Cît de semnificativ este preţul de referinţă al legumelor?

Adina Mihăilă
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 25 august 2004

Să calculezi preţul mediu al legumelor nu este deloc o treabă uşoară şi, pe deasupra, pare şi inutilă. Cînd s-a angajat să verifice preţul verzei în ţară, Ministerul Agriculturii nu ştia la ce se înhamă. În primul rînd pentru că în calculul preţului de referinţă trebuie să intre preţurile din toate judeţele cu bazine legumicole. Adică cineva (ministerul i-a desemnat pe inginerii din camerele agricole teritoriale) să meargă, zilnic, la ţărani şi la ferme, să îşi noteze preţurile şi să le trimită la Direcţia Judeţeană. Aici, un funcţionar calculează preţul mediu pe judeţ, îl transmite la Bucureşti, la minister, unde se stabileşte "mercurialul".

Din situaţia preţurilor pe judeţe, reiese şi faptul că există discrepanţe majore între preţuri de la un judeţ la altul. Discrepanţe normale avînd în vedere recoltele diferite în fiecare judeţ.

Astfel, cartofii aveau ieri, în judeţul Mureş, un preţ de 12.000 lei/kg, iar în judeţul Brăila de 4.500 lei/kg, preţul mediu pe ţară fiind calculat la 7.300 lei/kg.

Roşiile aveau preţul de 4.500 lei/kg în Mehedinţi, faţă de 15.000 lei în judeţele Alba, Botoşani, Harghita, Suceava şi Mureş. Pentru roşii, preţul pe ţară a fost de 9.800 lei/kg.

Nici pentru castraveţi situaţia preţurilor nu este mai stabilă, ei variind între 8.000 lei/kg în Mehedinţi şi 17.000 lei/kg în Caraş Severin, iar preţul "de referinţă" a fost calculat la 11.400 lei/kg.

Oficialii ministerului spun că preţul de referinţă nu este obligatoriu, ci este afişat în pieţe numai cu titlu "informativ".

Ne punem întrebarea şi cît de reprezentativ este preţul "de referinţă" astfel calculat, de vreme ce nu ia în considerare cantităţile vîndute. Marile ferme vînd cantităţi en gros la preţuri per kilogram mai mici decît ţăranii care vînd în pieţele orăşeneşti cîteva zeci sau sute de kilograme.

Din această săptămînă în pieţele din toată ţara administratorii pieţelor ar trebui să afişeze preţul mediu al legumelor, ca urmare a unei hotărîri de Guvern. Reprezentanţii Ministerului afirmă că acesta este un preţ reprezentativ pe ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb