Consiliul Concurenţei a finalizat ancheta pe piaţa carburanţilor iar concluzia este că, pe acest segment, concurenţa este redusă şi există un mare jucător care stabileşte preţul, a declarat, astăzi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Investigaţia este finalizată şi urmează să fie redactat documentul pe care să îl postăm pe site, lucru care se va întâmpla peste câteva săptămâni. Ce facem acum este să confidenţializăm, să scoatem nume de persoane, cifre prea exacte. Vă vom da intervale, pentru a nu devoala secrete comerciale", a spus el, relatează Agerpres.
Raportul va cuprinde o radiografie a sectorului şi câteva recomandări.
"Nu este o investigaţie în care să aplicăm sancţiuni, ci prin care vrem să înţelegem funcţionarea pieţei şi totul se învârte în jurul faptului că avem o structură care nu e predispusă la concurenţă. Avem câţiva actori mari, dar unul dintre ei are jumătate din piaţă, deci nu este o structură de piaţă echilibrată în care sunt mai mulţi jucători cu ponderi relativ egale care se concurează, ci un jucător foarte mare, care stabileşte preţurile, şi unii mai mici care îl urmează şi atunci toată ideea este cum putem face să îmbunătăţim această structură a pieţei. Minuni n-o să fie, n-o să putem desface ceea ce s-a făcut la momentul privatizării", a adăugat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, companiile sunt libere să stabilească orice preţ consideră ele şi concurenţa este cea care nu le lasă să pună un preţ mare, ca să nu-şi piardă clienţii.
"Deci nu bunăvoinţa, nu dragostea faţă de consumatori opreşte creşterea preţului, ci faptul că nu te lasă piaţa. La petrol nu suntem în situaţia asta, pentru că nu avem o structură concurenţială", a susţinut oficialul Concurenţei.
Întrebat dacă există măsuri care să poată fi luate pentru scăderea preţurilor, el a arătat că sunt măsuri care pot creşte, treptat, concurenţa.
"O structură mai echilibrată a pieţei ar trebui să ducă la o reducere a preţurilor, dar nu este nimic ce se va întâmpla de azi pe mâine", a subliniat Chiriţoiu.
El a admis că recomandările pot include măsuri precum reglementarea prezenţei pe autostrăzi a benzinăriilor şi existenţa unui interval de timp în care toate companiile să-şi stabilească preţul, pentru a nu se mai lua unele după altele.
Totodată, întrebat dacă românii plătesc mai mult decât ar trebui pentru carburanţi, preşedintele Concurenţei a precizat: "E greu de spus cât ar trebui să plătească românii. Cert este că suntem puţin peste media europeană la preţul fără taxe. La preţul cu taxe suntem printre cei mai ieftini, să nu uităm asta, să nu creăm o panică în rândul oamenilor că suntem o ţară săracă, care plăteşte mai mult decât ţările bogate. Nu, plătim mai puţin decât ţările bogate, dar poate că am putea plăti şi mai puţin".
Lider pe piaţa distribuţiei de carburanţi este OMV Petrom, urmat de Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR şi Gazprom.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gogu în data de 05.04.2019, 08:26)
Da, Chiritoiule platim mai mult ca statele bogate sitii foarte bine asta, nu o mai da la intors. In Austria pretul unui litru de benzina este 1,20 euro adica aproximativ 5,70 lei, in Germania este 1,30 adica 6,18 lei si daca ne comparam la salarii suntem praf. Noi platim 5,6 lei la benzina, iar daca vorbim de motorina intrecem Austria si Germania unde nu exista ca pretul motorinei sa fie peste pretul benzinei. Pret la noi la motorina sortimentul cel mai slab 6 lei, in Austria 1,17 euro aproximativ 5,60 lei, in Germania 1,24 euro aproximativ 5,89 lei. Daca vorbim de BULGARIA unde pretul este de 1 euro la benzina aproximativ 4,75 lei, iar la motorina tot la fel. DEMISIA CHIRITOIULE cine te mai tine si pe tine in fruntea Consilului Concurentei. Nu iti e RUSINE, noi cu petrol in curtea casei platim la MOTORINA mai mult ca in Germania si Austria. HUO!DEMISA!