CLAUDIU CAZACU, XTB: "Toţi ochii investitorilor se îndreaptă azi spre Statele Unite"

G.B
Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2022

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB

Rezerva Federală decide, astăzi (miercuri), politica monetară, într-una din cele mai importante şedinţe ale ultimei perioade.

Întrunirea vine într-o perioadă în care bursele simt valuri de vânzări care, dacă nu vor fi urmate de reveniri, aduc cea mai proastă performanţă de criza financiară din 2008, atrage atenţia Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

O anume recuperare a încrederii în investiţiile în monede virtuale după noi interziceri de utilizare a criptomonedelor în ţări emergente este la nivel de tentativă, în prezent.

Cu nervii întinşi, investitorii au în atenţie rezultatele unor giganţi din domeniul tehnologiei. Tesla urmează în seara aceasta, iar mâine e programat Apple.

Indicele american S&P500 a pierdut 8,1% în ianuarie (până azi la ora 11), după ce fusese luni, la minime, la -11,6% (doar de la începutul anului).

Nasdaq, unde sunt incluse nume importante din tehnologie, a pierdut până la momentul editării -12,5%, cu minime recente la -16,1% în ianuarie, se arată într-o analiză a XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia şi realizată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB.

Spaţiul de mişcare al băncii centrale din SUA e îngust: pe de o parte, investitorii arată deja o preocupare vizavi de încetinirea economiei şi impactul pe care l-ar avea dobânzi mai mari, pe de alta, inflaţia nu poate fi lăsată să zburde, fiindcă ulterior costurile de a o aduce în limite normale ar fi enorm.

Indicele PMI al Markit a arătat aproape o oprire a creşterii în sectorul serviciilor în SUA, cu o valoare de 50.8, de la 57 (!) în decembrie, ajungând aproape de linia neutră, deşi pentru sectorul de producţie industrială, lucrurile arată relativ mai bine, 55 de puncte. Şi acolo, totuşi e o pierdere de viteză de la 57.7. Totuşi, inflaţia a ajuns la 7% anualizat în SUA, nivel nevăzut în aproape 4 decenii.

În astfel de momente foarte sensibile, bursele pot fi uşor îndemnate să urmeze cu rapiditate ajustări de schimbări în aşteptări.

De la Fed se aşteaptă mai ales semne în legătură cu dobânda de referinţă, nivelul sugerat al acesteia până la finalul anului şi, implicit, numărul de etape de majorare, dar şi informaţii despre programele de lichiditate.

Cu cât dobânda ar ajunge mai sus, cu atât presiunea pe burse ar putea fi mai puternică, avertizează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB.

În plus, se estimează că în martie vor fi oprite injecţiile de lichiditate, şi în lunile următoare va începe chiar retragerea unei părţi din aceasta.

Disparitatea între dobânda actuală (0 - 0,25%) şi inflaţie a făcut să apară solicitări de majorare chiar cu 0.5 puncte, un pas pe care un oficial Fed l-a catalogat drept foarte puţin probabil.

În mod curent, se aşteaptă o majorare în martie, şi încă una sau două până la final de iunie.

Probabilitatea pentru o dobândă de 0,5 - 0.75% în iunie este de 45.3%, şi 44.6% pentru 0.75 - 1%, potrivit traderilor pe rata dobânzii de la CME.

Pentru decembrie, cel mai probabil scenariu este de 4 majorări, până la 1 - 1,25%, însă sunt 23.8% şanse pentru 1,25 - 1,5% şi chiar 8,8% pentru 1,5 - 1,75%.

Dacă după şedinţa de azi traderii văd şanse mai mari pentru dobânzi de 1,5% în decembrie, este probabil ca bursele să se afle, din nou, sub presiune, apreciază Caludiu Cazacu.

Pieţele au fost serios afectate şi de vânzările masive din domeniul criptoactivelor.

Bitcoin a pierdut 20,8% de la începutul anului, 45,8% din vârf, până azi la 11.30. Ethereum a coborât cu 48,4% din vârf, pierzând 32% doar anul acesta.

În total, valoarea pieţei a scăzut la 1,69 trilioane de dolari de la aproape 3 trilioane în vârf. Dimensiunea pieţei e suficient de mare încât pierderile din tărâmul cripto să aibă conotaţii în pieţele de capital.

Pierderea încrederii a dus la spargerea pragului de 40.000 al Bitcoin, care încearcă acum o consolidare. O anume recuperare a încrederii în investiţiile în monede virtuale după noi interziceri de utilizare a criptomonedelor în ţări emergente este la nivel de tentativă în prezent.

Cu nervii întinşi, investitorii au în atenţie rezultatele unor giganţi din domeniul tehnologiei.

Microsoft, cu rezultate foarte bune, şi vânzări de peste 50 de mld. dolari, pentru prima dată în istorie, a înregistrat pierderi în sesiunea prelungită (after-hours) până când conducerea a oferit o perspectivă încă şi mai optimistă asupra segmentului cloud.

Felul în care acţiunea Microsoft s-a mişcat, foarte volatil şi oscilant, ar putea fi o indicaţie pentru reacţia altor favoriţi ai investitorilor.

Tesla urmează să raporteze după închiderea bursei în SUA (după 11 seara ora României), iar mâine e programat Apple, într-un mediu în care "foarte bine" faţă de aşteptări ar putea să nu fie de ajuns pentru a feri acţiunile de vizibile fluctuaţii temporare, concluzionează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La ce ora?

    Ochii spre SUA si urechile spre Rusia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb