Claudiu Cazacu, XTB România: "Sectorul AI, prins între repere etice şi nevoia de profit"

Miscellanea / 23 noiembrie 2023

Claudiu Cazacu, XTB România: "Sectorul AI, prins între repere etice şi nevoia de profit"

Dinamica evenimentelor din domeniul inteligenţei artificiale (AI) nu este generată doar de tehnologie, lansări de versiuni noi şi aplicaţii tot mai puternice. În ultimele zile, lumea a urmărit schimbări rapide şi dramatice care descriu o competiţie de proporţii. În joc este viziunea pentru viitorul tehnologiei AI, cu impact major asupra societăţii. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, sectorul inteligenţei artificiale va fi dominat, în continuare, de disputa între considerentele referitoare la dezvoltarea generală a societăţii şi nevoia de profit.

Anunţul recent al separării dintre compania OpenAI şi CEO-ul său Sam Altman a generat reacţii puternice, având în vedere rolul major pe care îl are creatoarea ChatGPT în definirea peisajului AI. Microsoft, investitor major în companie, a oferit imediat conducerea unei noi divizii de AI pentru fostul CEO al OpenAI, care ar fi găzduit totodată şi o bună parte din echipa de dezvoltare.

"Când 90% din echipă a ameninţat că va pleca dacă membrii Consiliului de Administraţie nu revin asupra deciziei de concediere a lui Altman, lucrurile au luat o întorsătură nouă. Boardul OpenAi şi-a menţinut poziţia pentru o vreme, crescând tensiunea la nivelul companiei, dar şi în rândul investitorilor. Forul de conducere ar fi avut posibilitatea să ducă o lungă bătălie în justiţie, generând ruperea companiei. Totodată, ar fi creat unui nou jucător în peisajul deja competitiv al AI, dar şi o încetinire a progresului şi pierderi pentru investitorii existenţi. Cel mai afectat dintre aceştia ar fi fost Microsoft", explică Claudiu Cazacu.

Acţiunile producătorului de software au atins un maxim istoric, purtate de optimismul pentru serviciile construite pe baza inteligenţei artificiale şi a rezultatelor foarte bune din trimestrul al treilea. Aşteptările de profit au fost depăşite cu 12%, cu o creştere de 27% faţă de anul anterior. Iar propunerea de a primi într-o divizie nou creată mare parte din fostul OpenAI a fost văzută drept o mişcare de geniu.

Acum, odată cu revenirea lui Sam Altman la conducere şi cu remodelarea CA-ului, Microsoft va primi, cel mai probabil, un cuvânt greu de spus în conducerea organizaţiei. Deşi aceasta a pornit la drum cu ideea de non-profit, compania a devenit ulterior un vector de produse deschise comercial. "În centrul disputei dintre investitorul major Microsoft şi fondatorii ChatGPT a fost tocmai viziunea diferită despre viteza şi direcţia de creştere a inteligenţei artificiale. OpenAI nu ascunde că ambiţia este crearea AGI, respectiv inteligenţă artificială generală. În acelaşi timp, misiunea iniţială, de a se asigura că AI este în beneficiul întregii umanităţi, e interpretată diferit de membrii board-ului, de angajaţi şi conducere", punctează analistul XTB România.

Potrivit lui Cazacu, acolo unde unii văd pericole majore şi ar dori o încetinire, alţii văd o cursă în care o clipă de răgaz în lansarea unor produse şi în cercetarea pentru altele noi ar crea spaţiu pentru alţi concurenţi. Unul dintre membrii CA-ului OpenAI chiar a spus-o: "dacă zero ar fi pauză totală şi 10 viteza maximă, am vrea să ajungem la 1-2". Or, investitorii care finanţează infrastructura foarte costisitoare, atât ca echipamente cât şi ca resurse de menţinere în funcţiune, văd oferirea de produse cu plată către public drept esenţială pentru echilibrul financiar al firmei.

Pe de altă parte, oponenţii AI spun că riscurile la adresa societăţii, care decurg dintr-o folosire rău intenţionată a uneltelor şi poate dintr-o dezvoltare a acestora în direcţii periculoase, sunt prea mari pentru a lăsa considerente de profit să dicteze în acest domeniu esenţial.

Sursele de finanţare a proiectelor mari, motiv de dispută

O altă nemulţumire invocată faţă de Altman a fost "lipsa de sinceritate", cu referire la iniţiativele sale pentru strângerea de fonduri de la entităţi cu resurse ample, precum Softbank sau fonduri suverane din orientul Mijlociu. Banii ar fi destinaţi unor mega-proiecte, precum un echipament care poate fi purtat şi operat prin inteligenţă artificială sau construirea unui cip specializat pe AI care să concureze cu NVidia. Plăcile grafice specializate furnizate de companie generează, în prezent, un cost masiv, de ordinul miliardelor de dolari, pentru cei care antrenează modele de tip LLM, precum cele folosite de OpenAI. Implicaţiile revenirii şi, se poate presupune, ale creşterii influenţei lui Altman la OpenAI ar putea fi majore pentru NVidia în viitor.

Deocamdată, compania se tranzacţionează în apropierea maximelor istorice, după rezultate excepţionale: o creştere de 206% a veniturilor şi un profit de aproximativ 13 ori mai mare faţă de acum un an. Acţiunile au scăzut uşor miercuri, cu 2,5%, pe seama avertismentului cu privire la impactul unor restricţii privind exportul către China. Potrivit lui Claudiu Cazacu, este încă devreme pentru a vorbi despre o concurenţă ameninţătoare din partea AMD sau a altor producători, cu atât mai mult din partea proiectului lui Sam Altman. Însă efervescenţa integrată în cotaţiile NVidia ar putea fi temperată de astfel de anunţuri.

Evenimentele din jurul OpenAi aduc în lumină o dispută majoră referitoare nu doar la modul în care va fi condusă compania, ce produse va lansa şi cum vor fi ele finanţate, ci la o chestiune esenţială pentru societate: cum trebuie dezvoltat, în ce ritm şi cu ce mijloace de protecţie domeniul inteligenţei artificiale. Guvernele au în plan norme şi regulamente, dar industria se mişcă cu o agilitate diferită de alte epoci. "Dezbaterea asupra modului optim de a merge mai departe cu AI devine, astăzi, şi mai importantă. Dincolo de competiţie, colaborarea pentru crearea unui cadru de reglementare rezonabil, cu instrumente de verificare în sistem public-privat, ar putea fi o condiţie necesară pentru o creştere echilibrată, benefică pentru întreaga societate" mai arată consultantul XTB România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb