CINE COMBATE FURTUL DIN CODRU: Un pădurar la 21.333 de hectare

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 12 septembrie 2008

Un pădurar la 21.333 de hectare

Pentru a limita pagubele produse de piaţa neagră a lemnului atât asupra bugetului de stat, prin evaziune fiscală, cât şi asupra fondului forestier, prin tăieri ilegale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a implementant un sistem informatic de monitorizare a masei lemnoase pe întreg circuitul comercial al materiei prime.

Programul intitulat "SUMAL", ce a costat 40.000 de dolari (n.n. fonduri obţinute în urma unui împrumut cu Banca Mondială), va deveni funcţional începând cu data de 1 octombrie şi are ca scop monitorizarea întregului circuit al lemnului, de la pădure, Ocoale Silvice, agenţi economici şi până la utilizatorul final.

De asemenea, "SUMAL" introduce şi un nou model pentru documentele de transport, diferenţiate pentru masa lemnoasă neprelucrată sau prelucrată cu elemente de securitate sporite.

Secretarul de stat al MADR, Istvan Toke, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, atât Ocoalele Silvice, cât şi agenţii economici implicaţi în afaceri cu lemn vor avea obligaţia să aplice "SUMAL", în caz contrar riscând sancţiuni precum confiscarea lemnului şi amendă contravenţională.

Potrivit MADR, între 5.000 şi 8.000 de agenţi economici vor utiliza "SUMAL", aplicaţia pentru agenţii economici fiind gratuită. Astfel, potrivit lui Istvan Toke, prima raportare a agenţilor economici va avea loc la data de 5 decembrie.

"Transporturile de materiale lemnoase neînsoţite de documente sau cu documente în care nu este specificată data şi ora sau provenienţa vor fi confiscate pe loc", a subliniat Toke.

Totuşi, o mare problemă a noului sistem o constituie tocmai operaţiunea de control. Sistemul este dependent de datele furnizate de cei implicaţi în tranzacţii, iar pârghiile de control scârţie din toate încheieturile.

Istvan Toke ne-a explicat: "În ceea ce priveşte controlul, noul program introduce operaţiunea de control încrucişat care presupune transmiterea către Minister, prin intermediul SUMAL, a datelor privind cantitatea de lemn tranzacţionată de la producător, Ocol, agent comercial până la utilizatorul final. Circuitul comercial va fi în permanenţă supravegheat iar dacă cineva, la un anumit nivel, nu declară cantitatea corectă va fi prins prin intermediul acestui circuit al datelor care ajung la Minister. Vom reuşi astfel să eliminăm noţiunea de . Posibilităţi de mijloc nu există, fie tot circuitul este corupt şi va fi sancţioat ca atare sau lucrurile merg bine de la un capăt la altul".

Cu toate acestea, sistemul este valabil doar pentru cei înregistraţi la Ocoalele Silvice. Din cele 6,4 milioane de hectare, în continuare, potrivit MADR, au rămas 350.000 de hecrare neadministrate, un adevărat fief al celor care fură ca-n codru. De altfel, numai anul trecut 175.000 de metri cubi de material lemnos au fost puse ilegal pus în circulaţie, ceea ce reprezintă 1,2% din volumul total pus în circulaţie.

Potrivit MADR, cei care nu vor fi înscrişi la Ocoalele Silvice nu vor mai putea să-şi valorice lemnul. Însă cine să-i verifice atât pe aceştia cât şi pe cei înscrişi?

Istvan Toke ne-a declarat că, pe lângă sistemul de control încrucişat, în acest sens mai sunt angrenaţi 300 de inspectori. Raportând la suprafaţa de 6,4 milioane de hectare, ne rezultă că fiecare inspector are de vegheat la o suprafaţă de 21,333 hectare.

Astfel, chiar dacă un producător este înscris la Ocol şi, şi-a luat "SUMAL", numărul infim al inspectorilor nu-l poate speria să nu recurgă la practici "necurate", în relaţia cu procesatorul şi să declare cantităţi mai mici de lemn, iar bugetul de stat să fie în continuare eludat.

Mai ales în situaţia în care cel tras la răspundere va fi în primul rând...pădurarul şi Ocolul Silvic.

Toke ne-a precizat că inspectorii vor efectua controale permanente îndeosebi acolo unde sunt deja informaţii că s-ar petrece lucruri necurate.

Să nu uităm că în codru tentanţiile sunt multe...mai ales când ai de supravegheat 21.333 de hectare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. concret un agent economic care cumpara busteni si -l prelucreaza face euro paleti este obligat sa intocmeasca SUMAL

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb