Cît de concordante sînt preţurile acţiunilor SIF

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 februarie 2004

În general, preţul acţiunilor tranzacţionate pe piaţa de capital este determinat de cerere şi ofertă, dar acestea se bazează pe date cuantificabile care reflectă, pe de o parte patrimoniul societăţilor cotate, iar pe de altă parte, performanţele lor economice de moment şi în perspectivă. Dacă ne referim la primul criteriu, cel patrimonial, res-pectiv la valoarea de activ net al acţiunilor, avem acţiuni care se vînd sub sau peste valoarea activului net. Cele mai reprezentative societăţi din prima categorie sînt cele cinci SIF-uri.

Dacă ne referim la ultimele date disponibile, situaţia stă astfel. La SIF "Banat-Crişana", activul net era de 9.656 lei (la 06.02 2004), iar preţul de închidere era de 5.100 lei/acţiune, la 16 februarie. La SIF "Moldova", activul net era de 8.118 (30.01.2004), preţul de piaţă fiind de 3.850 lei/acţiune. La SIF "Transilvania" activul net era de 9.435 lei (la 06.02.2004), iar preţul de piaţă era de 5.100 lei/acţiune. La SIF "Muntenia", activul net era de 6.422 lei (la 13.01.2004), iar preţul de piaţă era de 3.850 lei. La SIF "Olte-nia" activul net era de 9.775 lei (la 06.02.2004), iar preţul de piaţă era de 3.400 lei/acţiune. Preţurile acţiunilor SIF variază între 34,85% şi 59,95% din activele lor nete. Trebuie menţionat că în noiembrie, activele nete pe acţiune erau calculate după alte criterii. La închiderea anu-lui s-au operat reajustări conform normelor de contabilitate IAS şi valorile s-au modificat, uneori substanţial. Astfel la 10 noiembrie 2003, activul net era de 10.012 lei la SIF "Banat-Crişana", de 8.809 la SIF "Moldova", de 11.751 lei la SIF "Transilvania", de 6.346 lei la SIF "Muntenia" şi de 9.382 lei la SIF "Oltenia".

Dacă preţul acţiunilor SIF a ajuns să reprezinte valori relativ decente faţă de valoarea activelor nete, aceasta se datorează creşterii generale a indicilor bursieri şi nu valorii lor reale, aşa cum ar fi normal. Dacă facem puţină istorie, la momentul listării acţiunilor SIF la Bursă, cele mai scumpe acţiuni au fost cele ale SIF "Muntenia", urmate la unu-doi paşi mai jos de SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Transilvania". Ulterior s-au detaşat SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Transilvania". Acum, SIF "Moldova" a urcat în topul preferinţelor investitorilor, iar SIF "Muntenia" a coborît. SIF "Oltenia" se vinde nemeritat la cel mai mic preţ, deşi teoretic ar trebui să fie cel mai scump. Poate că de vină este faptul că a dat dividende ceva mai mici. Aceasta s-a făcut nu pentru că nu ar fi putut altfel, ci pentru că a avut cel mai amplu, şi aş spune cel mai inspirat program de investiţii, care acum îşi arată roadele. SIF "Oltenia" a ajuns la cea mai mare valoare a activului net la zi, dar situaţia la 31 ianuarie arată o realitate surprinză-toare.

SIF "Oltenia" deţine 6,12% din acţiunile BCR, faţă de 6% la toate celelalte SIF-uri. La BRD deţine 5,45% din acţiuni, puţin mai mult decît restul SIF-urilor. La "Banca Transilvania", unde oltenii deţin 5% mai au acţiuni numai SIF "Banat-Crişana" - 5% şi SIF "Moldova" - 2%. La "Sicomed", numai SIF "Muntenia" are participare comparabilă. La "Antibiotice", faţă de cele 10% ale SIF "Oltenia", mai apare SIF "Moldova" cu 0,345%. După ce a renunţat la "Oţel-inox" pentru care a primit un preţ de cinci ori mai mare decît valoarea nominală, cu 25% mai mare decît cel mai mare preţ de piaţă şi de peste două ori valoarea medie a anului, SIF "Oltenia" a început achiziţia de acţiuni la "Argus" Constanţa, un titlu de mare perspectivă şi şi-a crescut participaţia la SNP, unde este, cred cel mai însemnat acţionar după APAPS. Celelalte SIF-uri, fie lipsesc dintre acţionarii societăţilor amintite, fie au participaţii nesemnificative. Se poate deci afirma că cele mai mari perspective de creştere a valorii activelor le are SIF "Oltenia", estimare bazată pe calitatea portofoliului de acţiuni.

Un alt SIF activ este SIF "Moldova". Am constatat că după vînzarea acţiunilor "Ispat-Sidex", a crescut apetitul acestuia pentru investiţia în acţiuni tranzacţionate pe bursă cu lichiditate ridicată şi de perspectivă. SIF "Moldova" a investit la SNP "Petrom", la "Şantierul Naval Orşova", la "Antibiotice", "Sicomed", "Bermas" Suceava, "Impact", "VAE Apcarom", precum şi la "Banca Transilvania", la care a ajuns la 2%.

Cvasi lipsa de activitate de pe piaţa de capital a celorlalte trei SIF-uri s-ar putea să se simtă şi asta nu foarte tîrziu. De aceea orientarea mea, de cînd am început să mizez pe piaţa acţiunilor SIF, înclină spre SIF "Oltenia", urmată de "SIF Moldova". Prima are cele mai mari perspective, iar a doua are cea mai mare înclinare spre satisfacerea acţionarilor prin acordarea de dividende semnificative.

Nota: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb