• Nu este nevoie de garanţii de stat pentru investiţia de un miliard de euro
Energia produsă de chinezi în termocentrala pe care o vor construi la Rovinari urmează să fie exportată, în mare parte, în Austria şi Turcia. Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Grupul de 600 MW, în valoare de un miliard de euro, care urmează să fie construit de China Huadian Engineering, nu va intra în concurenţă cu Complexul Oltenia şi alte centrale similare din România. În memorandumul de înţelegere pe care l-am semnat, exportul a fost una dintre condiţii. Chinezii vor asigura finanţarea prin banca lor de export şi, conform memorandumului, România nu va acorda garanţii de stat".
Centrala va fi dezvoltată de China Huadian Engineering în parteneriat cu Complexul Oltenia, va avea o capacitate instalată de 600 MW şi va produce anual circa 5 TWh de electricitate, la un cost de producţie estimat la 45 euro/ MWh. Acest cost va fi similar cu cel al Complexului Oltenia.
Laurenţiu Ciurel a precizat că România va avea, după finalizarea centralei de la Rovinari, un excedent de energie, care va fi exportat. Noua unitate de la Rovinari va genera înfiinţarea a 1.000 de noi locuri de muncă şi va securiza alte 3.000 de locuri de muncă.
China Huadian Engineering va construi în Valea Oltului cea mai mare centrală pe cărbune cu tehnologie modernă din Europa, respectând în totalitate legislaţia europeană, înclusiv pe cea de mediu. Centrala va funcţiona ca o "carte de vizită" pentru marile investiţii energetice chineze în Europa.
Laurenţiu Ciurel a mai spus că în octombrie va fi gata compania de proiect pentru dezvoltarea centralei. Complexul Oltenia va deţine circa 10% din noua companie, estimează domnia sa. Până în noiembrie, va fi realizată evaluarea activelor Complexului Oltenia, pentru a se stabili exact cota de participare în compania de proiect. Tot până atunci, va fi gata şi studiul de fezabilitate, iar avizul de construcţie ar putea fi obţinut în noiembrie - decembrie 2013. Lucrările de construcţie sunt estimate să dureze 36 de luni de la data obţinerii autorizaţiei de construcţie.
Directorul Complexului Oltenia a subliniat: "Construcţia va fi făcută aproape intergral de firme româneşti. Contractele pentru cărbune vor fi încheiate cu Complexul Energetic Oltenia. Totul va fi procurat de pe piaţa românească".
Noua centrală va consuma, anual circa 6 milioane tone lignit.
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a anunţat, ieri, că a început negocierile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru finanţarea lucrărilor grupului 6 de la termocentrala Turceni (face parte din Complexul Oltenia).
Domnia sa a subliniat că liberalizarea pieţei de energie impune eficientizarea centralelor noastre vechi, astfel încât acestea să producă energia la costuri competitive, care să fie suportate de consumatori.
1. lasa-ti vorbele ...
(mesaj trimis de Vasile în data de 01.02.2013, 14:35)
Hai sa lasam vobele si sa trecem la fapte ca se discuta de ani buni acest subiect si nimic concred .. adica angajeri cand si cum se fac ?
Am terminat facultea de Electrotehnica la zi in Craiova si masterul iar ak sunt somer pentru ca sunt tanar si nu am experienta.. nimeni nu ne baga in seama fara experienta... unde sa facem experienta?... poate ne spun ei .....