CITR a tranzacţionat, în urma unei licitaţii, activele agroindustriale ce compun fabrica de ulei Mândra în valoare de 8.960.000 milioane lei (aproximativ 1.8 milioane euro).
Pachetul de active, vândut de CITR din rolul de administrator judiciar, al Mândra SA, societate aflată în reorganizare, include Fabrica de Ulei Mândra şi bunurile imobile şi mobile aferente.
"Tranzacţionarea fabricii Mândra este un pas important şi, totodată, o continuare a eforturilor noastre de a găsi investitori cu o viziune amplă asupra viitorului business-urilor din România, care îşi doresc să pună în valoare activele achiziţionate, cu scopul de a genera mai departe, valoare în economie. Fabrica de ulei aflată în patrimoniul Mândra SA, un punct foarte important pe harta agroindustrială a României, a avut un rol istoric semnificativ în prelucrarea şi distribuirea produselor agricole şi a derivatelor agroalimentare. Potenţialul activelor vândute nu este însă limitat la dezvoltarea industriei agricole, ci oferă multiple alte posibilităţi de transformare, extindere sau utilizare a spaţiului pentru domenii noi, variate", declară Florin Constantin, Partener CITR.
Activul vândut, compus din teren în suprafaţă de 21.317 mp, clădiri, anexe imobiliare, utilaje, echipamente şi linii tehnologice aferente fabricii oferă posibilitatea de utilizare în domeniul procesării uleiului, precum şi în alte scopuri industriale sau chiar dezvoltarea de proiecte imobiliare comerciale, de retail, rezidenţiale sau mixte.
Fabrica de Ulei Mândra se află într-o zonă uşor accesibilă a judeţului Vaslui, în proximitatea surselor de materie primă situate în Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Bacău, precum şi Republica Moldova, o poziţie cheie din punct de vedere logistic.
Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitaţie publică la o valoare de piaţă de peste 90%, după ce companii importante din industrie şi agribusiness la nivel local şi naţional au manifestat interes şi au luat parte la licitaţie.
Istoria fabricii de ulei Mândra
Mândra SA Bârlad provine din fosta Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad şi a luat fiinţă ca fabrică de ulei, în 1911, pe teritoriul actual, ca urmare a iniţiativei marelui industriaş român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acţionate cu abur produs de o locomotivă.
De atunci, fabrica a trecut constant prin procese de modernizare şi retehnologizare. În zilele noastre, fabrica este recunoscută pentru calitatea produselor şi serviciilor furnizate, creatoare a mărcilor de ulei Floris şi Clariol. În primăvara anului 2018, fabrica de ulei din Bârlad s-a confruntat cu un incendiu care a distrus peste 80% din Secţia de Presare, afectând atât echipamentele tehnologice de producţie cât şi clădirea. Din acest punct a început declinul financiar al companiei.