laOMW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb