Chiriţoiu: "Legea regenerabilelor are nevoie de un calcul privind impactul în facturile consumatorilor"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 6 martie 2014

Noua lege de susţinere a investiţiilor în sectorul energiei regenerabile, aprobată de Parlament şi trimisă la Curtea Constituţională de preşedintele Traian Băsescu, nu poate fi notificată la Bruxelles înainte de a fi finalizate calculele privind impactul acestui act normativ în facturile finale ale consumatorilor, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. "Oficialii Comisiei trebuie să dea un verdict dacă este vorba de supracompensare sau nu, astfel că trebuie să le prezentăm calcule privind impactul modificării schemei de certificate verzi", a precizat domnul Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Totodată, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ, a precizat că realizarea acestor calcule revine Departamentului pentru Energie, care este şi iniţiatorul OUG 57/2013 şi a legii de aprobare a acesteia, acte normative care au nevoie de avizul Comisiei Europene. Domnia sa a precizat: "Departamentul pentru Energie trebuie să facă aceste calcule, întrucât este iniţiatorul ordonanţei. Noi le-am pus şi le vom pune în continuare la dispoziţie toate informaţiile pe care ni le solicită în acest sens".

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă şi a propus reducerea cotelor obligatorii de achiziţie a certificatelor verzi. OUG 57/2013 a fost aplicată începând cu 1 iulie 2013 şi prevede amânarea până în perioada 2017-2020 a acordării unui număr de certificate verzi.

În decembrie, Parlamentul a votat legea de aprobare a OUG 57, însă preşedintele Traian Băsescu a trimis legea spre reexaminare, motivând că nu are avizul Comisiei Europene, în contextul în care conţine elemente de ajutor de stat. Parlamentul a menţinut forma legii, după care preşedintele Băsescu a trimis-o la Curtea Constituţională.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 1) "Re_Generabilii" sa nu ajunga sa traiasca pe carca "Fosilelor"; 

    2) si nici pe carca-factura Consumatorilor, 

    pentru ca PARAZITI = PADUCHI "CAPITALISTI", lumea are deja prea multi. 

    1. ........ pe aceeasi planeta mai traiesc si alte fiinte inteligente ............ picate din cer ..... adica de pe alte planete unde: 

      se fura si se escrocheaza mai putin, sau chiar deloc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb