Christine Lagarde cere o reglementare mai strictă a activităţii agenţiilor de rating

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 4 mai 2010

Ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, a criticat, ieri, agenţiile de evaluare financiară, pentru că ar fi adâncit criza cu care se confruntă Grecia, şi a anunţat că va autoriza oficialităţile franceze de reglementare a pieţei să monitorizeze activitatea lor, transmite AP, potrivit Agerpres.

Temerile privind problemele financiare ale Greciei s-au amplificat săptămâna trecută, după ce agenţia Standard & Poor"s a coborât ratingul pentru datoriile pe termen lung şi pe termen scurt ale Greciei la "BB plus" şi, respectiv, "B", de la "BBB plus" şi "A-2", perspectiva asociată fiind negativă.

În acelaşi timp, S&P a acordat un rating de recuperare "4" pentru deţinătorii de obligaţiuni greceşti, ceea ce înseamnă că, în cazul unei restructurări a datoriei sau al unui default, agenţia de rating estimează că deţinătorii vor recupera între 30 şi 50%.

Astfel, Standard & Poor"s a scos ratingul Greciei din categoria investment-grade, calificativul "BB plus" fiind primul rating din categoria "junk" (speculativ), la acelaşi nivel cu România. În plus, perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că agenţia S&P ar putea coborî din nou ratingul Greciei.

Acţiunile băncilor greceşti au scăzut imediat după anunţarea deciziei S&P, cu peste 9% - cea mai mare cădere din ultimele 18 luni. Mai mult, ratingurile datoriei suverane a Portugaliei şi Spaniei au fost succesiv retrogradate, săptămâna trecută, de una dintre cele trei agenţii de rating din lume, Standard & Poor"s, provocând o adevărată panică pe pieţele bursiere.

Într-un interviu acordat publicaţiei "Le Monde", Lagarde a explicat că revizuirea în scădere a ratingurilor Greciei, cu doar 15 minute înainte de închiderea pieţelor, a fost o "crimă provocată".

"Trebuie, desigur, să controlăm mai bine agenţiile de evaluare financiară, cu reguli care să le împiedice să revizuiască în scădere o ţară, într-un mod deplorabil, nechibzuit", a afirmat oficialul francez, într-un alt interviu, acordat postului de radio "Europe-1".

Uniunea Europeană ar trebui să-şi creeze propria agenţie de rating, din cauza crizei financiare, a declarat, recent, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

Într-un interviu acordat cotidianului german WAZ, oficialul german a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să contracareze activitatea agenţiilor de evaluare financiară "cu propriile sale eforturi".

Guido Westerwelle susţine că agenţiile de rating nu trebuie să dezvolte, să vândă şi să evalueze produsele financiare toate în acelaşi timp, fiind necesară eliminarea conflictelor de interese.

Peter Bofinger, consilier pe probleme economice al guvernului german, a criticat decizia agenţiei Standard & Poor"s de a revizui în scădere ratingurile Greciei şi Portugaliei.

"Nu ar trebui să facem prosperitatea Europei dependentă de agenţiile de evaluare financiară", a afirmat Bofinger, subliniind că agenţiile nu au reuşit să anticipeze criza financiară mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb