CITITORII NE SCRIU Nici ASF, nici ANAF nu răspund cum se înregistrează pierderea pentru emitenţii care intră în faliment

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 22 decembrie 2016

Nici ASF, nici ANAF nu răspund cum se înregistrează pierderea pentru emitenţii care intră în faliment

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi ANAF nu răspund ce trebuie să facă investitorii care au acţiuni la companiile care intră în faliment, ca să îşi marcheze pierderea, în condiţiile în care în momentul declanşării falimentului, titlurile respectivei companii sunt retrase de la tranzacţionare, iar acţionarii rămân cu ele în portofolii.

Un investitor a cerut ASF şi ANAF să precizeze cum trebuie să procedeze un acţionar care deţine acţiuni la o societate listată la care s-a deschis procedura falimentului (cazul societăţii Celule Electrice SA Băileşti) pentru a-şi înregistra(marca) pierderea fiscală. Acesta a menţionat că dacă ASF nu ar fi oprit societatea de la tranzacţionare, din momentul declanşării procedurii insolvenţei şi până la momentul deschiderii falimentului, ar fi vândut acţiunile chiar şi cu 0 lei, marcând pierderea, pentru a putea plăti un impozit mai mic.

ASF ne-a răspuns că nu este în măsură să exprime un punct de vedere referitoare la aspectele de natură fiscală: "În conformitate cu prevederile art. 81 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare, acţiunile societăţilor emitente, în sensul Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă de la tranzacţionare cu începere de la data primirii comunicării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

La data primirii de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a comunicării privind intrarea în procedura falimentului intervine retragerea valorilor mobiliare de pe piaţa reglementată pe care acestea se tranzacţionează.

Potrivit art. 154 din Lege, lichidarea/valorificarea bunurilor din averea debitorului va fi efectuată de lichidatorul judiciar sub controlul judecătorului-sindic în condiţiile prevăzute în Capitolul II Efectuarea lichidarii "Secţiunea VII Falimentul şi lichidarea activelor.

Capitolul III din aceeaşi secţiune prevedere modalitatea de distribuire a sumelor realizate în urma lichidării, având prioritate creditorii societăţii.

În ceea ce priveşte efectele pe care intrarea în faliment a unei societăţi le are asupra portofoliului de acţiuni deţinut de o persoană, precizăm că ASF nu este în măsură să exprime un punct de vedere referitor la aspectele de natură fiscală".

În schimb, ANAF nici măcar nu înţelege întrebarea şi răspunde cu prevederile generale ale Codului Fiscal.

ANAF i-a răspuns investitorului: "În conformitate cu prevederile art. 119 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar se determină de organul fiscal competent ca diferenţă între câştigul net anual şi pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operaţiuni. Pierderea netă anuală din operaţiuni definite la art. 91 lit. c) şi d) stabilită prin declaraţia privind venitul realizat se recuperează din câştigurile nete anuale obţinute în următorii 7 ani fiscali consecutivi. (3) Regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele: a) reportul se efectuează cronologic, în funcţie de vechimea pierderii, în următorii 7 ani consecutivi; b) dreptul la report este personal şi netransmisibil; c) pierderea reportată, necompensată după expirarea perioadei prevăzute la lit. a), reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.

Având în vedere cele de mai sus, înregistrarea pierderii fiscale se poate face doar prin depunerea Declaraţiei privind veniturile realizate din România (Declaraţia 200)".

Unii investitori spun că celor care au acţiuni la emitenţii care intră în faliment, nu le rămâne decât să facă declaraţii pe proprie răspundere la Finanţe, că au o pierdere şi să spere că funcţionarii vor înţelege speţa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pierderea este a investitorului. Statul intinde mana doar la profit. Nu-l intereseaza cum a fost realizat profitul investitorului.

    E un vid legislativ care trebuie umplut de catre .... legislativ. Oare au timp pentru asta? Sau sintem prea mici ca sa ne bage in seama? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb