CLAUDIU CERCEL, BRD : Ne aşteptam ca scăderea PIB-ului ţării noastre să fi fost de 6%, în 2020

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2021

Claudiu Cercel

Claudiu Cercel

Acoperirea cu provizioane a activelor neperformante a sistemului bancar din ţara noastră este printre cele mai bune din Europa, a spus directorul adjunct al BRD

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) se aşteaptă la o scădere a Produsului Intern Brut al ţării noastre la circa 6%, în acest an, a spus ieri Claudiu Cercel, director general adjunct - coordonator pol pieţe financiare în cadrul BRD, cu ocazia conferinţei în care instituţia şi-a prezentat rezultatele preliminare pentru anul trecut.

Claudiu Cercel a declarat : "Anul 2020 rămâne în memoria noastră ca anul pandemiei, iar acest lucru a avut un impact important asupra economiei. Din păcate, după circa nouă ani de ciclu de expansiune economică puternică, cu Produsul Intern Brut al Românei crescând cu peste 3% (n.r, anual), anul trecut PIB-ul a scăzut, în special din cauza trimestrului al doilea, când scăderea a fost de puţin peste 10%. Iar revenirea care a urmat începând cu trimestrul al treilea, pentru care avem date în acest moment, nu a fost în măsură să compenseze scăderea pentru întregul an, care ne aşteptăm să fie în jur de 6%".

Directorul general adjunct al BRD a subliniat că, ţinând cont de contextul general creat, la nivelul economiei au apărut tendinţe dezinflaţioniste, indicele Preţurilor de Consum încheind anul trecut cu puţin peste nivelul de 2%, în vreme ce inflaţia medie a marcat o scădere de 2,6%, în comparaţie cu puţin sub 4% în 2019.

"Impactul macroeconomic puternic a necesitat intervenţii importante din partea autorităţilor pentru a sprijini economia. Banca Centrală, în tandem ceea ce au făcut alte bănci centrale din regiune şi din lume, a asistat economia şi sistemul financiar în primul rând prin reducerea de dobândă. În anul 2020 dobânda a scăzut cu 100 de puncte de bază, urmată de încă o scădere de 25 de puncte de bază la începutul acestui an. Dobânda de politică monetară în acest moment este 1,25%, superioară altor din alte ţări din regiune, dacă ne referim de pildă la Cehia, Polonia, Ungaria şi chiar Serbia, care au dobânzi la sau sub 1%", a spus Claudiu Cercel.

De asemenea, s-a realizat un prim exerciţiu de relaxare cantitativă, a spus directorul adjunct al BRD, indicând către achiziţii de titluri de stat în monedă locală din piaţa internă sau chiar şi injecţii de lichiditate în sistem, prin intermediul operaţiunilor Repo.

"Din nou putem constata că, aceste operaţiuni au fost semnificativ mai mici decât cele înregistrate în alte ţări din regiune şi nu au mai fost prezente după luna septembrie", a precizat directorul BRD, adăugând: "În urma acestor operaţiuni de injecţie de lichiditate, dobânzile din piaţa interbancară au scăzut. De exemplu ROBOR la trei luni care este cel mai important indice de dobândă ce influenţează mecanismul de transmisie monetară a scăzut la circa 2% în decembrie 2020, media acestui indicator scăzând cu circa 74 de puncte de bază în anul 2020, faţă de anul 2019".

Pe lângă sprijinul acordat economiei de banca centrală, şi Guvernul a venit cu numeroase măsuri de susţinere, cum ar fi şomajul tehnic, amânarea obligaţiilor de plată ale contribuţiilor sociale sau a altor taxe şi, foarte important, programe de sprijin a creditării, prin emiterea unor garanţii de stat, a adăugat Claudiu Cercel.

"În ciuda contextului dificil, sistemul bancar românesc a continuat să aibă indicatori puternici, printre cei mai buni din Europa, fie că vorbim de indicatorii de adecvare a capitalului sau de cei de lichiditate. De asemenea, profilul de risc nu a fost foarte puternic afectat de perioada dificilă din 2020. Rata de credite neperformante s-a situat uşor sub nivelul de 4% în noiembrie 2020, ultimele cifre disponibile public, faţă de 4,1% în anul 2019, în vreme ce nivelul de acoperire cu provizione ale acestor active neperformante este printre cele mai bune din Europa, la peste 60%, în comparaţie cu media Uniunii Europene aflată la puţin peste 45%", a conchis directorul adjunct de la BRD.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb