CLAUDIA NEMAT, DEUTSCHE TELEKOM: "Vrem o fuziune integrală între Romtelecom şi Cosmote"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 15 septembrie 2014

"Vrem o fuziune integrală între Romtelecom şi Cosmote"

Răzvan Cotovelea, ministrul pentru societatea informaţională, aprecia în aprilie că preferă negocierea directă de vânzare a acţiunilor pe care statul le deţine la Romtelecom

Pachetul deţinut de stat ar valora între 300 şi 600 de milioane de euro

Deutsche Telekom ar vrea ca Romtelecom şi Cosmote să fuzioneze, în timp ce statul român are la vânzare pachetul de 45,99% pe care îl deţine la Romtelecom.

"Avem o ţintă clară pentru România, să avem o fuziune integrală (n.a între Romtelecom şi Cosmote) şi asta nu înseamnă doar o fuziune legală, înseamnă funcţiuni şi reţele integrate", a declarat, la finalul săptămânii trecute, Claudia Nemat, membru în Board-ul Deutsche Telekom pentru Europa, la rebrandingul celor două companii în "Telekom România".

"Telekom Romania Communications" (Romtelecom) este deţinută de grupul elen OTE (aproximativ 54% din acţiuni) şi statul român (circa 46% din acţiuni), iar acţionarul majoritar al grupului elen este grupul german Deutsche Telekom (40%).

În privinţa vânzării acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom, Nikolai Beckers, CEO Telekom România Group, care deţine funcţia de CEO Romtelecom şi Cosmote România începând din 1 aprilie 2013, a precizat, citat de Hotnews, că în acest proces "mingea este acum în terenul Guvernului", care nu a finalizat evaluarea privind modul în care doreşte să facă privatizarea: "Mai întâi Guvernul trebuie să-şi termine evaluarea şi să ne spună ce doresc, noi vom reveni şi cred că în cele din urmă toţi vom fi de acord că fuziunea este un proces bun. Dacă şi când - vom vedea cum va evalua acest proces. Poate fi finalizat în 2014? Cred că este un termen cam ambiţios".

Surse din piaţa de capital ne-au declarat că procesul de stabilire a strategiei de vânzare a pachetului de acţiuni al statului este în curs, iar, la finalizare, autorităţile române vor decide care este cea mai bună metodă de înstrăinare a acţiunilor.

Ministerul pentru Societatea informaţională (MSI) a semnat în data de 28 februarie 2014 împreună cu reprezentanţii consorţiului format din SSIF Swiss Capital (lider de consorţiu), UBS Limited, Muşat şi Asociaţii SPARL şi BT Securities contractul pentru servicii de consultanţă în procesul de finalizare a privatizării Romtelecom.

Obligaţiile consultantului constau în furnizarea de servicii de consultanţă, elaborarea şi implementarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii era 11 august 2014, cu precizarea că acest termen poate fi prelungit, în funcţie de circumstanţe. Consultantul va câştiga 2,085% din profitul brut obţinut din vânzarea tuturor sau a unei părţi a acţiunilor Romtelecom, iar dacă tranzacţia acţiunilor deţinute de stat nu se realizează consultantul nu primeşte nimic.

Varianta ofertei publice iniţiale pentru pachetul deţinut de statul român (45,99%) pare să nu mai fie agreată la Ministerul pentru Societatea Informaţională, deoarece în luna aprilie a acestui an noul ministru Răzvan Cotovelea s-a arătat favorabil negocierii directe: "Tind să cred că negocierea directă este cea mai bună variantă". Brokerii s-au arătat contrariaţi de afirmaţiile ministrului privind preferinţa pentru negociere directă.

Ministrul aprecia la acea vreme că pachetul deţinut de stat ar valora între 300 şi 600 de milioane de euro: "Valoarea reală a pachetului Romtelecom se situează între 300 şi 600 milioane de euro şi, cu siguranţă, va fi o negociere foarte dură, pentru că noi credem că acest operator are un potenţial de piaţă extraordinar, numai dacă ne referim la investiţiile care sunt în curs de pregătire şi la investiţiile care vor urma în perioada imediat următoare finanţate din fondurile europene în perioada 2014-2020. Cuantificând acest potenţial, credem că este absolut necesar să cerem un preţ corect, care să reflecte faptul că Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piaţa locală".

Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat din anul 2001 de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital. Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Romtelecom şi Cosmote - sub brandul Telekom România

Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications sunt noile denumiri ale operatorilor Romtelecom şi Cosmote România, schimbarea fiind parte a procesului de adoptare a brandului "Telekom" al grupului german Deutsche Telekom.

Deutsche Telekom deţine 40% din OTE Grup (Grecia), acţionarul majoritar al celor doi operatori telecom locali, care, anul trecut, au avut afaceri cumulate de 1,07 miliarde de euro.

Telekom Romania intră pe piaţă cu conceptul "one-stop-shop". Pe o singură factură, clienţii Telekom Romania Communications vor avea acces la servicii integrate de comunicaţii, respectiv acces la conexiuni broadband mobil şi fix, voce mobilă şi fixă şi, de asemenea, divertisment TV.

Mai mult, toate pachetele de servicii ale Telekom Romania Communications vor include acces la noul Telekom TV interactiv, sub formă de servicii web şi mobile.

Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul evenimentului care a anunţat trecerea la noul nume Telekom România, că investiţiile realizate în infrastructurile celor doi operatori au atins un miliard de euro şi a mulţumit reprezentanţilor Deutsche Telekom pentru cele 7.000 de locuri de muncă care aparţin grupului: "Lansarea brandului «T» este cel mai simplu şi mai clar semn de încredere şi angajament pentru piaţa românească şi vreau să mulţumesc celor care au lucrat la lansarea acestuia. Prezenţa grupurilor putenice în România arată că ţara noastră este o piaţă regională semnificativă".

Sub brandul Telekom Romania vor fi furnizate servicii de telecomunicaţii fixe şi mobile complete pentru o comunitate de aproximativ 10 milioane de contracte de servicii. Prin cei doi operatori, noul brand acoperă servicii integrate de telecomunicaţii, respectiv servicii de voce şi date mobile 3G şi 4G, telefonie fixă tradiţională, internet de mare viteză şi televiziune pe mai multe tehnologii, inclusiv IPTV, precum şi conţinut şi exclusivităţi. Pentru clienţii business, noul brand va include un portofoliu complet de soluţii IT&C, care va veni în sprijinul activităţii acestora.

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicaţii. Acţionari sunt grupul elen OTE - 54,01% şi Ministerul pentru Societatea Informaţională - 44,99%. Anul trecut, compania a raportat venituri totale de 609,5 milioane de euro, în scădere cu 1,6% faţă de 2012.

Profitul operaţional înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a fost de 147,7 milioane de euro la nivelul întregului an, în scădere cu 11,1% comparativ cu 2012.

Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote România) este al treilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, după Orange România şi Vodafone România. În 2013, veniturile au scăzut cu 0,9%, la 458,5 milioane de euro. Profitul operaţional pro forma înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) a fost 119 milioane de euro, cu aproape 1% mai redus faţă de 2012. Operatorul mobil are ca acţionari pe Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% şi Romtelecom - 30%.

Nikolai Beckers, CEO Telekom Romania Group, care a deţinut funcţia de CEO Romtelecom şi Cosmote România începând din 1 aprilie 2013, a declarat: "Piaţa din România se caracterizează prin infrastructură solidă şi o concurenţă la nivelul preţurilor. Este o piaţă plină de provocări şi pretenţioasă din punct de vedere al consumatorilor. Aceasta este marea provocare, să includem toate aceste aspecte într-un pachet care să ne asigure un succes durabil".

Telekom Romania este un brand care aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile de top la nivel mondial, cu peste 142 milioane de clienţi pentru servicii mobile, 31 milioane de linii fixe şi peste 17 milioane linii broadband (la 31 decembrie 2013), potrivit Mediafax. Grupul german furnizează produse şi servicii fixe, comunicare mobilă, Internet şi IPTV pentru consumatori şi soluţii IT&C pentru clienţi din mediul de business.

Deutsche Telekom este prezent în aproximativ 50 de ţări şi are circa 229.000 angajaţi la nivel mondial. Grupul a consemnat venituri de 60,1 miliarde euro în anul financiar 2013, mai mult de jumătate din această sumă fiind obţinut în afara Germaniei.

Nikolai Beckers, CEO Telekom România Group: "Piaţa din România se caracterizează prin infrastructură solidă şi o concurenţă la nivelul preţurilor. Este o piaţă plină de provocări şi pretenţioasă din punct de vedere al consumatorilor".

Cotovelea: "Ne aşteptăm să vedem şi în viitor o evoluţie economică pozitivă a celor două companii"

Răzvan Cotovelea, care a lipsit de la evenimentul de lansare a Telekom România, a transmis mesajul următor: "În România, beneficiem de una dintre cele mai active pieţe de telecomunicaţii europene, cu o dinamică constantă şi, uneori, cu evoluţii spectaculoase. Într-un timp foarte scurt pentru români, am trecut pe rând de la 2G, la 3G şi 4 G. Plătim unele dintre cele mai mici costuri pentru serviciile de telecomunicaţii din Uniunea Europeană şi am fost printre primii cetăţeni europeni care au avut acces la 4G(...) Din punct de vedere al statului român pe care îl reprezentăm la nivel de acţionariat, ne aşteptăm să vedem şi în viitor o evoluţie economică pozitivă a celor două companii".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pentru stratul roman listarea romtelecom si vânzarea acțiunilor prin bursa este mult mai avantajoasa decât vânzarea directa

    Daca acțiunilor sunt pe bursa statul încasează an de an impozite si taxe pe tranzacții si câștiguri bursiere,iar dezvoltarea bursei atrage mari investitor străini , adică capital străin 

    Cum poate o persoană sa decidă ca se face vânzare directa daca varianta pe bursa aduce mai multi bani României pe termen scurt , mediu si lung?

    Ar fi de dorit ca statul roman sa amane cu cativa ani vanzarea pachetului de actiuni, daca doreste sa obtina mai multi bani pe el, iar atunci cand o va face (peste 3 luni sau peste 10 ani), sa aiba loc prin intermediul bursei noastre. Dealtfel ilustrul nostrum parlament care consuma mult si ofera nimic la schimb poulatiei, ar trebui sa emita o lege simpla prin care toate vanzarile de actiuni detinute de statul roman sa aiba loc prin intermediul pietei de capital. Simplu, transparent si avantajos pentru tara asta (si nu pentru altii, de pe alte meleaguri).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb