Claudiu Săftoiu a fost validat, ieri, de plenul reunit al Parlamentului pentru funcţia de preşedinte-director general al Televiziunii Române (TVR), cu 265 de voturi "pentru" şi cinci "împotrivă", potrivit unui comunicat al TVR.
Tot ieri, Cosmin Cernat a renunţat la postul de director al Departamentului Sport din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, solicitând încetarea raporturilor de muncă avute cu SRTv, fără perioadă de preaviz.
În ultima lună, conducerea interimară a instituţiei a fost asigurată de Radu Călin Cristea, după ce Alexandru Lăzescu a fost demis din funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice. Acest lucru s-a întâmplat în urma faptului că Raportul de activitate al TVR pentru anul trecut a fost avizat negativ de Parlament.
În data de 26 iunie 2012, Parlamentul României a aprobat, cu 238 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", componenţa noului Consiliu de Administraţie (CA) al Televiziunii Române: Anne Jugănaru (nominalizată de PSD), Claudiu Brînzan (nominalizat de PSD), Cristian Niţulescu (nominalizat de PSD), Claudiu Săftoiu ((nominalizat de PNL), Lucia Hossu Longin (nominalizată de PNL), Irina Radu (nominalizată de PNL), Nicoleta Nicolicea (nominalizată de UNPR), Nagy Zoltan Levente (nominalizat de UDMR), Raico Cornea (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale), Romina Gabriela Surugiu (nominalizată de Administraţia prezidenţială), Gabriel Tufeanu (nominalizat de Guvernul României), Valentin Nicolau (ales de salariaţii TVR), Sorin Burtea (ales de salariaţii TVR).
Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea, Mihai Cernea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan, Daniela Bârsan şi Cristina Iancu (PNL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale), Marius Costel Oblu (Guvernul României), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (aleşi de angajaţii TVR). UNPR şi Adminis-traţia Prezidenţială nu au propus încă membri supleanţi.
• Ovidiu Miculescu conduce SRR
Plenul Parlamentului l-a validat, ieri, pe Ovidiu Miculescu în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), cu 235 de voturi "pentru" şi opt "împotrivă".
Domnul Miculescu îl înlocuieşte pe Demeter Andras, care şi-a anunţat demisia din funcţie, vinerea trecută.
Parlamentarii PDL au decis să părăsească sala plenului înainte de numirea şefilor de la SRTV şi SRR, în semn de protest faţă de "derapajul democraţiei".
Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor Raluca Turcan i-a solicitat lui Ovidiu Miculescu, propus de CA al SRR pentru funcţia de preşedinte-director general, explicaţii cu privire la un potenţial conflict de interese, având în vedere că este şi manager de proiect la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Noul preşedinte al SRR a precizat că îşi va încheia raporturile cu SNR: "În momentul în care am să fiu, dacă o să fiu validat, bineînţeles că am să-mi închei raporturile cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Imediat!".
El a explicat faptul că în SNR nu a făcut parte din conducerea executivă, nici din comitetul director şi nici nu a avut drept de semnătură sau de a negocia contracte şi a angaja societatea.
El a mai afirmat că SNR, prin legea ei de înfiinţare, este "condamnată" să lucreze cu Societatea de radio şi cu cea de televiziune.
"Radioul, în mod tradiţional, transportă semnalul pe SNR. Banii pentru acest transport al semnalului care sunt alocaţi de la buget nici măcar nu trec decât prin contul de trezorerie al radioului public. Deci, din păcate sau din fericire, această relaţie este foarte greu să fie influenţată de undeva, mai ales atunci când nu ai drept de semnătură, nu poţi angaja societatea. (...) Din păcate, ştiind situaţia actuală financiară pe relaţia cu SNR, voi fi condamnat împreună cu colegii mei să rezolv această chestiune", a explicat Ovidiu Miculescu, citat de Agerpres.
• Gabriel Grecu - din nou la conducerea SNR
Gabriel Grecu a fost numit la conducerea Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), după ce a mai condus această instituţie până în anul 2009, potrivit unui comunicat al companiei. Gabriel Grecu l-a înlocuit la conducerea SNR pe Cristian Niţu, numit în septembrie 2010.
Ministrul Comunicaţiilor Dan Nica declara, la sfârşitul lunii mai, că SNR mai are bani pentru funcţionare până în luna august, dacă nu va intra într-un proces de restructurare.