La începutul lunii februarie 2006, Agenţia SAPARD va primi acreditarea pentru patru noi măsuri de finanţare, dintre care poate cea mai aşteptată este Măsura 3.5 Silvicultura, apreciază Samoilă Szabo, director general al Agenţiei. "În vederea dezvoltării de proiecte de management durabil al pădurilor vor fi alocaţi circa 180 de milioane de euro, sprijin financiar nerambursabil", spune domnul Szabo. Estimările specialiştilor din Agenţia SAPARD arată că prin măsura amintită vor beneficia de finanţări nerambursabile aproximativ 2.400 de beneficiari.
O primă submăsură importantă o constituie cea de împăduriri care va reprezenta o oportunitate de creştere a fondului forestier naţional, fiind şi un instrument deosebit de contracarare a exploatării forestiere haotice din ultimii ani.
Beneficiarii privaţi sînt sprijiniţi şi pentru executarea lucrărilor de întreţinere (revizuiri, mobilizări manuale şi mecanizate, eliminarea altor specii ierboase şi lemnoase) şi completare a plantaţiilor, pînă la realizarea stării de masiv, dar maximum 5 ani. Costurile pentru aceste lucrări se rambursează în proporţie de 50% şi depind de condiţiile locale ale zonei împădurite şi de speciile utilizate pentru împădurire. Valoarea totală eligibilă a proiectelor de împădurire trebuie să fie încadrate între 10.000 de euro şi 500.000 de euro.
Reprezentanţii Agenţiei estimează că prin Programul SAPARD vor putea fi împădurite aproximativ 40.000 de hectare, mai ales că această acţiune se va face pe terenuri agricole şi nu pe terenuri cu destinaţie forestieră.
În vederea asigurării materialului biologic necesar împăduririlor sînt finanţate şi proiectele de înfiinţare sau modernizare a pepinierelor, o afacere care este în plină dezvoltare, fiind emise pînă în acest moment 23 de autorizaţii pentru producătorii privaţi.
Direcţia de investiţii din cadrul măsurii Silvicultura care va finanţa construcţia sau modernizarea de drumuri forestiere se numără printre cele mai aşteptate. Categoria de beneficiar este foarte importantă, pentru că dacă acesta este public, Programul SAPARD va finanţa investiţia cu 100% fonduri nerambursabile, iar dacă este privat cu maxim 50%.
Densitatea căilor forestiere de transport este de 6,4 m/hectar, dar nivelul necesar este între 9-12 m/ha (în alte ţări acesta este de: 36 m/ha - Austria, 35-40 m/ha - Elveţia, 18-26 m/ha - Franţa şi 30-45 m/ha - Germania).
Din calculele specialiştilor, cu sprijinul Programului SAPARD se vor putea realiza 450 de kilometri de drumuri forestiere, avînd în vedere că valoarea totală a proiectului trebuie să se încadreze între 50.000 şi 1.000.000 de euro.
Din primele date centralizate s-a constatat interesul foarte mare al autorităţilor locale, dar şi faptul că numărul de proiecte va depăşi clar ca valoare financiară această submăsură.
Numai beneficiarii privaţi vor avea la dispoziţie o submăsură privind investiţiile pentru îmbunătăţirea prelucrării primare a lemnului şi marketingului produselor forestiere.
Totodată de susţinere financiară prin Programul SAPARD va beneficia şi sectorul de gospodărire a pădurii.
Măsura de silvicultură are în vedere sprijinul pentru investiţii în scopul îmbunătăţirii valorii ecologice, economice şi sociale a păduriii, sprijinirea costurilor de plantare şi de întreţinere a plantaţiilor forestiere, dar şi pentru investiţiile făcute de asociaţii de proprietari privaţi de păduri.