CITITORII NE SCRIU: "Viaţa locuitorilor din cartierul Greenfield, dată peste cap din cauza închiderii drumului din pădurea Băneasa"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 19 februarie 2018

"Viaţa locuitorilor din cartierul Greenfield, dată peste cap din cauza închiderii drumului din pădurea Băneasa"

Impact SA, dezvoltatorul proiectului rezidenţial: "Ultima acţiune în vederea facilitării redeschiderii drumului Vadul Moldovei a constat în donarea către autorităţi a unei suprafeţe în valoare de două milioane de euro"

Primăria Sectorului 1: "Am efectuat demersuri către PMB, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Romsilva pentru a trece Vadul Moldovei din domeniul public al statului în domeniul public al Capitalei"

Accesul în cartierul Greenfield, dezvoltat de "Impact Developer&Contractor" în zona Băneasa, din nordul Capitalei, se desfăşoară cu greutate, de peste un an de zile, după ce unul dintre cele două drumuri care făceau legătura dintre cartier şi şoselele principale a fost închis, ca urmare a demersurilor făcute de Fundaţia Eco-Civica, în vederea salvării pădurii.

"Singurele victime ale luptei surde dintre dezvoltator, ONG-uri şi partidele politice suntem noi, oamenii acestui cartier", a spus un locuitor al cartierului

Un locuitor din cartierul Greenfield ne-a semnalat, recent, această problemă: "De mai bine de şase ani locuiesc în cartierul Greenfield, din nordul Bucureştiului. De peste un an, însă, viaţa noastră este dată peste cap din cauza închiderii drumului din pădure, una dintre cele două căi de acces în cartier, «Vadul Moldovei» pentru cunoscători. Trafic infernal, blocaje, nervi pe aleea Teişani, singurul drum rămas în funcţiune".

Cititorul adaugă: "În septembrie 2011, când m-am mutat în Greenfield, am făcut-o pentru mine şi pentru familia mea, pentru un plus de confort, mai puţin zgomot şi un aer mai curat. Poate sună cinic, dar nu m-am gândit că rolul meu acolo va fi să salvez pădurea. Nici măcar nu am de ce şi de cine să o salvez, pentru că nu o atacă nimeni. Dimpotrivă, în toţi aceşti ani, de când m-am «retras» aici, am observat că mai toţi vecinii noştri sunt iubitori de natură. Nu s-au produs schimbări ale mediului înconjurător pe care să le resimţim. Pe oamenii cu care coabitez în Greenfield bănuiesc că pădurea din jur i-a făcut să vină, nu dorinţa sălbatică de a o distruge. În plus, înainte de a mă înhăma la avansuri, credite şi rate pentru apartament, am studiat bine proiectul şi am aflat care sunt planurile de viitor cu această zonă. Am analizat plusurile şi minusurile, am făcut media şi am decis să fac acest pas. Ce nu am reuşit să prevăd, însă, a fost îndârjirea unui ONG de mediu, Eco-Civica pe numele său, care a devenit «avocatul» nostru numărul unu în lupta cu propriul nostru confort.

Aliaţi de nădejde îi sunt cei din USR, un partid plin de intenţii bune, pe care, de alfel, l-am şi votat, dar care reuşeşte, de cele mai multe ori, să dea cu bâta în baltă.

Trist este că singurele victime ale acestei lupte surde dintre dezvoltator, ONG-uri şi partidele politice suntem noi, oamenii acestui cartier. Foarte interesant este că un ansamblu vecin beneficiază de acelaşi drum forestier, pe lângă grădina zoologică. O constatare care poate fi făcută cu ochiul liber şi despre care s-a scris. Spre norocul locuitorilor de acolo, nici un ONG nu s-a autosesizat să-i ajute. În schimb, Vadul Moldovei nu doar că a fost închis cu o barieră, ci a şi fost transformat într-un şir de capcane peste care nici cu TAB-ul nu s-ar putea trece. În niciun caz şanţurile adânci apărute acolo peste noapte nu sunt opera naturii, ci a unor «protectori» ai ei. Şi uite-aşa, copleşiţi de cele mai bune intenţii, am salvat, rând pe rând, copacii, animalele şi liniştea din pădurea Băneasa. Am salvat tot, dar am uitat esenţialul. Ce facem cu noi, locuitorii? Pe ei cine îi salvează?".

Domnul care ne-a transmis sesizarea mai precizează că opinia locuitorilor din Greenfield, care îşi doresc ca Vadul Moldovei să fie redeschis, nu are importanţă pentru ONG-ul care a făcut demersuri în sensul închiderii drumului.

De asemenea, locatarul susţine că locuitorii organizează periodic acţiuni de curăţare a pădurii, de plantare de copaci în pădurea care mărgineşte Vadul Moldovei.

Sursa citată menţionează: "Oricât de bine intenţionat ar fi ONG-ul domnului Trifu (n.r Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica) şi oricât de protectoare ar fi doamna Clotilde Armand (n.r. preşedintele USR Sector 1), simt că e timpul să spunem şi noi clar şi răspicat ce vrem. Vrem, în primul rând, redeschiderea drumului Vadul Moldovei. Până acum, singura opoziţie la darea în folosinţă a acestei căi de acces a fost Eco-Civica. Nu am văzut vreun comitet de locatari Greenfield cu oameni scandalizaţi de faptul că vecinii lor mai insensibili trec cu maşina prin pădure, pe un drum care e public din 1979 şi care, brusc, în momentul apariţiei unui ansamblu rezidenţial, a atras atenţia domnului Trifu. Absolut toţi cei care stau aici îşi doresc acest drum redeschis, dar părerea lor nu are importanţă pentru domnii de la Eco-Civica. Imaginea de salvatori închipuiţi ai unor căprioare şi mistreţi «puşi în pericol» contrastează puternic cu grădina zoologică aflată la doi paşi. Acea închisoare pentru animale nu reprezintă o miză pentru domnul Trifu şi prietenii săi. Forţa protectoare a acestui ONG heirupist reuşeşte să blocheze dezbateri publice, să pună la îndoială hotărâri CGMB şi să prelungească calvarul căruia suntem supuşi zi de zi. Şi asta fără să le-o ceară nimeni dintre cei implicaţi direct în viaţa din Greenfield. Cu astfel de frânări mereu puşi pe apărat câte ceva îmi imaginez că Alpii ar fi fost şi acum nelocuiţi, fără staţiuni de schi, cu zero infrastructură. Pentru că - nu-i aşa? - din comuniunea om-natură, omul trebuie exclus, el nu contează.

Este foarte interesant cum alt mare cartier aflat nu foarte departe, Cosmopolis, ale cărui probleme cu mediul depăşesc cu mult problema drumului de acces prin pădure, de la Greenfield, nu i-a activat pe cei de la Eco-Civica. Probabil că nu au nici un interes să apere natura şi în acea zonă. Apropo, la toate acţiunile de curăţare a pădurii, de plantare de copaci, care se organizează periodic, de către noi, locatarii, în pădurea care mărgineşte Vadul Moldovei, nu am văzut nici un ONG de protecţie a mediului. Dar excesul de zel al unor compatrioţi face aproape imposibilă existenţa vreunui proiect aflat în preajma vreunui lac, pădure, lăstăriş, luminiş etc. Conform acestor «ultraşi verzi», evoluţia şi dezvoltarea unui oraş trebuie interzise. Ura pe care aceşti apărători ai mediului au acumulat-o în lupta cu bandiţii imobiliari se transferă oriunde, oricând, aproape fără discernământ. De furie că a fost afectat habitatul natural al unor căprioare, la un moment dat şi pe bună dreptate, aceşti oameni au devenit nişte mizantropi, pentru care totul complotează împotriva naturii. Singura variantă acceptată de ei este cea a traiului ca în Evul Mediu, fără nici unul din avantajele perfide ale invenţiilor cât de cât moderne, cum ar fi asfaltul sau electricitatea. În speranţa că şi opinia noastră, a cetăţenilor plătitori de taxe din Greenfield, contează, închei cu o mare rugăminte: domnilor de la Eco-Civica, nu ne mai salvaţi!".

Dezvoltatorul spune că lucrează la implementarea a trei soluţii alternative de acces în cartier

Contactaţi de către Ziarul BURSA, reprezentanţii Impact SA, dezvoltatorul cartierului Greenfield, ne-au transmis: "Impact SA a întreprins paşii necesari în vederea facilitării redeschiderii acestui drum, ultima acţiune constând în donarea către autorităţi a unei suprafeţe în valoare de două milioane de euro.

Paşii următori ţin de autorităţi, iar pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adresaţi direct acestora, Impact SA neavând dreptul de a comunica în numele lor.

În paralel, Impact SA lucrează la implementarea a altor trei soluţii alternative de acces, investiţie în valoare de 1,5 milioane de euro, care, de asemenea, va fi donată în momentul finalizării. În prezent, se urmăresc paşii necesari pentru obţinerea PUZ".

Primăria Sectorului 1: "CGMB a împuternicit Consiliul Local Sector 1 să efectueze demersuri pentru trecerea din domeniul public al statului şi administrarea «Romsilva» în domeniul public al Municipiului Bucureşti a suprafeţei de teren având destinaţia de drum forestier şi pădure"

Reprezentanţii Direcţiei Cadastru, Fond Funciar, Patrimoniu şi Evidenţă Electorală, din cadrul Primăriei Sectorului 1 ne-au transmis că Primăria Capitalei a început demersurile pentru ca drumul Vadul Moldovei să treacă din domeniul public al statului, în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

Sursele citate au declarat: "În baza Hotărârilor Consiliului Local Sector 1 nr.236/2017 şi 278/2017, administraţia locală a Sectorului 1 a efectuat demersuri către Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Regia Naţională a Pădurilor «Romsilva» în vederea trecerii din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Bucureşti a drumului cunoscut sub denumirea de Vadul Moldovei şi a terenului aferent acestuia, cât şi în vederea scoaterii din fondul forestier a suprafeţei efectiv necesare pentru realizarea căii de acces.

Ca urmare a solicitării exprese a Consiliului Local Sector 1, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, în data de 19.12.2017, Hotărârea nr. 608 prin care a împuternicit Consiliul Local Sector 1 să efectueze, în numele Municipiului Bucureşti, demersuri pentru trecerea din domeniul public al statului şi administrarea «Romsilva» în domeniul public al Municipiului Bucureşti a suprafeţei de teren având destinaţia de drum forestier şi pădure, necesară realizării unui drum de acces, conform prevederilor Legii 350/2001.

La următoarea şedinţă, Consiliul Local Sector 1 va lua act de acest mandat, iar apoi Aparatul de Specialitate al Primarului Sectorului 1 îl va pune în practică, prin efectuarea de studii de specialitate".

Fundaţia Eco-Civica: "N-am văzut ca acest grup de locatari, bine coordonat, să tragă la răspundere dezvoltatorul şi autorităţile pentru minciunile, dezastrul şi ilegalităţile din ansamblu"

Contactaţi de către ziarul BURSA în legătură cu situaţia locuitorilor din cartierul Greenfield, reprezentanţii Fundaţiei Eco-Civica ne-au spus că locuitorii din Greenfield sunt folosiţi ca masă de manevră de către deţinătorii de pădure din perimetrul respectiv.

Fundaţia Eco-Civica ne-a transmis: "Este pusă în aplicare o hotărâre definitivă a instanţei (n.r. privind închiderea drumului Vadul Moldovei), nu vorbim de un moft al Eco-Civicii, cum se vehiculează.

Facem eforturi deosebite pentru a păstra Pădurea Băneasa, iar locuitorii din Greenfield sunt folosiţi ca masă de manevră.

Orice drum prin Pădurea Băneasa va duce la dispariţia unei mari suprafeţe împădurite, pentru că deţinătorilor de pădure din acel perimetru le lipseşte o cale de acces pentru a transforma pădurea în cartier rezidenţial.

Se folosesc de câţiva indivizi, masa de manevră din Greenfield, pentru a face bulevard prin pădure.

N-am văzut ca acest grup (n.r. de locatari), bine coordonat, să tragă la răspundere dezvoltatorul şi autorităţile pentru minciunile, dezastrul şi ilegalităţile din ansamblu.

Mai mult, cu vreo două luni în urmă, CEO-ul dezvoltatorului a declarat în presă că el nu mai are nevoie de drumul prin pădure pentru că a rezolvat problemele de trafic apărute după închiderea drumului construit, ilegal, prin pădure.

În această situaţie, de ce primăria continuă promovarea unui bulevard prin pădure, atâta timp cât nu mai e nevoie de el, şi de ce autorităţile nu obligă dezvoltatorul să-şi construiască al doilea acces, din Şoseaua de Centură, şi să aducă utilităţile apă-canal, aşa cum îşi asumase, înainte de începerea construirii ansamblului?!

Tocmai, pentru a da cale de acces mafiei din Pădurea Băneasa şi transformarea în cartiere de fiţe.

Majoritatea locuitorilor din ansamblu au înţeles cum au fost folosiţi şi au devenit apărători, reali, ai pădurii, dar se tem de represalii din partea dezvoltatorului şi nu vor să iasă public".

Reprezentanţii Fundaţiei au mai precizat că speră ca autorităţile să facă lumină în acest caz, subliniind faptul că la nivelul ansamblului Greenfield şi al Pădurii Băneasa au avut loc ilegalităţi.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Cititorul se plânge degeaba.

    A votat USR, și-a delegat echipa de specialiști în care are încredere, ONG-ul Eco-civica urmând să-i facă viața mai frumoasă. De fapt, deja l- numit masă de manevră.

    1. eh, uite de aia se tot organizeaza alegeri, ca sa nu gresim o data pt totdeauna... oh, wait! :)

    Aparati padurea de maimutele urbane !!!

    Bravo USR. Bravo Eco-Civica pentru presiunile asupra autorităților să respecte legea. Dacă in cazul aeroportului Băneasa, acesta a fost practic închis când cocalarii din zonă și-au construit casele practic pe pista aeroportului și s-au plâns de zgomot, de data asta cocalarii din Greenfield trebuie să respecte legea.

     

    Dintr-un reportaj de Mircea Apostolescu, Radio București FM: 

     

    Situaţia juridică a „Vadului Moldovei” 

     

    Din respectivul drum forestier, cunoscut în zonă şi ca „Vadul Moldovei”, 800 de metri sunt încadraţi în categoria „drum forestier”, iar 350 de metri sunt încadraţi în categoria de folosinţă „fond forestier”. Pe aceasta din urmă porţiune, drumul a fost creat în mod ilegal de către dezvoltatorul ansamblului rezidenţial de lux „Greenfield”, care a defrişat arbori, în pădure. În această acţiune, dezvoltatorul s-a folosit, în mod abuziv, de o ordonanţă preşedenţială şi a beneficiat de complicitatea autorităţilor, acuză Dan Trifu. 

     

    Istoricul scandalului „GREENFIELD” 

    După 9 ani de procese câştigate, ONG-urile de mediu au reuşit, în primăvara anului trecut, să forţeze Romsilva să închidă drumul forestier, în speţă cei 350 de metri din categoria de folosinţă „fond forestier”. Trebuie menţionat faptul că legislaţia în vigoare, Codul Forestier, interzice orice acces auto în zonele a căror categorie de folosinţă este de „fond forestier”, iar pe cei 800 de metri aflaţi în categoria „drum forestier” se permite doar accesul autovehiculelor Ocolului Silvic. 

    1. PS: Dacă ar fi cetățeni cu simț de răspundere, ar merge cu bicicleta pe drumul forestier prin pădure. Nu cu jipanele lor călcând vulpi, iepuri și alte animale.

       

      Nu înțeleg. Toți sar în sus și protestează când Belina trece de la stat la stat fără nicio schimbare a destinației, tot pescuitul rămâne ocupația de bază. Iar când un drum forestier dintr-o pădure se lărgește pentru interesele unui dezvoltator imobiliar cu încălcarea flagrantă a legii, DNA-ul nu este pe nicăieri iar tefeliștii se prefac că plouă. 

      Drumul trebuie închis circulației auto publice. Case closed. Locuitorul care v-a scris nu are decât să folosească singurul drum de acces legal. 

      eu locuiesc in greenfield, ma consider un cetatean cu simt de raspundere, nu am "jipan" si nu am calcat in viata mea un animal. Sincer, mi-e greu sa merg cu bicicleta prin padure carand cumparaturi, lucruri pe care le folosesc la job, etc... sper totusi ca nu ai vorbit serios si ca ai facut o gluma

      A fost un soi de pamflet. Dacă chiar considerând cazul tău și am presupune că toți locuitorii (deși asta este o mare exagerare) sunt membri Greenpeace, numărul vostru, al locuitorilor de acolo, vă transformă în amenințare pentru natură. Nu caracterul individual al fiecăruia.

       

      Motivul pentru care un drum într-un fond forestier nu este deschis circulației publice este faptul că numărul de mașini și frecvența circulației afectează natura. Un ecologist într-o mașină nu produce prea mare rău dacă merge de două ori pe zi. De aia pădurarii sau echipele de cercetători au drept de acces. Ei merg suficient de rar. Doi ecologiști, doi pădurari vor avea și ei drept de acces. Sunt suficient de puțini. Chiar și trei ecologiști, trei pădurari vor fi neutri pentru mediu. 500 de ecologiști plecând dimineața unul după altul și revenind seara.... asta nu mai este o activitate neutră pentru natură. Numărul vostru de locuitori în zonă afectează echilibrul pădurii și al naturii. 

      Până la urmă, ce îmi pasă mie.... puneți-o la pământ, dă-o naiba de pădure. În asta ne-am încurcat acum? 

      Lucrurile pot fi vazute din mai multe unghiuri si depinde de apetitul fiecaruia de a rezolva sau a genera scandal. Nu locuiesc in Greenfield, asa ca nu am nici o miza personala, dar 500 de masini care stau la coada pe o strada mica ca sa ajunga intr-o intersectie, inseamna 500 de masini cu motoarele la RELANTI in cea mai mare parte a timpului. Stim cu totii ca un motor la relanti emite, de la caz la caz, cam de 2 - 3 ori mai multe noxe decat acelasi motor in mers - este un fapt tehnic ca motorul la relanti este pe la 800 rot/min iar motorul este gandit sa functioneze optim de pe la 2500 rot/min in sus (in functie de model si treapta de viteza). Nu este rostul unei dizertatii tehnice aici, dar FAPT este ca 500 de masini polueaza in conditiile de fata cam cat 1000-1500 masini in cel putin 2 momente ale zilei. Vina este a dezvoltatorului dupa parerea mea. Nu are rost sa infieram cumparatorii ca si-au cumparat locuinte acolo (platind mai mult decat in alte zone). Nu are rost sa infieram nici ONG-ul respectiv , cu toate ca se pare ca a actionat cumb=va asimetric si partizan in raport cu dezvoltarea imobiliara vecina celor din Greenfield. Cred ca autoritatile ar trebui sa-i jupoaie un pic pe cei de la Impact si sa rezolve problema cu drumul alternativ de care se vorbeste. Treaba cu valoarea de 1,5 milioane a terenului cedat catre primarie cred ca este o gogorita - ma refer la valoarea terenului. Probabil ca era valoarea de dinainte de 2008. Un lucru este clar pentru mine: oamenii aceia trebuiesc ajutati de catre Primarie -cu solutii corecte in circumstantele date- pentru ca asa este bine si pentru cei din Greenfield si pentru noi ceilalti care n-avem nevoie de INCA 500 de masini care sa stea zeci de minute cu motoarele la relanti. In fiecare zi. pentru toata viata lor si a noastra a celorlalti. Nu castiga nimeni, dimpotriva pierdem cu totii.

    Sunt proprietar de 9 ani la Greenfield, "problema" de acces in complex este unul din exemplele terorii la care sunt supusi Romanii de catre ONG-le finantate din afara, ONG-le care fac multa demagogie, ca ar reprezenta interesele oamenilor, dar in fapt reprezinta doar niste interese private, politice, geopolitice si de spalare de bani. Discutiile interminabile cu niste sociopati nu prea isi au rostul, autoritatile trebuie sa acctioneze ferm, conform legii si in interesul cetateanului. DRUMUL TREBUIE REDESCHIS si punctum. P.S. Acei locatari ai Greenfield care vor sa "salveze" natura sunt doar niste ipocriti, care initial au cumparat ei si sau bagat in sanul naturii si peste natura, sunt invitati sa-si construiasca case pe maidan si campie, acolo sa o salveze prin a o impaduri si ingriji cu adevarat.

    1. Nu vreau sa par socat de asa-zisele argumente ale dvs si sustinatorilor ce doresc re- deschiderea drumului prin padure , dar totusi asta mi se intampla !!! Este trist ca încercați să "propovaduiti" cauza doar prin manipulare , ignorand cauzele reale , ignorând legea !!! A spus un filozof englez: "Cu un om ignorant , niciodată nu vei castiga o disputa" . Ca atare , dupa ce va documentati si veti citi dosarele "drumului prin padure" ce s-au judecat timp de 10 ani si au avut de-a lungul celor 10 ani , sentințe si hotărâri judecatoresti de INCHIDERE A DRUMULUI PRIN PADURE si ANULARE PUZ GRENNFIELD , ar trebui sa puteti discuta in cunostinta de cauza si astfel sa va schimbati abordarea, chiar daca va veti simti păcălit , jefuit, tâlhărit, etc . Pana atunci , va doresc SUCCESURI !!!!

    Nu am locuinta in acest cartier dar mi se pare o prostie crunta. Se taie cate o padure de marimea celei de acolo in fiecare saptamana ilegal si marele ONG blocheaza salveaza planeta cu un drum blocat. Mergeti pe munte si opriti defrisatul nu un drum cu 2 benzi. Ipocrizie la maxim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb