Aproximativ 500 de angajaţi de la societatea de prelucrare a lemnului Colemn din Gălăuţaş au intrat, ieri, în grevă de avertisment, din cauză că cei din conducerea firmei intenţionează să disponibilizeze aproape o jumătate din personal. Ieri, între orele 12:00 şi 14:00, cei aproximativ 500 de angajaţi ai societăţii Colemn Gălăuţaş au declanşat o grevă de avertisment, sistînd orice fel de activitate.
Potrivit liderului sindicatului liber al muncitorilor de la Colemn Gălăuţaş, Adrian Groza, citat de Rompres, principala nemulţumire a oamenilor este legată de "concedierile masive ilegale" care vor avea loc în perioada următoare. Acesta a precizat că, pînă în prezent, au fost trecute pe listele de disponibilizări 21 de persoane, urmînd ca în contextul unui proces de restructurare din cadrul societăţii să fie disponibilizaţi, în perioada următoare, aproape o jumătate din angajaţi.
"Aceste disponibilizări se fac fără nici un fel de protecţie socială şi fără să se acorde salarii compensatorii", a afirmat Adrian Groza, care a adăugat că oamenii sunt disperaţi, majoritatea neavînd altă sursă de venit decît salariul primit de la societate. În plus, sindicaliştii acuză conducerea Colemn Gălăuţaş că nu sunt asigurate condiţiile de securitate şi sănătate a muncii în unele secţii, lucrătorii sunt obligaţi la "muncă forţată", fără a li se achita orele de muncă suplimentară şi că nivelul salariilor este foarte redus, deşi salariul minim pe economie s-a majorat.
Liderul sindicaliştilor a mai spus că protestul este legal şi că, dacă în termen de cinci zile conducerea societăţii nu va adopta o soluţie favorabilă faţă de problemele muncitorilor, se va declanşa greva generală. La faţa locului s-a deplasat o echipă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita pentru a verifica dacă sesizările muncitorilor se confirmă. Conducerea societăţii a refuzat să facă declaraţii presei.